Nem ismerjük fel a cukorbetegséget

Több százezernyi ember él úgy, hogy nem is tudja, hogy cukorbeteg, derült ki az NHS brit egészségügyi szakszolgálat adataiból. Az emberek legtöbbje ugyanis nem tudja levonni a következtetéseket a tünetekből: ezek a fogyás, lassabb sebgyógyulás, zavaros látás, szomjúság, gyakori vécéhasználat és fáradtság.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérései szerint minden századik ember tudja csak felsorolni a cukorbetegség tüneteit , miközben a világ felnőtt lakosságának 9 százaléka a szenved a betegségtől. 2012-ben mintegy 370 millió cukorbeteget tartottak számon a világon, közülük 5 millióan haltak meg a cukorbetegség, illetve annak szövődményei miatt.

A becslések szerint az emberek 90 százaléka szenved a 2-típusú cukorbetegség valamilyen fokozatától. Ilyenkor a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint ahhoz, hogy a vércukrot normális szinten tarthassa a szervezet. A ritkább, egyes típusú, más néven fiatalkori cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint.

A cukorbetegség 10 figyelmeztető tünete A cukorbetegség tünetei között szerepelhet a szomjúság, a hirtelen fogyás, a zsibbadó végtagok és a lassan gyógyuló sebek. Ismerjük meg a cukorbetegség 10 figyelmeztető tünetét! A brit Stephensons cég legújabb felméréséből azonban kiderült, hogy a megkérdezettek mintegy 80 százalékának eszébe sem jut a megmagyarázatlan fogyásról, hogy az a cukorbetegségre utalhat, sőt, minden harmadik ember a hízást tartja a betegség jelének, valószínűleg azért, mert az elhízás és a diabétesz fogalma erősen összekapcsolódik. Az elhízás azonban nem tünete, hanem kockázati tényezője a betegségnek.

A leggyakoribb tünet a túlzott mértékű szomjúság

A leggyakoribb tünet a túlzott mértékű szomjúság A leggyakoribb tünet a túlzott mértékű szomjúság, ezt csak a férfiak fele, illetve a nők kétharmada köti össze a cukorbetegséggel. A férfiak érdekes módon azt sem veszik észre, hogy gond lehet, ha gyakrabban kell vécére járniuk - mindezt azonban a nők többsége aggasztó jelként érzékeli.

Leginkább az 55 év felettiek, a legkevésbé a 18-24 éves korosztály tagjai képesek azonosítani a cukorbetegség jeleit : a lassabb sebgyógyulást, illetve a rosszabb, elmosódott látást a megkérdezettek legtöbbje figyelmen kívül hagyta.

Mindez azért is aggasztó, mert a kezeletlen cukorbetegség számos komplikációval járhat: évente 7 ezer ember veszíti el végtagját (elsősorban lábát) a diabétesz következtében, ráadásul a cukorbetegekneknél nagyobb eséllyel is alakul ki a stroke , a szívroham , valamint nagy eséllyel alakulhat ki neuropátia, retinopátia, vesekárosodás, bőrprobléma és halláskárosodás is.

Forrás: Daily Mail

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: