+10° - +25°
Nincs front

A szülés csökkenti a petefészekrák kockázatát

Az Oxford University kutatói arra az eredményre jutottak, hogy minden egyes gyermekszüléssel csökken a petefészekrák kialakulásának a kockázata.

Azoknál a nőknél, akiknek van gyerekük, kisebb a valószínűsége, hogy petefészekrák alakuljon ki, mint a gyermektelen nőknél. A rizikó minden egyes további babával csökken - derült ki az oxfordi egyetem kutatásából. A kutatók már régóta sejtették, hogy a terhesség megvéd a petefészekrák ellen, de a hatást eddig még nem számszerűsítették.
Most azonban kiderült, hogy az egygyerekes anyáknak 20 százalékkal kisebb az esélyük a petefészekrákra, mint azoknak a nőknek, akiknek nincs gyermekük. A rizikó pedig további nyolc-nyolc százalékkal csökken minden egyes további gyermek után. A kutatók szerint rendkívül fontos lenne megérteni az összefüggés okait ahhoz, hogy a hatást az összes nőre ki tudják terjeszteni.

A petefészekrák tünetei

A petefészekrákot gyakran csendes gyilkosként is emlegetik, hiszen ritkán jár együtt komoly tünetekkel, illetve ezek a tünetek másra is utalhatnak. Ezért a daganatot gyakran túl későn veszik észre, amikor a gyógyítása már nagyon nehéz. Következzenek azok a tünetek, melyek erre a betegségre utalhatnak.

Dr Kezia Gaitskell, a kutatás egyik vezetője úgy gondolja, hogy a csökkenő rákkockázat a terméketlenséggel van összefüggésben. Vannak olyan állapotok, például az endometriózis, amely megnehezíti a teherbeesést, ugyanakkor köztudott, hogy az ebben szenvedő nőknél gyakoribb a petefészekrák kialakulása.

A vizsgálatba olyan nőket is bevontak, akiknél korábban elkötötték a petevezetéket. Náluk azt tapasztalták, hogy szintén csökken a petefészekrák kialakulásának a kockázata. "Azért is nagyon érdekesek az eredményeink, mert a különböző rizikófaktorokkal kapcsolatosan (ide tartozik a szülés és a termékenység is) kiderült, hogy a különböző típusú petefészekrákok esetén különbözőek" - mondják a kutatók.

A gyermekszülés csökkenti a petefészekrák kockázatát

A gyermekszülés csökkenti a petefészekrák kockázatát

Korábban tapasztalták már, hogy azoknál a nőknél, akiknek nincs ovulációjuk, nem fordul elő a petefészekrák. Azt is tudjuk, hogy a petefészekrák kockázata minden egyes újabb megérő petével növekszik. Minden egyes peteérés után a petefészek külső felületének, ahonnan a petesejt leválik, regenerálódnia kell. Minél több petét hoz létre a petefészek, annál több osztódásra van szükség, ami pedig megnöveli az esélyét annak, hogy valami hiba történjen a genetikai anyag másolásakor. Ami végső soron elvezethet a rák kialakulásához.

A kutatók azt gondolják, hogy a terhességek száma azért csökkenti a petefészekrák kockázatát, mert a terhesség 9 hónapig akadályozza a peteérést, illetve az ovulációt.

A vizsgálatban 8000 olyan nő vett részt, akik petefészekrákban szenvednek, az ő adataikat hasonlították össze olyanokéival, akik nem betegek. A vizsgálat a petefészekrák négy leggyakoribb típusára terjedt ki (a szerózus, a mucinózus, az endometrioid és a világos sejtes). A megbetegedések számát azzal vetették össze, hogy melyik nőnek hány gyermeke volt.

A gyerekek számának elsősorban az endometrioid és a világos sejtes petefészekrák esetében volt jelentősége; ezeknek az esetében a tumor kialakulásának valószínűsége 40 százalékkal volt kisebb, ha a nőnek volt gyermeke. Az összes típust figyelembe véve 20 százalékos volt a rizikócsökkenés gyermekvállalás esetén. Ez azt jelenti, hogy míg 100 ezer gyerektelen nőből 70 lesz petefészekrákos, addig ugyanennyi gyermekkel rendelkező nőből csak 54. Azoknak a nőknek az esetében, akiknek el volt kötve a petevezetékük, összességében szintén 20 százalékos rizikócsökkenés volt megfigyelhető.

Forrás: www.telegraph.co.uk

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag