A leggyakoribb daganatok gyermekeknél

A rosszindulatú daganatos megbetegedések sajnos a legkisebbekkel se tesznek kivételt. A gyerekek között a leukémia, az agytumorok és a limfómák a leggyakoribbak.

A daganatos megbetegedések a legrettegettebb kórok. Különösen igaz ez, ha egy gyereket támad meg ilyen betegség. Esetükben több, a felnőttek körében gyakori daganattípus egyáltalán nem, vagy csak elvétve alakul ki (például mellrák ), vannak azonban olyan rákfajták, amelyek őket is veszélyeztetik. Magyarországon évente 250-300 új, rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak.

Leukémia

Magyarországon általánosságban elmondható, hogy a vérképző eredetű megbetegedések a leggyakoribbak, amelyek az összes megbetegedés negyedét teszik ki. A leukémia, vagy fehérvérűség az egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, amely a gyerekeket érinti. Ez a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik, és egyetlen fehérvérsejt korai előalakjának korlátlan sejtburjánzása kezdődik el.

1 százalék Az 1 százalék felajánlása nem kerül semmibe, de nagyon sokat segíthet a civil szervezetek munkájában. Ajánlja fel adója 1 százalékát a(z) Őrzők Közhasznú Alapítvány a Tűzoltó utcai Daganatos és Leukémiás Gyermekekért (volt Tumor Leukémiás Gyermekekért A.) részére! A sejtburjánzás hatására a vér alkotó elemeinek fő termelődési helyén, a csontvelőben visszaszorul a véralvadáshoz elengedhetetlen vérlemezkék és az oxigénszállításhoz szükséges vörösvérsejtek, illetve a védekezéshez szükséges egészséges fehérvérsejtek termelődése, így a betegség fokozott vérzési hajlamot, vérszegénységet és elhúzódóan, vagy egyáltalán nem gyógyuló fertőzéseket eredményezhet. Gyakori tünete a sápadtság és kisebb- nagyobb bevérzések a bőrön, estenként a láz , az influenzához hasonló tünetek, gyengeség, csökkent étvágy, fejfájás, csont- és ízületi fájdalmak.

A kóros sejtburjánzás megakadályozásában a kemoterápia és sugárterápia segíthet. Egyes, nehezebben gyógyuló súlyos eseteknél megoldás lehet az úgynevezett idegen donoros csontvelő-átültetés is. A transzplantációhoz nehéz megfelelő donort találni (különösen, ha nincs megfelelő testvérdonor), és időnként előfordul, hogy a beteg szervezete idegenként kezeli, és nem fogadja be az új csontvelőt, vagy az új csontvelő kezeli idegenként a szervezetet - igen súlyos, bőr, nyálkahártya elváltozásokat és bélproblémákat okozhat.

Agytumorok

A leukémiával azonos arányban fordulnak elő a gyerekek körében a központi idegrendszeri daganatok is. Agytumor alatt az agyi szövetekből kiinduló daganatokat értjük. A központi idegrendszerben található daganat a koponyacsontok miatt egy zárt térben növekszik, így gyakran jelentkeznek az úgynevezett agynyomás-fokozódás tünetei: csillapíthatatlan hányás, fejfájás, illetve a tarkó merevsége.

Az agydaganatot elsődlegesen műtéttel kezelik. Kemoterápiát vagy sugárterápiát is igénylő daganatoknál pedig jelentősen javulnak a gyógyulás esélyek, ha sebészileg teljesen, vagy túlnyomórészt eltávolítják a daganatot. Az agydaganatoknál sokáig vitáztak a kemoterápia hatékonyságáról, azonban ma már tudjuk, hogy a gyermekkori agytumorok számos csoportjában akár nem teljes eltávolítás esetén is végleges gyógyulás érhető el.

Számos esetben alkalmazzák gyermekkorban a kemoterápiára kifejezetten érzékeny, nehezen gyógyuló daganatoknál a nagy dózisú kemoterápiát is, amely "autológ csontvelő-átültetés" elnevezéssel vált közismertté.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a központi idegrendszer működését károsító sugárkezelés dózisa csökkenthető a kemoterápiával, ám többnyire nem hagyható el teljesen. Ma már elérhető olyan különleges, nagyon fókuszált sugárterápiás eljárás is, amelyet kis méretű, nem operálható, csak egy helyen jelentkező agydaganatok esetében vethető be - "gamma-kés" néven vált közismertté.

Limfómák

A fentiek mellett a gyerekek körében nagyobb számban fordulnak még elő nyirokeredetű daganatok is. A gyermekkori limfómák az esetek túlnyomó többségében a mellkas, a has és a nyak nyirokszerveiből indul ki. Mivel gyors szóródásra képes, így egyre több nyirokcsomót és egyéb szervet is érint. Fő tünetei a megnagyobbodott nyirokcsomó, de kezdődhet súlyos fokú légzészavarral és hasi panaszokkal is, esetenként sokáig teljesen tünetmentes lehet. Jó hír, hogy időben elkezdett kezeléssel ez az egyik legjobban gyógyítható tumorfajta.

A leggyakoribb daganatok gyermekeknél

A leggyakoribb daganatok gyermekeknél

Neuroblasztóma

Ritkább, de tipikusan a kicsik körében előforduló, rosszindulatú daganatfajta az úgynevezett perifériás idegrendszer daganata, a neuroblasztóma . Az esetek túlnyomó többségében öt év alatti gyerekeknél jelentkezik. Ez a daganattípus a szervezetben bárhol, bármelyik fajta perifériás idegszövetből kialakulhat, ám leggyakrabban a mellékveséből, illetve kevésbé gyakran a gerinc melletti idegdúcokból ered.

Nagyon változatos tünetekkel kezdődhet (hasi fájdalom, bizonytalan hasi panaszok, magas vérnyomás). Amikor csak a hasban helyezkedik el, gyakran egyéb okból végzett UH vizsgálat során véletlenül fedezik fel. Korai szakaszban egy egyszerű betegvizsgálattal nagyon nehéz észlelni, mivel a hasüreg mélyén található, így az elején szinte lehetetlen kitapintani. Amikor csont- vagy csontvelői áttétet ad, csontfájdalommal, vérszegénységgel esetenként bőrvérzésekkel is járhat. Amennyiben egy helyen fordul csak elő, sokszor már a sebészi eltávolítással is gyógyulás érhető el. Áttétes vagy nem operálható esetekben intenzív kemoterápiás kezeléssel és sugárterápiával, különösen súlyos esetekben autológ csontvelő-transzplantációval, illetve további nagy dózisú A-vitamin kezeléssel elérhető a végleges gyógyulás.

A ma már újszülött korban elterjedten alkalmazott UH-szűrővizsgálatoknál is egyre többször derül ki, véletlenül. Ám az újszülöttkori esetek jelentős része magától elmúlik - ezért egyre inkább terjed az a szemlélet, hogy a felismert 3-4 cm-nél kisebb, mellékveséből kiinduló, áttétet nem adó neuroblastomára gyanús elváltozásokat csak megfigyelik és csak növekedés esetén operálják meg. Az esetek nagyobbik részében a daganat spontán elmúlik, így megkímélve a gyermeket egy felesleges, komoly műtéttől.

A felsoroltakon kívül ritkán, de csontokból, izmokból és egyéb, úgynevezett lágyrészekből, illetve a vesékből, a májból és a szemből kiinduló daganatok is előfordulhatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd másutt is az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra