A koronavírus inspirálta a tüdőrákosok új kezelését

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a koronavírus-járvány alatt a legsúlyosabb betegek ellátását vállalta, az intenzív osztályon életmentő műtüdőkezeléseket is végeztek. Ezek tapasztalatait felhasználva ma már olyan betegeket is meg tudnak operálni, akiknél erre korábban nem volt lehetőség.

A mellkassebészeti műtétek 90 százalékát tüdőrákos betegeken, legtöbbször minimálinvazív (kulcslyuktechnika) módszerrel végzik. Ennek köszönhetően a betegek kórházi ápolásának ideje jelentősen lerövidült, a műtét utáni fájdalom pedig a töredékére csökkent – számol be a Mellkassebészeti Osztály eredményeiről az Infostart. A koronavírus-járvány alatt az intézmény a legsúlyosabb betegek ellátását vállalta, az intenzív osztályon kialakított ECMO-központban életmentő műtüdőkezeléseket végeztek. Ezek tapasztalatait a mellkassebészetben felhasználva ma már olyan betegeket is meg tudnak operálni az eljárás segítségével, akiknél erre korábban nem volt lehetőség.

tüdőrák, daganat, kulcslyuktechnika, laparoszkópos technika, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, műtüdő, sebészet
A tüdőrákot az esetek nagy részében már előrehaladott, nem operálható stádiumban fedezik fel. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

A fehérjék előre jelezhetik a betegség kimenetelét

Az intézet nemzetközi kutatócsoportokkal együttműködve tanulmányozza a gyors növekedésű kissejtes tüdőrákot, amely hazánkban a tüdőrákos esetek 14 százalékáért felelős. A betegek vérében, vagy sebészileg eltávolított szövetmintáin vizsgálják például ezen daganattípusra jellemző fehérjéket, melyek elemzése új diagnosztikus és terápiás megközelítéshez vezethet – mondta Döme Balázs, az intézmény Tumorbiológiai Osztályának vezető főorvosa.

A betegség másik típusa, a nem-kissejtes tüdőrák esetében is több olyan fehérjét azonosítottak, amelyek előre jelezhetik a betegség kimenetelét. A kutatások révén lehetőség nyílik a tüdődaganatokban új biomarkerek azonosítására, valamint új terápiás stratégiák fejlesztésére.

A tüdőrákot az esetek nagy részében már előrehaladott, nem operálható stádiumban fedezik fel, így kiemelt jelentősége van a betegség korai szűrésének. Akkor van legnagyobb esély a gyógyulásra, ha időben felfedezik a daganatos elváltozást – jelentette ki Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: