Ez az eljárás váltja ki a biopsziák egy részét

Ausztriában akár azonnal alkalmazhatják a bécsi kutatók által meghatározott nem invazív képalkotó biomarkert.

A világon először határozták meg osztrák kutatók egy nem invazív képalkotó biomarker határértékeit, aminek segítségével 30 százalékkal csökkenthető a mellrák szűréséhez használt MRI-vizsgálatokat követő, esetenként szükségtelen biopsziák száma. A mellrák a leggyakoribb halálos rákbetegség a nők esetében, időben történő felismerése jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Az MRI (mágneses magrezonanciás képalkotás) olyan eljárás, mely segítségével felismerhető és osztályozható a mellszöveti tumor. Egyes esetekben azonban "túl pontos", ezért további ellenőrző vizsgálatokra, sok esetben operációra van szükség, amely utólag szükségtelennek bizonyulhat.

Tű a mellben: mit kell tudni az emlőbiopsziáról? A mellrák diagnózisának része a fizikális, azaz tapintással történő vizsgálat, a mammográfia és/vagy az emlőultrahang, valamint a csomóból való szövetmintavétel, a biopszia, amely annak megállapítására szolgál, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó. További részletek itt.

Felesleges lelki teher

A Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) szakértői először határozták meg a figyelembe veendő határértéket egy nem invazív képalkotó biomarker esetében. Ez plusz időráfordítás nélkül integrálható a vizsgálatba és 30 százalékkal csökkentheti az MRI-vizsgálatok utáni biopsziák arányát - közölte hétfőn az intézmény. Hozzátették, mivel Ausztriában minden radiológiai intézményben megvan a méréshez szükséges infrastruktúra, a biomarker azonnal alkalmazható.

Tíz nőből 1-2 esetében vaklármát okoznak olyan elváltozások, amelyek az MRI-képen mellrákhoz hasonlítanak. A diagnózis felállításához ekkor mintát vesznek a mellszövetből. Ez sok nő számára pszichés és fizikai megterhelést jelent, ami költségekkel jár.

Az új eljárás 30 százalékkal csökkentheti az MRI-vizsgálatok utáni biopsziák arányát. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Az új eljárás 30 százalékkal csökkentheti az MRI-vizsgálatok utáni biopsziák arányát. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Így működik a módszer

A kutatók bizonyították, hogy egy speciális MRI-eljárás, a diffúziósúlyozott MRI (DW-MRI) során meghatározott határérték, a diffúziós koefficiens (ADC) információt szolgáltat arról, hogy a kérdéses elváltozásból kell-e biopsziát venni. Az MRI során erős mágneses mezők segítségével mérik, hogyan oszlanak el a testben a vízmolekulák. Ezáltal láthatóvá válnak különböző szerkezetek, például véredények. Mellrákszűrés esetén a szövet vérkeringését vizsgálják. Sok esetben nehéz megmondani, hogy a felfedezett csomó rosszindulatú, vagy a szövet csak különösen sűrű, ezért jobb a vérellátottsága.

A DWI-MRI a szerkezeten belül vizsgálja a vízmolekulák mozgását és az ADC segítségével objektíven is képes mérni azt. Paola Clauser, a MedUni radiológiai klinikájának munkatársa szerint a DWI-MRI segítségével könnyebben elemezhető az elváltozás. Az egészséges szövetben ugyanis gyorsabban "táncolnak" a vízmolekulák, mint a rosszindulatú tumorban. A karcinómákban magas a sejtsűrűség, ami akadályozza a molekulák mozgását. A DWI-MRI legfeljebb három percig tart és jelentősen javítja a diagnózist.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)