A rákosok 70 százaléka túlélheti a betegséget?

Közép-Kelet-Európában egy rákos betegnek kisebbek a túlélési esélyei, mint máshol Európában.

A rákos megbetegedések halálozási mutatóiban Magyarország vezeti az európai listát. Nálunk 100 ezer lakosból 336, Horvátországban 323, Szlovéniában és Szlovákiában 309 ember hal meg - adta hírül egy közelgő orvosi konferenciáról szóló sajtóközlemény.

sads
Közép-Kelet-Európában egy rákos betegnek kisebbek a túlélési esélyei. Fotó: Getty Images

Belgiumban 100 euróból 10 megy az egészségügyre, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában ennek csak a kétharmada, vagy a fele.

Idén március 18-án és 19-én a lettországi Rigában rendezik meg az Onkológiai Betegszervezetek Európai Kongresszusát, amelynek témája: Egyenlőség a rák legyőzésében. Célja a rák diagnózisában, kezelésében, az innovatív gyógyszerekhez való hozzáférésben és más területeken fennálló egyenlőtlenségek megszüntetése. Az eseményt a Lett Onkológiai Betegszervezetek Szövetsége, az Oncoaliance szervezi, együttműködve az Európai Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottságával (BECA). A rendezvényt a közép- és kelet-európai országok befolyásos betegszervezetei közösen szervezik meg.

A konferencia anyaga szerint Nyugat-Európában a halálozási mutatók lényegesen jobbak, mint nálunk. Ausztriában 234, Belgiumban 230, Németországban 245 haláleset vezethető vissza rosszindulatú daganatos betegségre 100 ezer lakosra vetítve. Ennek oka lehet a megelőzés hiánya, nem megfelelő működése. Erre utal, hogy a kelet-közép-európai országoknak csak 46 százaléka működtet a rák korai felismerését biztosító méhnyak-, emlő- és vastagbélrák szűrőprogramokat.

Illetve a közép-kelet-európai országokban az ötéves relatív túlélési arányok is lényegesen alacsonyabbak, mint az EU-ban. Például a mellrák 5 éves túlélési aránya Romániában 75 százalék, Lengyelországban 76 százalék, az EU öt legfejlettebb országában pedig 86 százalék, Bulgáriában 10 rákos betegből csak 4 éri meg az 5 éves túlélési időt. A Cseh Köztársaságban a betegek háromszor tovább várnak az új rákellenes gyógyszerekre, mint Ausztriában; az EU-ban bejegyzett tíz új rákgyógyszer közül szinte mindegyik elérhető Ausztriában, Lengyelországban viszont csak három.

Az Európai Parlament azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra az unióban a daganatos betegek több mint 70 százaléka túlélje a betegséget. Hosszú az út, amíg elérjük ezt a célt a kelet-közép-európai régióban, írja a közlemény.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)