Megszüntetik a diabetikus termékeket

Július 20-tól megszűnik a diabetikus fogalom a magyar élelmiszer-kereskedelemben. Az EU-s szabványnak megfelelően ezentúl a cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, illetve az alacsony cukortartalmú kategóriák jelölik majd a termék tápanyag-összetételét.

Hamarosan száműzik a diabetikus termékeket a boltok polcairól. Nem kell aggódniuk ugyanakkor a cukorbetegeknek, az igényeikre készített élelmiszerek forgalomban maradnak, csupán megjelölésükön változtatnak.

Ezentúl a tápértékjelölésből, illetve bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. A dobozokon az „alacsony cukortartalmú”, „cukormentes”, illetve a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” feliratokat kell majd keresni. A diabetikus fogalom július 20-tól szűnik meg hivatalosan, az addig legyártott termékek készletei azonban még hónapokig forgalomban maradhatnak.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-rendellenesség, amely hazánkban is egyre több embert érint. A betegségről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat! A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nagy hangsúlyt fektet a tájékoztatásra. „Ahogy az Európai Unióban, úgy itt Magyarországon is egy új szabályozás lép életbe a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek vonatkozásában. A forgalomban lévő készletek kifutásával ez a termékkör eltűnik az üzletekből” – tájékoztatott Dr. Pleva György. A Nébih Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén beszélt a szabályozásról, amelyet a 609/2013-as EU-s rendelet értelmében kellett bevezetni. Ez uniformizálná a speciális táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek jelölését, a csak Magyarországon használt „diabetikus” kifejezés kárára.

A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti

Legritkábban a cukormentes kategóriával fogunk találkozni, 100 grammonként itt maximum 0,5 gramm cukortartalom a megengedett. Az alacsony cukortartalom besorolás szilárd táplálékok esetén 5 grammos, folyadékokban pedig 2,5 grammos mennyiséget enged meg, míg a csökkentett cukortartalom a hasonló élelmiszerekkel szembeni 30 százalékos cukorcsökkentést ír elő. Ezen kategóriákkal együtt kötelező lesz a tápértékjelölés is, amelyet decembertől amúgy is minden élelmiszeren fel kell tüntetni. „Az ilyen betegségben szenvedőknek eddig is számolni kellett a bevitt szénhidrátmennyiséget, ebben sajnos már csak az említett tápértékjelölések nyújthatnak majd fogódzót, nem lesz erre utaló, univerzális jelölés az élelmiszereken. Fontos tudni, hogy a tápértékjelölésben bizonyos cukoralkoholok, melyeket édesítésre használnak, a szénhidrátok, és nem a cukrok között szerepelnek majd. Az anyagcserezavarban szenvedőknek ezért az összetevőkre is nagyon kell figyelniük” – hangsúlyozta Pleva György. Hozzátette azonban: várhatóan az élelmiszerláncok törekednek majd a minél zökkenőmentesebb átállásra, és ezen termékeket a későbbiekben is külön csoportban fogják majd értékesíteni.

Az uniós rendelet még 2013-as, az EU így három év felkészülést adott az előállítóknak. Mivel azonban a hazánkban élő, több mint félmillió cukorbetegnek csupán töredéke olvasgatja rendszeresen a jogszabályokat, az ő tájékoztatásuk kiemelt fontosságú feladata lesz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak és az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak egyaránt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra