Megszüntetik a diabetikus termékeket

Július 20-tól megszűnik a diabetikus fogalom a magyar élelmiszer-kereskedelemben. Az EU-s szabványnak megfelelően ezentúl a cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, illetve az alacsony cukortartalmú kategóriák jelölik majd a termék tápanyag-összetételét.

Hamarosan száműzik a diabetikus termékeket a boltok polcairól. Nem kell aggódniuk ugyanakkor a cukorbetegeknek, az igényeikre készített élelmiszerek forgalomban maradnak, csupán megjelölésükön változtatnak.

Ezentúl a tápértékjelölésből, illetve bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. A dobozokon az „alacsony cukortartalmú”, „cukormentes”, illetve a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” feliratokat kell majd keresni. A diabetikus fogalom július 20-tól szűnik meg hivatalosan, az addig legyártott termékek készletei azonban még hónapokig forgalomban maradhatnak.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-rendellenesség, amely hazánkban is egyre több embert érint. A betegségről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat! A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nagy hangsúlyt fektet a tájékoztatásra. „Ahogy az Európai Unióban, úgy itt Magyarországon is egy új szabályozás lép életbe a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek vonatkozásában. A forgalomban lévő készletek kifutásával ez a termékkör eltűnik az üzletekből” – tájékoztatott Dr. Pleva György. A Nébih Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén beszélt a szabályozásról, amelyet a 609/2013-as EU-s rendelet értelmében kellett bevezetni. Ez uniformizálná a speciális táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek jelölését, a csak Magyarországon használt „diabetikus” kifejezés kárára.

A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti

Legritkábban a cukormentes kategóriával fogunk találkozni, 100 grammonként itt maximum 0,5 gramm cukortartalom a megengedett. Az alacsony cukortartalom besorolás szilárd táplálékok esetén 5 grammos, folyadékokban pedig 2,5 grammos mennyiséget enged meg, míg a csökkentett cukortartalom a hasonló élelmiszerekkel szembeni 30 százalékos cukorcsökkentést ír elő. Ezen kategóriákkal együtt kötelező lesz a tápértékjelölés is, amelyet decembertől amúgy is minden élelmiszeren fel kell tüntetni. „Az ilyen betegségben szenvedőknek eddig is számolni kellett a bevitt szénhidrátmennyiséget, ebben sajnos már csak az említett tápértékjelölések nyújthatnak majd fogódzót, nem lesz erre utaló, univerzális jelölés az élelmiszereken. Fontos tudni, hogy a tápértékjelölésben bizonyos cukoralkoholok, melyeket édesítésre használnak, a szénhidrátok, és nem a cukrok között szerepelnek majd. Az anyagcserezavarban szenvedőknek ezért az összetevőkre is nagyon kell figyelniük” – hangsúlyozta Pleva György. Hozzátette azonban: várhatóan az élelmiszerláncok törekednek majd a minél zökkenőmentesebb átállásra, és ezen termékeket a későbbiekben is külön csoportban fogják majd értékesíteni.

Az uniós rendelet még 2013-as, az EU így három év felkészülést adott az előállítóknak. Mivel azonban a hazánkban élő, több mint félmillió cukorbetegnek csupán töredéke olvasgatja rendszeresen a jogszabályokat, az ő tájékoztatásuk kiemelt fontosságú feladata lesz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak és az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak egyaránt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)