Egyre többen élik túl a rákot (2)

Az Egyesült Államokban 1991 óta évente mintegy 1,5 százalékkal csökkent a rákbetegek halálozási aránya. A legutóbbi vizsgált évben azonban még ezt is meghaladó mértékben, 2,2 százalékkal csökkent a halálozási ráta - közölte az Amerikai Rákellenes Társaság.

A halálozási arány kiugró csökkenése annak köszönhető, hogy egyre több tüdőrákos életét sikerül megmenteni vagy meghosszabbítani. A tüdőrákot nem számítva ugyanis csak 1,4 százalékkal esett a rákbetegségek halálozási aránya 2016-hoz képest.

rák, daganat, rákos megbetegedés, daganatos betegségek, túlélési esély
rák, daganat, rákos megbetegedés, daganatos betegségek, túlélési esély

Még sosem volt ekkora csökkenés

Így kezdje az új évet, ha elkerülné a rákot - kattintson!

A legtöbb halottat követelő rákbetegség, vagyis a tüdőrák okozta halálozás 4 százalékkal csökkent egy év alatt. Az országos rákstatisztika vezetésének 1930-as kezdete óta még nem fordult elő olyan nagyarányú csökkenés a halálozásban, mint 2017-ben - hangsúlyozta Rebecca Siegel, a tanulmány vezető szerzője. A tanulmány adatai szerint 1991 óta 29 százalékkal csökkent a rákbetegek halálozási aránya, főleg a tüdő-, a vastagbél-, a mell- és a prosztatarákosok körében.

Ezért csökken a halálozási arány

A tüdőrák okozta halálozás csökkenését az egyre jobb terápiáknak és sebészeti beavatkozásoknak, a jobb diagnosztikának és a sugárkezelés precízebb használatának tulajdonítják. A tüdőrák viszont továbbra is a második legjelentősebb halálok az Egyesült Államokban a szívbetegségek mögött.

Ám a tüdőrákét is messze meghaladó mértékben, évi 7 százalékkal csökkent az elmúlt években egy bőrrákfajta, a melanóma halálozási aránya az Egyesült Államokban - írja a tanulmány, amely a kilenc éve piacra került új gyógyszereknek tulajdonítja a látványos előrelépést.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: