Jelek, amelyek agydaganatra utalhatnak

Az enyhe, időnként jelentkező tünetek is nagy bajt jelezhetnek - például, ha valaki remegni kezd, miközben egy csésze teát iszik, vagy rászokik a délutáni szunyókálásra. Agydaganatos betegek mesélnek a jelekről, amelyeket komolyan kellett volna venniük.

Sokan úgy gondolják, hogy a súlyos betegségeknek olyan tüneteik vannak, amelyeket nem lehet nem észrevenni, de ez nem minden esetben van így. A jelek ugyanis lehetnek nagyon enyhék, amelyek csak időnként jelentkeznek. De az is előfordulhat, hogy valaki csak a fáradtságnak, a stressznek vagy az öregedésnek tudja be a panaszait.

Meglepő tünetekről számoltak be a betegek

Egy brit tanulmányban 39 agytumoros beteg emlékezett vissza azokra a tünetekre, amelyekről nem szóltak az orvosuknak, pedig azonnal kellett volna. Ezek közé tartozott a gyengülő koncentrációs képesség, afejfájásvagy a személyiségváltozás. Néhányan észrevették, hogy kevésbé érdeklik őket a kapcsolataik, hobbijaik vagy a munkájuk, mások egyszerűen úgy fogalmaztak, hogy barátságtalanabbá váltak.

fáradtság, kimerültség, stressz, öregedés, tünetek, agydaganat,
fáradtság, kimerültség, stressz, öregedés, tünetek, agydaganat,

Egy hatvanas éveiben járó hölgy például arról számolt be, hogy amikor egy csésze teát ivott, úgy érezte, a teste egyik oldalán remegés futott végig, de ebből még nem gondolta, hogy nagy baj lehet. Egy vele egykorú férfi pedig mosogatás közben azt vette észre, hogy lassan előredől - egészen a mosogatóra. A férfi sem gondolta, hogy ezt el kellene mondania az orvosának - úgy vélte, majd elmúlik.

Miért nem mennek orvoshoz a betegek?

Sokan éppen azért nem mennek orvoshoz, mert a tüneteik olyan enyhék, hogy azokból nem következtetnek nagyobb bajra. Mások viszont azért nem keresik fel a háziorvosukat, mert kellemetlenül éreznék magukat, ha ezekről a dolgokról kellene beszélniük, vagy nem hiszik, hogy bármi is segítene rajtuk.

Agydaganat alatt az agyi szövetekből kiinduló daganatokat értjük. Ha kíváncsi a betegség tüneteire és kezelési módjaira, kattintson ide!

Sokan az öregedésre fogják, ha valami megváltozik. Egy ötvenes éveiben járó nő például rászokott a délutáni szunyókálásra, de úgy gondolta, ez ebben a korban normális. Egy negyvenes hölgy pedig kellemetlennek érezte, hogy egyre ügyetlenebb, ezért próbálta titkolni - orvosának sem szólt róla. Egyesek pedig azért nem beszélnek a tüneteikről, mert nem akarják az orvos idejét rabolni, vagy attól félnek, hogy a szakemberek hipochondernek tartanák őket, ha elmondanák, hogy komolyabb betegségre gyanakodnak.

Nem mindennek a stressz az oka

A legtöbben csak a stressznek vagy a fáradtságnak tulajdonítják a bekövetkező változásokat. Egy harmincas éveiben járó tanárnő például azt hitte, hivatásával jár, ha fáradt és memóriazavarai vannak. Mivel kollégái is mindig fáradtságra panaszkodtak, nem is feltételezte, hogy nála nagyobb lehet a baj. És persze ott vannak az elfoglalt szülők - különösen az anyukák -, akik úgy gondolják, egy kis fejfájással nem mennek orvoshoz, majd elmúlik.

A tanulmányhoz nyilatkozó alanyok közül sokan már csak akkor fordultak orvoshoz, amikor jelentős látásromlást tapasztaltak, vagy stroke-ra, esetleg demenciára gyanakodtak. Egyesek pedig csak a szeretteik unszolására keresték fel a háziorvost.

Forrás: dailymail.co.uk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció