Mellrák: javítja a túlélési esélyeket a rendszeres kocogás

A daganatos betegségekből gyógyultaknak nagyon fontos a kíméletes, de rendszeres testmozgás, ez ugyanis gátolhatja a betegség kiújulását és csökkenti a halálozást is. Mellrákosoknál ez az arány 25 százalék is lehet.

Paul Williams, a Energy's Lawrence Berkeley National Laboratory vezető kutatója csapatával 986, rendszeresen sportoló mellrák-túlélőt vizsgált 9 éven keresztül. 714-en sétával tartották formában magukat, míg 272-en futottak. A sétálók közül 33-an haltak meg a mellrák miatt, míg a futók közül 13-an. Összességében a rendszeresen mozgóknál (vagyis akik hetente legalább két és fél órát sportoltak) a daganatos betegség miatti halálozás mintegy 24 százalékkal csökkent.

Az alaposabb vizsgálat azonban kiderítette, hogy a futóknál ez az arány még jobbnak bizonyult és összefüggésben volt azzal is, hogy valaki mennyit és milyen intenzíven futott. Azok, akik legalább naponta 3,5 km-t kocogtak, 95 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a mellrák miatt , mint azok, akik egyáltalán nem mozogtak. A sétálók esetében nem volt ilyen látványos különbség.

Williams szerint ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a séta jelentősége elhanyagolható. "A kutatás eredményei mindössze arra világítanak rá, hogy jobb a javasoltnál valamivel többet mozogni, és ha valaki sétával kezdte, az egy idő után nyugodtan elkezdhet futni, azzal ugyanis csak jót tesz a szervezetével" - mondta, majd hozzátette: "Ha én magam is ráktúlélő lennék, mindenképpen igyekeznék minél többet és minél intenzívebben mozogni."

Korábbi kutatások sora bizonyítja, hogy a sétának, illetve a futásnak nagyon jó hatása van az egészség megőrzésére, többek között a daganatos betegségek megelőzésére is. Bár a jelenlegi kutatás a futást a séta elé helyezi, más kísérletek szerint a két mozgásforma hatékonysága nagyon közel áll egymáshoz, különösen ami a szív- és érrendszerre, az inzulinrezisztenciára vagy a depresszióra gyakorolt hatását illeti.

A kutatásról az International című szaklapban számoltak be.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: