Mely egyes típusú cukorbetegeknek lesznek komplikációi?

A Diabetologia szaklapban új modellt mutattak be, amellyel előrevetíthető: mely egyes típusú cukorbetegséggel élő pácienseknek lesznek súlyos komplikációi. Rutinszerűen mérhető kockázati faktorok ismerete szükséges csupán.

A modell felépítéséhez hét évig figyeltek egy tanulmány (EURODIAB Prospective Complications Study) során 1973 résztvevőt, a fő elkerülendő komplikációk erős előrejelző faktorait pedig egy számítógépes modellbe kombinálták. Az ilyen elkerülendő komplikációk közé tartozik például a stroke, az amputáció, a vakság, a szívkoszorúér-betegség vagy a végstádiumú veseelégtelenség.

Az EURODIAB megfigyeltjei közül 95 páciensben alakultak ki hasonló komplikációk. Az előrejelző faktorok ezekben az esetekben az életkor, a glikált hemoglobin-szint, a derék/csípő arány, az albumin/kreatinin arány és a HDL-koleszterolszint voltak.

A betegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Ez a szigetsejtek elleni autoimmun-reakció következménye. Bármely életkorban kialakulhat. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető. Tudjon meg még többet ! A modellt három további tanulmányban tesztelték (Amerikában, illetve Finnországban), majd ezek eredményeinek ismeretében korrigálták a modellt. "Rendszerünk nagyon jól képes kiemelni a páciensek közül azokat, akiknek jelentős problémái lesznek az elkövetkező években" - állította Sabita Soedamah-Muthu, a holland Wageningen Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője. "A páciensek életkorának, glikált hemoglobin-szintjének, derék/csípő arányának, albumin/kreatinin arányának és HDL-koleszterolszintjének ismeretében rendszerünk az egyes típusú cukorbetegek esetében 3, 5 és 7 évre levetíti, hogy mik a legnagyobb egészségügyi kockázati tényezők."

Kiderül, mely cukorbetegeknek lesznek súlyos komplikációi

A kockázati előrejelzések fontosak, hogy időben ki lehessen dolgozni az elkerülő stratégiákat, hiszen mindenki el akarja kerülni a komplikációkat és csökkenteni akarja egészségügyi költségeit . Mindezek mellett, az előrejelző modellek azért is hasznosak, mert nem csak a pácienseket tudják időben informálni, hanem a nagy kockázati tényezőjű populációkban is könnyebb velük véletlenszerű kontrollált teszteket lefolytatni.

A szerzők azt is hozzáteszik, hogy a modell használatával a nagy kockázatnak kitett pácienseknek könnyű segíteni azáltal, hogy az összes módosítható kockázati tényezőt kezelik. Az ilyen aktív beavatkozások részét alkothatják az inzulinrendek, szív- és érrendszeri kockázatkezelések, orális vércukorcsökkentő készítmények, vérnyomáscsökkentők vagy sztatinok használata, vagy netán a diéta és az életmód változtatása is. "Mostantól elérhető egy olyan előrejelző modell, amellyel az egyes típusú cukorbetegek életében előrejelezhető a nagyobb komplikációk kockázata. Ezáltal informálni tudjuk a pácienseket, javaslatokat tehetünk megfigyelésükre, valamint klinikai vizsgálatokat tudunk tervezni és elemezni."

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: