Daganat, amely a gyerekeket veszélyezteti

Az akut mieloid leukémia elsősorban gyermekkorban jelentkező megbetegedés. Egy új tanulmány magyarázatot talált arra, hogy a kórkép legsúlyosabb formája miért a legkisebbeknél fordul elő a leggyakrabban.

Milyen tünetek megjelenése utalhat leukémiára? Részletek itt.

Maga a leukémia, avagy a fehérvérűség a csontvelőben lévő éretlen vérképző sejtek kóros, rákos átalakulása és az átalakult sejtek nagymérvű szaporodása révén alakul ki. A legtöbb esetben ezek a kóros leukémiás sejtek nagy számban megjelennek a vérben is. Kórlefolyása alapján beszélhetünk akut és krónikus leukémiáról, ami lényegében azt jelenti, hogy a betegség mennyire gyorsan fejlődik ki. Emellett attól függően, hogy a rákos átalakulás a csontvelőben normálisan előforduló két fehérvérsejtképző-vonal melyikéhez tartozó sejtekben következik be, megkülönböztetünk mieloid és limfoid leukémiát.

Az akut megakarioblasztikus leukémia rendszerint kétéves kor alatt jelentkezik
Az akut megakarioblasztikus leukémia rendszerint kétéves kor alatt jelentkezik

Az akut mieloid leukémia (AML) többnyire gyermekeket érint: a gyermek- vagy serdülőkorban diagnosztizált leukémiás megbetegedések mintegy 15 százalékát ez teszi ki. Az ötéves túlélési arány 60 százalék körüli, a halálozás leggyakoribb oka pedig a visszaesés. Francia kutatók egy friss, a Cancer Discovery című folyóiratban megjelent tanulmánya választ talált arra, hogy az AML legsúlyosabb altípusa miért éppen kisgyermekeknél lép fel.

Az akut megakarioblasztikus leukémia (AML-M7) felelős az AML-es megbetegedések mintegy harmadáért, ennek ellenére az orvostudomány egyelőre nem tudta pontosan megmagyarázni a működését. Eddig az sem volt világos, hogy az AML-M7-tel diagnosztizált betegek átlagos életkora (2 év alatt) miért sokkal alacsonyabb, mint az AML egyéb altípusai által érintetteké (6 év alatt). A felmerülő kérdések megválaszolása érdekében a francia kutatók egérkísérleteket folytattak le az úgynevezett ETO2-GLIS2 fúzió következményeit vizsgálva.

Korábbi kutatások szerint az AML-M7 rendszerint kapcsolatba hozható olyan genetikai változásokkal, amelyek beindítják egy bizonyosfehérjetermelését a szervezetben. Ez a fehérje a sejtekben rendszerint két független fehérje összeolvadása eredményeként jön létre - ezt nevezzük ETO2-GLIS2 fúziónak. A kutatócsoport kimutatta, hogy amennyiben magzati vérsejtképző sejtekben aktiválják, a fúzió képes gyorsan kiváltani az agresszív leukémiát. Felnőtt sejtekben viszont már kevés ehhez. Laboratóriumi kísérletek során azt is megállapították, hogy az ETO2-GLIS2 fúzió blokkolása révén meg lehet állítani a rák terjedését. Úgy tűnik tehát, hogy ezzel magyarázható, az AML-M7 miért éppen kisgyermekeknél alakul ki: a magzati sejtek tulajdonságai ugyanis eltérőek a felnőtt sejtekétől.

Dr. Thomas Mercher, a tanulmány egyik szerzője szerint mindebből az következik, hogy ahhoz, hogy meg lehessen gátolni az AML-M7 kialakulását, a megoldást a magzati sejtek szintjén kell keresni.

Forrás: medicalxpress.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő