Csomó a mellünkben: a leggyakoribb tévhitek

A közvélekedés szerint, ha csomót találunk a mellünkben, az egyértelműen a daganat jele, azonban ez a tünet sokkal összetettebb annál, mint hogy azonnal súlyos következményeket vonjunk le belőle. Lássuk a leggyakoribb tévhiteket!

A mellben található csomó mindenképpen daganat

Valójában a mellben található csomók mindössze 20 százaléka rákos daganat. A legtöbb esetben cisztáról, fibroadenómáról, megduzzadt nyirokcsomóról van szó, de előfordulhat az is, hogy a normál menstruációs ciklus miatt változik meg a mell tapintása. Másrészt "kívülről", csak tapintás alapján senki nem tudja megállapítani, hogy pontosan miről van szó, ezért mindenképpen további vizsgálatokra van szükség. Nagyon fontos azonban, hogy rendszeresen vizsgáljuk önmagunkat, és legyünk tisztában azzal, milyen tapintása van az egészséges szöveteknek.

Hogyan ismerjük fel az emlőrákot? Melyek azemlőráktünetei? Kiknél fordulhat elő? Hogyan diagnosztizálják? Itt minden információt megtalál, kattintson!

Az önvizsgálat és a mammográfia elegendő

Ha valaki csomót fedez fel a mellében, akkor a következő vizsgálat nagyon sokszor a mammográfia. Sokan úgy vélhetik, hogy ez elegendő is ahhoz, hogy negatív (vagy éppen pozitív) diagnózist kapjanak. Azonban ahhoz, hogy tényleg megfelelő diagnózist állíthassanak fel, több vizsgálatra van szükség: a mammográfia mellett szükség lehet ultrahangos vizsgálatra, biopsziára, vérvizsgálatra is.

Csak akkor van baj, ha fájdalmas a csomó

A mellben található daganatos elváltozások nem szükségszerűen fájdalmasak. Afájdalomsokszor egyéb betegségekre, például a mell gyulladására utalhat. Ennél a csomó mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például az érintett terület kivörösödése, megduzzadása, tapintásra pedig meleg érzetű lehet a mell.

A mellben lévő csomókat érdemes kivizsgáltatni

A mellben lévő csomókat érdemes kivizsgáltatni

A fiataloknál jelentkező csomó biztosan nem daganat

A mellrákot sokan még mindig az idősebb nők betegségének tartják, azonban a fiatalabbaknál, akár a húszas éveikben járóknál is kialakulhat a daganat. Éppen ezért, bármilyen korosztályba tartozunk is, ha csomót, elváltozást találunk a mellünkben a rendszeres havi önvizsgálat során, mutassuk azt meg orvosnak.

A kisebb csomók biztosan nem rákos daganatok

A mellrák nagyon sokféle formában jelentkezhet, és az, hogy mekkora a mellben talált csomó, elváltozás, egyáltalán nem utal arra, hogy daganatról, cisztáról vagy valami egyébről van szó. A csomó nagysága tehát nem jelent semmit: mindenképpen forduljunk orvoshoz, bármekkora is legyen a talált elváltozás.

Nem kell aggódni a csomó miatt, ha a családban senki sem volt rákos

Valóban igaz, hogy az emlőrákok bizonyos fajtáinál rendkívül nagy jelentősége van a genetikai örökségünknek, és ha a családunkban, a felmenőink között volt már emlődaganat, akkor nálunk is megnő az esélye a kialakulásuknak. Azonban ez csak a betegségek 15-20 százalékára igaz. Ha tehát csomót vagy elváltozást találunk a mellünkben, attól függetlenül forduljunk orvoshoz, hogy a családunkban volt-e daganat vagy sem.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)