Hererák: egy új teszttel kimutatható

Egy teszt segítségével lehetséges azonosítani azokat a hererákos betegeket, akiknél a legnagyobb az esély a rák kiújulására.

Csupán három tényező azonosítására van szükség a hererák egyik leggyakoribb fajtában, a nem seminoma típusú csírasejtes heredaganatban ahhoz, hogy megállapítható legyen a rák kiújulásának valószínűsége – még azokban az esetekben is, amelyekben a tumor elterjedése nincs bizonyítva, számolt be a Clinical Cancer Research-ben publikált eredményekről a Medical News Today.

A heredaganatoknak ez a fajtája a leggyakoribb a fehér férfi populáció körében, és ez a leginkább rosszindulatú is. A korai stádiumban felismert betegség esetén a betegek a tumor eltávolítása után választhatnak aközött, hogy állandóan ellenőriztetik magukat, vagy a kemoterápiát választják, aminek megvannak a maga hosszú távú mellékhatásai. A kiújulás valószínűségét tehát azért is fontos tudni, hogy akinek nincs szüksége a sok kellemetlen mellékhatással járó kemoterápiára, annak ne kelljen alávetnie magát ennek.

A férfiak általában nem szeretnek orvoshoz menni, de amikor mégis megteszik, gyakran már késő. Viszont vannak jelek, amelyekre érdemes figyelni, ugyanis rákos megbetegedést jelezhetnek! Kattintson a részletekért! A brit Institute of Cancer Research in the UK 177 tumormintát vizsgált meg; mindegyik minta egyes stádiumú nem seminoma típusú csírasejtes heredaganatból származott. Azt találták, hogy három fő jellemző alapján elég pontosan jósolható a rák kiújulásának a valószínűsége. Ezek a következők voltak:

  • a CXCL12 nevű molekula szintje;
  • a rákos őssejtek aránya a tumorban;
  • az erek jelenléte a tumorban.

Az új teszttel kimutatható lehet a hererák korai stádiuma

A kutatók e három tulajdonság mentén osztályozták a daganatokat. A betegeket ennek alapján három rizikócsoportba osztották aszerint, hogy mennyire valószínű, hogy két éven belül kiújuljon a daganatuk. (A hererák esetében nagyon kicsi a valószínűsége a két éven túli kiújulásnak.)

A legalacsonyabb rizikójú csoportba sorolt betegek esetében 94,3 százalékban nem újult ki a tumor két éven belül. A közepes rizikójú csoport tagjai esetében 65,9 százalékban nem újult ki a daganat. A legnagyobb rizikójú csoportban azonban csupán 30 százalékban nem történt visszaesés.

A kutatók azt mondják, hogy a teszt alapján elkerülhetővé válik a kemoterápia azok számára, akik az alacsony rizikójú csoportba tartoznak. A kemoterápia ugyan nagyon eredményesen gyógyítja ezt a fajta rákot, de hosszabb távú, kellemetlen mellékhatásai is lehetnek – mint például a szív- és érrendszeri megbetegedés, másodlagos daganatok kialakulása, Reynaud-szindróma, neuropátia, terméketlenség és érzelmi zavarok.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)