Nem ismerjük fel a cukorbetegséget

Több százezernyi ember él úgy, hogy nem is tudja, hogy cukorbeteg, derült ki az NHS brit egészségügyi szakszolgálat adataiból. Az emberek legtöbbje ugyanis nem tudja levonni a következtetéseket a tünetekből: ezek a fogyás, lassabb sebgyógyulás, zavaros látás, szomjúság, gyakori vécéhasználat és fáradtság.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérései szerint minden századik ember tudja csak felsorolni a cukorbetegség tüneteit , miközben a világ felnőtt lakosságának 9 százaléka a szenved a betegségtől. 2012-ben mintegy 370 millió cukorbeteget tartottak számon a világon, közülük 5 millióan haltak meg a cukorbetegség, illetve annak szövődményei miatt.

A becslések szerint az emberek 90 százaléka szenved a 2-típusú cukorbetegség valamilyen fokozatától. Ilyenkor a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint ahhoz, hogy a vércukrot normális szinten tarthassa a szervezet. A ritkább, egyes típusú, más néven fiatalkori cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint.

A cukorbetegség 10 figyelmeztető tünete A cukorbetegség tünetei között szerepelhet a szomjúság, a hirtelen fogyás, a zsibbadó végtagok és a lassan gyógyuló sebek. Ismerjük meg a cukorbetegség 10 figyelmeztető tünetét! A brit Stephensons cég legújabb felméréséből azonban kiderült, hogy a megkérdezettek mintegy 80 százalékának eszébe sem jut a megmagyarázatlan fogyásról, hogy az a cukorbetegségre utalhat, sőt, minden harmadik ember a hízást tartja a betegség jelének, valószínűleg azért, mert az elhízás és a diabétesz fogalma erősen összekapcsolódik. Az elhízás azonban nem tünete, hanem kockázati tényezője a betegségnek.

A leggyakoribb tünet a túlzott mértékű szomjúság

A leggyakoribb tünet a túlzott mértékű szomjúság A leggyakoribb tünet a túlzott mértékű szomjúság, ezt csak a férfiak fele, illetve a nők kétharmada köti össze a cukorbetegséggel. A férfiak érdekes módon azt sem veszik észre, hogy gond lehet, ha gyakrabban kell vécére járniuk - mindezt azonban a nők többsége aggasztó jelként érzékeli.

Leginkább az 55 év felettiek, a legkevésbé a 18-24 éves korosztály tagjai képesek azonosítani a cukorbetegség jeleit : a lassabb sebgyógyulást, illetve a rosszabb, elmosódott látást a megkérdezettek legtöbbje figyelmen kívül hagyta.

Mindez azért is aggasztó, mert a kezeletlen cukorbetegség számos komplikációval járhat: évente 7 ezer ember veszíti el végtagját (elsősorban lábát) a diabétesz következtében, ráadásul a cukorbetegekneknél nagyobb eséllyel is alakul ki a stroke , a szívroham , valamint nagy eséllyel alakulhat ki neuropátia, retinopátia, vesekárosodás, bőrprobléma és halláskárosodás is.

Forrás: Daily Mail

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra