Célkeresztben a WHO húsjelentése

A WHO nagy vihart kavart jelentése után sorra jelennek meg a kutatással kapcsolatos észrevételek, kritikák. Többen hívják fel a figyelmet a tanulmány hiányosságaira.

A feldolgozott húsok - kolbász, szalonna, sonka - rendszeres, napi 50 grammot meghaladó fogyasztása 18 százalékkal növeli a bélrákok kialakulásának kockázatát - áll hvg.hu-nak.

Az sem mindegy honnan származik a fogyasztott húskészítmény

Az orvos szerint a WHO megállapításait azért is érdemes komoly kritikával kezelni, mert nem tesz különbséget a vörös hús állatfajok szerinti eredete és azok származási helye közt. Az sem mindegy, hogy az adott hústerméket mivel vagy adott esetben mi helyett fogyasztják egyesek.

Szervezetünkben nap mint nap keletkezhetnek rendellenes sejtek? Mivel azonban az immunrendszer hatékonyan pusztítja őket, sokáig egészségesen élhetünk. Mitől rendellenes egy sejt, és hogy tud tumorrá szaporodni? Kattintson, olvassa el! A WHO kutatása fontos, de valójában kiragad egy tényezőt - hívja fel a figyelmet Erdélyi Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára. A rák kialakulásának 70-90 százaléka környezeti tényezőkre vezethető vissza, a többi genetikai hajlam - mondja. A környezeti tényezők is számosak: a dohányzás, a légszennyezettség, a mozgásszegény életmód, a fokozott alkoholfogyasztásis egy a faktorok közül – és ugyanígy benne van a táplálkozás is. Kérdés, a WHO kutatásában részt vevők hogyan álltak ezekkel az egyéb környezeti faktorokkal. Ez viszont a tanulmányból nem derült ki.

A túlzott mennyiségben fogyasztott felvágottak, húskészítmények leginkább a bennük található nitrites pácsók, füstaromák miatt lesznek rákkeltőek - folytatja Erdélyi Sipos Alíz. Az adalékanyagok mennyisége elvileg nem érheti el az egészségkárosító szintet, de a mértéktelen fogyasztással magunkat „mérgezzük túl” a fenti anyagokkal.

A húst azonban nem tanácsos teljesen száműzni az étrendből, mert fontos és szükséges tápanyagforrás: teljes értékű fehérjét tartalmaz, a vas jobban szívódik fel, mint a növényi származásúakból. A vérképzéshez, növekedéshez, idegi működéshez szükséges B12 vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ezen belül 70 százalékban húsokkal jut a szervezetbe. Szénhidrátra, fehérjére, zsírokra egyaránt szüksége van a szervezetnek, ezekhez pedig változatos, kiegyensúlyozott étrenddel juthatunk hozzá.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)