Ezért tűntek el a boltokból a diabetikus élelmiszerek

Korábban, ha cukormentes terméket szerettünk volna vásárolni, a „diabetikus” jelzőt kellett keresnünk a csomagoláson. Az elmúlt években azonban jelentősen megváltoztak a jelölési szabályok. Mutatjuk, miért nincsenek már a polcokon diabetikus termékek, illetve mit kell figyelni, ha cukormentes élelmiszereket keresünk.

Érdekes kérdéssel fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, hogy vajon miért nem kaphatók ma már diabetikus élelmiszerek a boltokban. A szakértők válaszát a Nébih közösségi oldalán osztották meg, de az alábbiakban mi is összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a speciális élelmiszerek jelölésével kapcsolatban.

élelmiszer, vásárlás, termékek, diabetikus ételek, cukormentes ételek
Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a szabályok a speciális élelmiszerek jelölésével kapcsolatban. Fotó: Getty Images

Már nem számít különlegesnek, ha valami cukormentes

Az úgynevezett különleges táplálkozási célú élelmiszerek körét sokáig egy uniós irányelv határozta meg. Ennek értelmében Magyarországon a szénhidrátanyagcsere-zavarban (cukorbetegségben) szenvedő fogyasztóknak szánt élelmiszereket a „diabetikus” termékkategórián belül forgalmazták. A Nébih tájékoztatása szerint azonban 2016-ban ez az uniós irányelv – és vele együtt a hazai jogszabály is – hatályát vesztette. Azóta tehát nem használható jogszerűen a „diabetikus” jelző az élelmiszereknél.

Ma is létezik külön kategória a „különleges” vagy „speciális” élelmiszerek részére. Ide soroljuk egyebek mellett a csecsemők és kisgyermekek számára készült tápszerek, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, esetleg a teljes napi étrendet helyettesítő termékek is. Ebbe a körbe azonban már nem férnek bele a cukorbeteg fogyasztóknak szánt termékek.

Az őszi-téli megfázós időszakban jellemzően több mézet fogyasztunk, magában vagy akár teába keverve. Mivel manapság a méz ára is igencsak felment, joggal merülhet fel a kérdés, vajon honnan tudhatjuk, hogy jó minőségű-e a méz, amit megveszünk. Mutatjuk, a Nébih korábbi tájékoztatója szerint mire kell figyelni.

Milyen feliratokat keressünk a termékeken?

A korábbi „diabetikus” élelmiszereket ma már „normál” élelmiszerekként kezelik, tehát alaposabban meg kell nézni a csomagolást, ha alacsony cukortartalmú vagy cukormentes termékeket vennénk. A Nébih szerint az összetevők listája és a tápértékjelölések (a szénhidráttartalom, azon belül is a cukortartalom információi) segíthetnek eligazodni. Emellett a gyártók önkéntesen feltüntethetnek a csomagoláson egyéb, a cukortartalomra vonatkozó jelzőket is, például azt, hogy „csökkentett cukortartalmú”, „light” vagy „cukormentes”.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: