A leggyakoribb daganatok gyermekeknél

A rosszindulatú daganatos megbetegedések sajnos a legkisebbekkel se tesznek kivételt. A gyerekek között a leukémia, az agytumorok és a limfómák a leggyakoribbak.

A daganatos megbetegedések a legrettegettebb kórok. Különösen igaz ez, ha egy gyereket támad meg ilyen betegség. Esetükben több, a felnőttek körében gyakori daganattípus egyáltalán nem, vagy csak elvétve alakul ki (például mellrák ), vannak azonban olyan rákfajták, amelyek őket is veszélyeztetik. Magyarországon évente 250-300 új, rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak.

Leukémia

Magyarországon általánosságban elmondható, hogy a vérképző eredetű megbetegedések a leggyakoribbak, amelyek az összes megbetegedés negyedét teszik ki. A leukémia, vagy fehérvérűség az egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, amely a gyerekeket érinti. Ez a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik, és egyetlen fehérvérsejt korai előalakjának korlátlan sejtburjánzása kezdődik el.

1 százalék Az 1 százalék felajánlása nem kerül semmibe, de nagyon sokat segíthet a civil szervezetek munkájában. Ajánlja fel adója 1 százalékát a(z) Őrzők Közhasznú Alapítvány a Tűzoltó utcai Daganatos és Leukémiás Gyermekekért (volt Tumor Leukémiás Gyermekekért A.) részére! A sejtburjánzás hatására a vér alkotó elemeinek fő termelődési helyén, a csontvelőben visszaszorul a véralvadáshoz elengedhetetlen vérlemezkék és az oxigénszállításhoz szükséges vörösvérsejtek, illetve a védekezéshez szükséges egészséges fehérvérsejtek termelődése, így a betegség fokozott vérzési hajlamot, vérszegénységet és elhúzódóan, vagy egyáltalán nem gyógyuló fertőzéseket eredményezhet. Gyakori tünete a sápadtság és kisebb- nagyobb bevérzések a bőrön, estenként a láz , az influenzához hasonló tünetek, gyengeség, csökkent étvágy, fejfájás, csont- és ízületi fájdalmak.

A kóros sejtburjánzás megakadályozásában a kemoterápia és sugárterápia segíthet. Egyes, nehezebben gyógyuló súlyos eseteknél megoldás lehet az úgynevezett idegen donoros csontvelő-átültetés is. A transzplantációhoz nehéz megfelelő donort találni (különösen, ha nincs megfelelő testvérdonor), és időnként előfordul, hogy a beteg szervezete idegenként kezeli, és nem fogadja be az új csontvelőt, vagy az új csontvelő kezeli idegenként a szervezetet - igen súlyos, bőr, nyálkahártya elváltozásokat és bélproblémákat okozhat.

Agytumorok

A leukémiával azonos arányban fordulnak elő a gyerekek körében a központi idegrendszeri daganatok is. Agytumor alatt az agyi szövetekből kiinduló daganatokat értjük. A központi idegrendszerben található daganat a koponyacsontok miatt egy zárt térben növekszik, így gyakran jelentkeznek az úgynevezett agynyomás-fokozódás tünetei: csillapíthatatlan hányás, fejfájás, illetve a tarkó merevsége.

Az agydaganatot elsődlegesen műtéttel kezelik. Kemoterápiát vagy sugárterápiát is igénylő daganatoknál pedig jelentősen javulnak a gyógyulás esélyek, ha sebészileg teljesen, vagy túlnyomórészt eltávolítják a daganatot. Az agydaganatoknál sokáig vitáztak a kemoterápia hatékonyságáról, azonban ma már tudjuk, hogy a gyermekkori agytumorok számos csoportjában akár nem teljes eltávolítás esetén is végleges gyógyulás érhető el.

Számos esetben alkalmazzák gyermekkorban a kemoterápiára kifejezetten érzékeny, nehezen gyógyuló daganatoknál a nagy dózisú kemoterápiát is, amely "autológ csontvelő-átültetés" elnevezéssel vált közismertté.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a központi idegrendszer működését károsító sugárkezelés dózisa csökkenthető a kemoterápiával, ám többnyire nem hagyható el teljesen. Ma már elérhető olyan különleges, nagyon fókuszált sugárterápiás eljárás is, amelyet kis méretű, nem operálható, csak egy helyen jelentkező agydaganatok esetében vethető be - "gamma-kés" néven vált közismertté.

Limfómák

A fentiek mellett a gyerekek körében nagyobb számban fordulnak még elő nyirokeredetű daganatok is. A gyermekkori limfómák az esetek túlnyomó többségében a mellkas, a has és a nyak nyirokszerveiből indul ki. Mivel gyors szóródásra képes, így egyre több nyirokcsomót és egyéb szervet is érint. Fő tünetei a megnagyobbodott nyirokcsomó, de kezdődhet súlyos fokú légzészavarral és hasi panaszokkal is, esetenként sokáig teljesen tünetmentes lehet. Jó hír, hogy időben elkezdett kezeléssel ez az egyik legjobban gyógyítható tumorfajta.

A leggyakoribb daganatok gyermekeknél

A leggyakoribb daganatok gyermekeknél

Neuroblasztóma

Ritkább, de tipikusan a kicsik körében előforduló, rosszindulatú daganatfajta az úgynevezett perifériás idegrendszer daganata, a neuroblasztóma . Az esetek túlnyomó többségében öt év alatti gyerekeknél jelentkezik. Ez a daganattípus a szervezetben bárhol, bármelyik fajta perifériás idegszövetből kialakulhat, ám leggyakrabban a mellékveséből, illetve kevésbé gyakran a gerinc melletti idegdúcokból ered.

Nagyon változatos tünetekkel kezdődhet (hasi fájdalom, bizonytalan hasi panaszok, magas vérnyomás). Amikor csak a hasban helyezkedik el, gyakran egyéb okból végzett UH vizsgálat során véletlenül fedezik fel. Korai szakaszban egy egyszerű betegvizsgálattal nagyon nehéz észlelni, mivel a hasüreg mélyén található, így az elején szinte lehetetlen kitapintani. Amikor csont- vagy csontvelői áttétet ad, csontfájdalommal, vérszegénységgel esetenként bőrvérzésekkel is járhat. Amennyiben egy helyen fordul csak elő, sokszor már a sebészi eltávolítással is gyógyulás érhető el. Áttétes vagy nem operálható esetekben intenzív kemoterápiás kezeléssel és sugárterápiával, különösen súlyos esetekben autológ csontvelő-transzplantációval, illetve további nagy dózisú A-vitamin kezeléssel elérhető a végleges gyógyulás.

A ma már újszülött korban elterjedten alkalmazott UH-szűrővizsgálatoknál is egyre többször derül ki, véletlenül. Ám az újszülöttkori esetek jelentős része magától elmúlik - ezért egyre inkább terjed az a szemlélet, hogy a felismert 3-4 cm-nél kisebb, mellékveséből kiinduló, áttétet nem adó neuroblastomára gyanús elváltozásokat csak megfigyelik és csak növekedés esetén operálják meg. Az esetek nagyobbik részében a daganat spontán elmúlik, így megkímélve a gyermeket egy felesleges, komoly műtéttől.

A felsoroltakon kívül ritkán, de csontokból, izmokból és egyéb, úgynevezett lágyrészekből, illetve a vesékből, a májból és a szemből kiinduló daganatok is előfordulhatnak.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: