Háromféle rákgyógyszer egyetlen "tablettában"

Egyszerre három rákgyógyszer hordozására képes az amerikai vegyészek új fejlesztése. Az új típusú nanorészecskével a korábbinál jobb eredményt értek el petefészekrák-sejtek elpusztításában.

A nanorészecskét a leghíresebb amerikai műszaki egyetemen, a MIT-n állították elő. Ez tulajdonképpen egy polimerlánc, amelyre háromféle gyógyszer kapcsolható rá. A polimer olyan kémiai vegyület, amely nagyszámú, azonos típusú atomcsoportból épül fel. A polimerek elvileg végtelen sok ismétlődő egységből állhatnak.

A kemoterápia kombinált és célzott alkalmazása a mellékhatások csökkentése miatt fontos - legalábbis a Phys.org szerint . Így ugyanis célzottan és egyszerre juttathatják el a ráksejtekig a gyógyszereket. Korábban már egy vagy két molekulát sikerült ráaggatni a hordozókra, most viszont már három szállítására is képes nanorészecskét fejlesztettek ki.

Sőt még ennél is több szállítására lehet képes az új típusú hordozó. Az MIT vegyészei új eljárást fejlesztettek ki ugyanis a nanorészecskék előállítására. Erről a című lapban számoltak be. Jeremiah Johnson, az MIT egyetemi docense és Longyan Liao posztdoktori kutató, illetve munkatársaik most három - petefészekrák kezelésére szolgáló - gyógyszert raktak rá az új nanorészecskére.

Új típusú nanorészecske rák ellen (Fotó: Europress)

Johnsonék tanulmánya szerint a ráksejtek pusztításában a fejlesztésük révén jobb eredmények érhetők el. Eljárásuk megváltoztathatja a kutatások eddigi irányát is. Korábban ugyanis két módszer létezett a nanorészecskék felhasználására: az egyik az volt, hogy a részecske magába foglalta a hatóanyag molekuláját, a másik pedig, hogy kémiailag kapcsolták össze őket. A két metódus kombinációja is előfordult.

Ám most gyökeresen új ötlettel álltak elő az MIT-n, amely kettőnél több rákapcsolást eredményez. Arról van szó, hogy Johnsonék úgy építik fel nanomolekulájukat, hogy nem utólag kötik rá a gyógyszert, hanem olyan építőelemeket raknak össze, amelyek már eleve tartalmazzák a hatóanyagot s nemcsak a hordozóeszközt. Ezeket az építőelemeket különleges struktúrákba rendezik, és így kontrollálják a molekulák arányát és mennyiségét.

Minden egyes építőelem három részből tevődik össze: egy gyógyszermolekulából, egy kapcsolódási egységből, amely a többi elemhez kötődik és egy polietilén glikol láncból (PEG), amely megvédi a molekulát a testben. Így a nanorészecske elvileg bármennyi hatóanyagot szállítására képes.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: