Hererák: egy új teszttel kimutatható

Egy teszt segítségével lehetséges azonosítani azokat a hererákos betegeket, akiknél a legnagyobb az esély a rák kiújulására.

Csupán három tényező azonosítására van szükség a hererák egyik leggyakoribb fajtában, a nem seminoma típusú csírasejtes heredaganatban ahhoz, hogy megállapítható legyen a rák kiújulásának valószínűsége – még azokban az esetekben is, amelyekben a tumor elterjedése nincs bizonyítva, számolt be a Clinical Cancer Research-ben publikált eredményekről a Medical News Today .

A heredaganatoknak ez a fajtája a leggyakoribb a fehér férfi populáció körében, és ez a leginkább rosszindulatú is. A korai stádiumban felismert betegség esetén a betegek a tumor eltávolítása után választhatnak aközött, hogy állandóan ellenőriztetik magukat, vagy a kemoterápiát választják, aminek megvannak a maga hosszú távú mellékhatásai. A kiújulás valószínűségét tehát azért is fontos tudni, hogy akinek nincs szüksége a sok kellemetlen mellékhatással járó kemoterápiára, annak ne kelljen alávetnie magát ennek.

A férfiak általában nem szeretnek orvoshoz menni, de amikor mégis megteszik, gyakran már késő. Viszont vannak jelek, amelyekre érdemes figyelni, ugyanis rákos megbetegedést jelezhetnek! Kattintson a részletekért! A brit Institute of Cancer Research in the UK 177 tumormintát vizsgált meg; mindegyik minta egyes stádiumú nem seminoma típusú csírasejtes heredaganatból származott. Azt találták, hogy három fő jellemző alapján elég pontosan jósolható a rák kiújulásának a valószínűsége. Ezek a következők voltak:

  • a CXCL12 nevű molekula szintje;
  • a rákos őssejtek aránya a tumorban;
  • az erek jelenléte a tumorban.

Az új teszttel kimutatható lehet a hererák korai stádiuma

A kutatók e három tulajdonság mentén osztályozták a daganatokat. A betegeket ennek alapján három rizikócsoportba osztották aszerint, hogy mennyire valószínű, hogy két éven belül kiújuljon a daganatuk. (A hererák esetében nagyon kicsi a valószínűsége a két éven túli kiújulásnak.)

A legalacsonyabb rizikójú csoportba sorolt betegek esetében 94,3 százalékban nem újult ki a tumor két éven belül. A közepes rizikójú csoport tagjai esetében 65,9 százalékban nem újult ki a daganat. A legnagyobb rizikójú csoportban azonban csupán 30 százalékban nem történt visszaesés.

A kutatók azt mondják, hogy a teszt alapján elkerülhetővé válik a kemoterápia azok számára, akik az alacsony rizikójú csoportba tartoznak. A kemoterápia ugyan nagyon eredményesen gyógyítja ezt a fajta rákot, de hosszabb távú, kellemetlen mellékhatásai is lehetnek – mint például a szív- és érrendszeri megbetegedés, másodlagos daganatok kialakulása, Reynaud-szindróma, neuropátia, terméketlenség és érzelmi zavarok.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)