A koronavírus inspirálta a tüdőrákosok új kezelését

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a koronavírus-járvány alatt a legsúlyosabb betegek ellátását vállalta, az intenzív osztályon életmentő műtüdőkezeléseket is végeztek. Ezek tapasztalatait felhasználva ma már olyan betegeket is meg tudnak operálni, akiknél erre korábban nem volt lehetőség.

A mellkassebészeti műtétek 90 százalékát tüdőrákos betegeken, legtöbbször minimálinvazív (kulcslyuktechnika) módszerrel végzik. Ennek köszönhetően a betegek kórházi ápolásának ideje jelentősen lerövidült, a műtét utáni fájdalom pedig a töredékére csökkent – számol be a Mellkassebészeti Osztály eredményeiről az Infostart. A koronavírus-járvány alatt az intézmény a legsúlyosabb betegek ellátását vállalta, az intenzív osztályon kialakított ECMO-központban életmentő műtüdőkezeléseket végeztek. Ezek tapasztalatait a mellkassebészetben felhasználva ma már olyan betegeket is meg tudnak operálni az eljárás segítségével, akiknél erre korábban nem volt lehetőség.

tüdőrák, daganat, kulcslyuktechnika, laparoszkópos technika, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, műtüdő, sebészet
A tüdőrákot az esetek nagy részében már előrehaladott, nem operálható stádiumban fedezik fel. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

A fehérjék előre jelezhetik a betegség kimenetelét

Az intézet nemzetközi kutatócsoportokkal együttműködve tanulmányozza a gyors növekedésű kissejtes tüdőrákot, amely hazánkban a tüdőrákos esetek 14 százalékáért felelős. A betegek vérében, vagy sebészileg eltávolított szövetmintáin vizsgálják például ezen daganattípusra jellemző fehérjéket, melyek elemzése új diagnosztikus és terápiás megközelítéshez vezethet – mondta Döme Balázs, az intézmény Tumorbiológiai Osztályának vezető főorvosa.

A betegség másik típusa, a nem-kissejtes tüdőrák esetében is több olyan fehérjét azonosítottak, amelyek előre jelezhetik a betegség kimenetelét. A kutatások révén lehetőség nyílik a tüdődaganatokban új biomarkerek azonosítására, valamint új terápiás stratégiák fejlesztésére.

A tüdőrákot az esetek nagy részében már előrehaladott, nem operálható stádiumban fedezik fel, így kiemelt jelentősége van a betegség korai szűrésének. Akkor van legnagyobb esély a gyógyulásra, ha időben felfedezik a daganatos elváltozást – jelentette ki Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra