A hagyma bámulatos hatása

Kisebb a veszélye a vastag- és végbélrák kialakulásának azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak hagymaféléket - derült ki egy friss kutatásból.

A hagymafélék a hazai gasztrokultúra szerves részét képezik már évszázadok óta, és nagyon sok hagyományos magyar étel fontos alapanyagaként szolgálnak. Nem csak az ízük miatt érdemes azonban fogyasztani, hiszen nagyon egészséges zöldségek: nagy arányban tartalmaznak például C-vitamint, B6-vitamint, folsavat, káliumot és mangánt is. Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint pedig a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásától is védhet a rendszeres hagymafogyasztás.

A végbélrák lehetséges tünetei A végbélrák a ritkábban kialakuló rákfajták közé tartozik. A nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat, és köztük is leggyakrabban a 60 év feletti korosztályt. A dohányzás növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Kattintson a részletekért!

A hagyma így hat a szervezetünkre

Az Asian-Pacific Journal of Clinical Oncology című lapban közzétett tanulmány szerint a kutatók 833 vastag- illetve végbélrákos beteget, illetve nagyjából ugyanennyi egészséges embert vizsgáltak meg. Az alanyoknak kérdőíveket kellett kitölteni az életmódjukról és táplálkozási szokásaikról, majd összevetették a kapott eredményeket a demográfiai hátterükkel és az egészségi állapotukkal.

A rendszeres hagymafogyasztás bizonyos daganatoktól is védhet (Fotó: 123rf)
A rendszeres hagymafogyasztás bizonyos daganatoktól is védhet (Fotó: 123rf)

A hagymafogyasztásnak jól látható hatása volt bizonyos daganatfélék kialakulására. A vastagbélrák, illetve a végbélrák kialakulásának az esélye 79 százalékkal alacsonyabb volt a rendszeres hagymafogyasztóknál - ráadásul minél több hagymát ettek, annál védettebbek voltak. A tanulmány szerint a pozitív hatáshoz legalább évi 16 kiló hagymafélét kell elfogyasztani.

Forrás: Wiley Online Library

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: