Feltárták a bélrák genetikai okait

Az eddigi legrészletesebben tárták fel a bélrák genetikai okait több mint ezer beteg génjeinek vizsgálatával. A maga nemében legnagyobb ilyen típusú tanulmányt a londoni Rákkutató Intézet tudósai végezték.

A szakemberek öt új lehetséges gént fedeztek fel, amelyek ha mutálódnak, bélrákot okoznak az esetek nagyon kis hányadában. További kutatások kellenek ahhoz, hogy megerősítsék ezt a kapcsolatot, mivel ezek a mutációk nagyon ritkák, mindegyik csupán maroknyi esethez köthető az ezerfős betegmintában.
A Nature Communication folyóiratban közzétett tanulmány készítői megállapították azt is, hogy mára minden bizonnyal felfedezték szinte az összes olyan gént, amely jelentősen növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. Kimutatták, hogy az ismert bélrák gének valamennyi felfedezett variánsa együttesen csupán az örökletes rákos esetek - akiknek közeli hozzátartozóinál már előfordult a betegség - kevesebb mint egyharmadáért felelősek.
Az eddigi legrészletesebben tárták fel a bélrák genetikai okait

Az eddigi legrészletesebben tárták fel a bélrák genetikai okait

Az örökletes esetek többségét ezért leginkább a kisebb DNS-variációk okozzák, amelyek egyesülve növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát környezeti tényezők közreműködésével - írta a tanulmány. A bélrák kialakulásának kockázata örökletes tényezők (gének) és környezeti kockázatok (mint például az életmód) elegye.
Feltárták az is, hogy a bélrákos megbetegedések mintegy 12 százaléka olyan örökletes eset, amelyben gyakran az ismert rákot okozó - APC és az MLH' jelű - "nagy" gének játszanak fontos szerepet. A londoni kutatók által talált öt lehetséges új génen kívül nem valószínű, hogy további jelentős géneket fognak felfedezni a jelenleg ismert mintegy 12 génen túl.
Azt is feltételezik, hogy a kisebb génvariációknak - amelyek közül mintegy 30-at ismernek - sokkal nagyobb szerepük lehet az örökletes kockázatnál, mint korábban vélték.

A vastagbélrák korai tüneteinek jelentkezésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hiszen minél korábban észreveszik a betegséget, annál könnyebben gyógyítható a betegség. Erre kell figyelni!

"Ez minden idők legnagyobb tanulmánya a bélrák genetikájáról, bemutatja a betegség részletes térképét, amely elvezethet minket a kezelés új útjaihoz és a megelőzéshez. A kutatás lezár egy fejezetet a bélrák tanulmányozásában, amikor arra a következtetésre jut, hogy ismerjük az összes jelentős kockázatú gént. De nyit egy újabb fejezetet a sok hiányzó génvariáció jelentőségének kinyomozásáról, amelyek önmagukban nagyon kis hatásúak, de együtt a legnagyobb befolyással vannak az örökletes kockázatra" - idézte Richard Houlstont, az intézet professzorát a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
Forrás: MTI/ phys.org

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd, az ország más részein gyengén fátyolfelhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag