Egyre gyakoribb a rák a fiatalok körében

A fejlett világban egyre több fiatalnál diagnosztizálnak valamilyen daganatos megbetegedést. A pontos okok egyelőre ismeretlenek, de több kutatás is próbálja kideríteni.

Drámai adatokra hívta fel a figyelmet a Washingtoni Egyetem Orvosi Karához tartozó Egészségügyi Mérések és Értékelések Intézet - írja a Portfolio. Az iparosodott országokat tömörítő G20 csoport országainak lakosai között az elmúlt három évtizedben a rákos megbetegedések aránya a 25-29 évesek körében gyorsabban nőtt, mint bármely más korcsoportban, 1990 és 2019 között 22 százalékkal. A 20-34 évesek körében 30 éves csúcson van a daganatos megbetegedések aránya.

Nem tudni, miért ilyen sok a rákos fiatal

Bizonyos daganattípusok előfordulása között is jelentős különbség figyelhető meg. Jelentősen, 70 százalékkal nőtt például a vastagbélrákos esetek száma a 15-39 évesek körében a vizsgált, közel 30 éves időszak alatt. Az Amerikai Rákellenes Társaság elemzése szerint idén a vastagbélrákos esetek 13 százaléka és a halálesetek 7 százaléka az 50 év alattiakat érinti majd. A negyven évnél fiatalabbak körében az összes rákos megbetegedés 24 százalékkal növekedett.

gyermekorvos, betegség
Egyre nagyobb veszélyben a fiatal generáció. Fotó: Getty Images

A tendencia nem figyelhető meg minden korcsoportban, a 75 év felettiek körében például a 2005 körüli csúcsértékhez képest csökkent az esetszám. A kutatóknak nincs végleges magyarázatuk arra, hogy miért tűnnek az életük virágkorában lévő emberek a korábbi generációk azonos korú fiataljaihoz képest jelentősen sérülékenyebbnek a betegséggel szemben. Valószínűsítik ugyanakkor, hogy az életmód és a megváltozott táplálkozási szokások is jelentős szerepet játszhatnak ebben.

Frank Sinicrope, az amerikai Mayo Klinika onkológusa és gasztroenterológusa rámutat a gyermekkori elhízásra, amely "az elmúlt 30 évben egyre elterjedtebbé és problémásabbá vált". Önmagában azonban ez sem eredményezhet ilyen szintű romlást a statisztikákban a szakember szerint. Más elméletek azt taglalják, hogy a mikrobiom - a bennünk, főként a bélrendszerben élő mikrobák - változásai növelik a rákra való fogékonyságot. A Financial Times szerint a korai rákbetegségek okait több kutatócsoport is vizsgálni kezdte.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra