Jelek, amelyek agydaganatra utalhatnak

Az enyhe, időnként jelentkező tünetek is nagy bajt jelezhetnek - például, ha valaki remegni kezd, miközben egy csésze teát iszik, vagy rászokik a délutáni szunyókálásra. Agydaganatos betegek mesélnek a jelekről, amelyeket komolyan kellett volna venniük.

Sokan úgy gondolják, hogy a súlyos betegségeknek olyan tüneteik vannak, amelyeket nem lehet nem észrevenni, de ez nem minden esetben van így. A jelek ugyanis lehetnek nagyon enyhék, amelyek csak időnként jelentkeznek. De az is előfordulhat, hogy valaki csak a fáradtságnak, a stressznek vagy az öregedésnek tudja be a panaszait.

Meglepő tünetekről számoltak be a betegek

Egy brit tanulmányban 39 agytumoros beteg emlékezett vissza azokra a tünetekre, amelyekről nem szóltak az orvosuknak, pedig azonnal kellett volna. Ezek közé tartozott a gyengülő koncentrációs képesség, afejfájásvagy a személyiségváltozás. Néhányan észrevették, hogy kevésbé érdeklik őket a kapcsolataik, hobbijaik vagy a munkájuk, mások egyszerűen úgy fogalmaztak, hogy barátságtalanabbá váltak.

fáradtság, kimerültség, stressz, öregedés, tünetek, agydaganat,
Nem biztos, hogy csak a munkánkkal járó stressz okozza a fáradtságot. Fotó: 123rf

Egy hatvanas éveiben járó hölgy például arról számolt be, hogy amikor egy csésze teát ivott, úgy érezte, a teste egyik oldalán remegés futott végig, de ebből még nem gondolta, hogy nagy baj lehet. Egy vele egykorú férfi pedig mosogatás közben azt vette észre, hogy lassan előredől - egészen a mosogatóra. A férfi sem gondolta, hogy ezt el kellene mondania az orvosának - úgy vélte, majd elmúlik.

Miért nem mennek orvoshoz a betegek?

Sokan éppen azért nem mennek orvoshoz, mert a tüneteik olyan enyhék, hogy azokból nem következtetnek nagyobb bajra. Mások viszont azért nem keresik fel a háziorvosukat, mert kellemetlenül éreznék magukat, ha ezekről a dolgokról kellene beszélniük, vagy nem hiszik, hogy bármi is segítene rajtuk.

Agydaganat alatt az agyi szövetekből kiinduló daganatokat értjük. Ha kíváncsi a betegség tüneteire és kezelési módjaira, kattintson ide!

Sokan az öregedésre fogják, ha valami megváltozik. Egy ötvenes éveiben járó nő például rászokott a délutáni szunyókálásra, de úgy gondolta, ez ebben a korban normális. Egy negyvenes hölgy pedig kellemetlennek érezte, hogy egyre ügyetlenebb, ezért próbálta titkolni - orvosának sem szólt róla. Egyesek pedig azért nem beszélnek a tüneteikről, mert nem akarják az orvos idejét rabolni, vagy attól félnek, hogy a szakemberek hipochondernek tartanák őket, ha elmondanák, hogy komolyabb betegségre gyanakodnak.

Nem mindennek a stressz az oka

A legtöbben csak a stressznek vagy a fáradtságnak tulajdonítják a bekövetkező változásokat. Egy harmincas éveiben járó tanárnő például azt hitte, hivatásával jár, ha fáradt és memóriazavarai vannak. Mivel kollégái is mindig fáradtságra panaszkodtak, nem is feltételezte, hogy nála nagyobb lehet a baj. És persze ott vannak az elfoglalt szülők - különösen az anyukák -, akik úgy gondolják, egy kis fejfájással nem mennek orvoshoz, majd elmúlik.

A tanulmányhoz nyilatkozó alanyok közül sokan már csak akkor fordultak orvoshoz, amikor jelentős látásromlást tapasztaltak, vagy stroke-ra, esetleg demenciára gyanakodtak. Egyesek pedig csak a szeretteik unszolására keresték fel a háziorvost.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)