Ez utalhat cukorbetegségre már évekkel a diagnózis előtt

Egy új kérdőívvel meg tudják állapítani: mekkora a valószínűsége annak, hogy valakinél a következő tíz évben cukorbetegség alakuljon ki.

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket találtak cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelésétszámol be kutatásának eredményeiről a Semmelweis Egyetem.

láb, lábfájdalom, zsibbadás
A lábzsibbadás intő jel lehet. Fotó: Getty Images

A láb fájdalma, égő érzése, zsibbadása gyanús jel

A Semmelweis Egyetem tanulmánya összefüggést keresett a 2-es típusú diabétesz kialakulásának magasabb kockázata és a neuropátia megjelenése között, még a betegség tüneteinek megjelenése előtt.

Az 1-es típusú cukorbetegség szövődményeként bizonyos idő után kialakul, a 2-es típusúnál pedig sok esetben már a betegség felfedezésekor jelen van a szenzoros és a vegetatív idegrendszert érintő neuropátia, mely a cukorbetegség mikrovaszkuláris – kisér keringési zavarból adódó –szövődménye. A szubjektív panaszok közé tartozik a fájdalom, az égő érzés, a zsibbadás, típusosan az alsó végtagokon illetve azok végein, ami az évek során felfelé száll, nyugalomban jelentkezik és éjszaka, mindkét oldalon és lassan romlik.

A FINDRISK életmódbeli és egészségügyi tényezők alapján számítja ki, mekkora a valószínűsége annak, hogy valakinél a következő tíz évben cukorbetegség alakuljon ki. A kérdőív rákérdez egyebek mellett a válaszadó korára, testtömegindexére, gyümölcs- és zöldségfogyasztásának mértékére, a testmozgás gyakoriságára, magas vérnyomásra, haskörfogatra, valamint a családban előforduló 2-es típusú cukorbetegségre.

Nanotechnológiás, szájon át bevehető inzulin helyettesítheti az injekciókat akár már a közeljövőben. Részletek

Cél a megelőzés

A 0-20+ pont skálán minél magasabb a pontszám, annál magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Azoknál, akik a legmagasabb pontszámot kapják, 50 százalék az esélye annak, hogy a következő tíz évben diabéteszt diagnosztizálnak. A 12 pont fokozott kockázatot jelent, az ezt elérőknek érdemes további laborvizsgálatokkal igazolni a diabétesz kockázatát.

„Célunk nemcsak a szénhidrát-anyagcsere zavar, hanem annak kockázatával érintett egyének minél korábbi beazonosítása. Emellett fontos a rizikófaktorok (magas vérnyomás, elhízás, koleszterin) célértékre kezelése életmódváltással vagy szükség esetén gyógyszeres kezeléssel, hogy a diabétesz kialakulását és annak szövődményeit megelőzzük” – mondja dr. Körei Anna, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika adjunktusa.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra