Így verik át a rákos betegeket

A csodás gyógyulást ígérő termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek erős versenyelőnyben vannak a hatóságokkal szemben. Hiába tiltják le sorra a betegeket hamis reménybe ringató oldalakat, ma is könnyedén be lehet szerezni a hatásos szerként beállított termékeket - írja összeállításában a Magyar Nemzet.

"Aki tud, segítsen! B17-injekciót keresek egy 23 hónapos, agydaganatos kisfiúnak! Fontos! Neked egy kattintás, másnak egy élet!" - ezzel a szöveggel keres B17-injekciót egy házi betegápoló, mondván, az országban a termék hiánycikk, ő pedig ezzel kezel egy gyereket. Diplomás, többgyerekes anyukák is megosztják a segélykérő üzenetet, talán csak annyit érzékelnek a történetből: egy kisbaba megmentésében segédkezhetnek, méghozzá egy ápolónak, aki nyilván tudja, mit csinál, hiszen szakember. Ugyanez az üzenet már 2012-ben is fölbukkant a közösségi portálokon, előkerült tavaly és az idén is, újra és újra bevésve a fejekbe: a B17 egyfajta csodaszer , amelyért betegápolók könyörögnek - írja az MNO.hu .

B-17 vitamin
A sárgabarack magja a B-17 forrása. Hatástalanul tarol

Pedig a szerves ciánt tartalmazó B17-vitamin nem csodaszer : a vegyületből a szervezetben hidrogén-cianid képződik, amely a módszer hívei szerint jobban mérgezi a daganatos sejteket, mint az egészségeseket. Azaz ha a dózisa jól be van állítva, a daganat elpusztul, de a beteg túléli. Ebből viszont egy szó sem igaz - legalábbis a lap által megszólaltatott szakértő szerint. Csupor Dezső szakgyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerész-tudományi Karának docense a lapnak úgy nyilatkozott: ha sikerül olyan dózist elérni, amely a tumoros sejtekre nézve végzetes, akkor attól a beteg is meghal, ha pedig nem, akkor a daganat és a páciens is életben marad. Ennek ellenére sokan bedőlnek az ilyen híreszteléseknek, utolsó szalmaszálként kapaszkodva a "csodás gyógyulásokról" szóló beszámolókba. Rengeteget számít az is, ha egy-egy ilyen szerről valaki oly módon szerez tudomást, hogy annak mögöttes tartalma is van: jelen esetben az, hogy egy ápoló próbál vele rákbeteg gyereket megmenteni.

Nem számít, hogy a felhíváshoz tartozó telefonszám nem él, nem számít, hogy gyakorlatilag visszakereshetetlen, pontosan kinek és hogyan lehetne segíteni, a lényeg az, hogy a kérés egyfajta reklámként osztódással szaporodik, még fizetni sem kell érte. Hasonló módon terjednek más csodaszerekről szóló hírek is, konkrét céghez egyik sem köthető: a megosztók a sokadik kör után már garantáltan ismeretlen civilek, márkanév sehol nem szerepel. Viszont aki kíváncsiságból rákeres a leírásban szereplő kulcsszavakra, az első néhány találat közt lel rá olyan weboldalra, ahonnan az adott portékát könnyedén meg lehet rendelni. Így van ez a B17-vitaminnál is.

Fölismerte ennek veszélyeit a magyarországi gyógyszerforgalmazás felügyeletéért felelős hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is, amely az idei év első felében az illegális "webpatikákon" túl komoly figyelmet szentelt az online felületen elérhető apróhirdetéseknek és a fórumbejegyzéseknek. Ennek eredményeként júniusig 39 esetben fordult a fórumok üzemeltetőihez, amelyeknek a többsége azonnal reagált, és eltávolította a kifogásolt bejegyzést, illetve hirdetést. Olyan hatáskört tavaly januárban kapott a hatóság, amellyel hozzáférhetetlenné teheti azokat a webhelyeket, amelyeken keresztül nem engedélyezett készítményeket árulnak: tavaly összesen 31 ilyen internetes oldalt blokkolt, pedig azokat rendszerint külföldről működtetik, így elérhetetlenné tételük nehéz.

"Ez fog meggyógyítani!" - mondta elhaló hangon a közönség soraiból egy idős hölgy a sóra egy félig-meddig titkos "rákgyógyítási konferencián". A csalókat viszont nehéz lefülelni és törvény elé állítani. Részletek!

A csodaszerek piacán a bűntettek és a butaság kéz a kézben járnak. A büntető törvénykönyv csak az egészségügyi termék hamisítását bünteti, méghozzá keményen, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel. Erre számíthat mindenki, aki olyan emberi felhasználásra szánt gyógyszert vagy anyagot gyárt, amelynek forgalomba hozatalához engedélyre lenne szükség, de azt sem a hazai, sem az európai gyógyszerhatóság nem adta meg - klasszikusan ilyen a B17-vitamin is. Viszont a termékek fogyasztóinak büntetése nem célja a jogalkotónak, így aki ilyen portékát akar szerezni, esetleg tart is magánál ilyesmit, az nem vonható felelősségre egészen addig, amíg a nem engedélyezett egészségügyi termékből nem raktároz indokolatlan mennyiséget.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: