A terhességi cukorbetegség veszélyei

Mind a babára, mind az anyára veszélyt jelent a terhességi cukorbetegség, ezért kiemelten fontos annak időben történő felismerése és megfelelő kezelése. Öröm az ürömben, hogy az esetek többségében életmódbeli változtatásokkal is kordában tartható a probléma.

Cukorbeteg maradhat-e a kismama a szülés után? Részletek itt.

A cukorbetegség a terhességhez társuló egyik leggyakoribb kóros állapot. A várandósság alatt az inzulinszükséglet három-négyszeresére is emelkedhet, aminek hátterében elsősorban a lepény által termelt hormonok hatásai állnak. A normál terhesség során az inzulinszükséglet a 37. hétig növekszik, ezt pedig az úgynevezett Langerhans-szigetek számának és nagyságának növekedése képes biztosítani. Amennyiben a fokozott igény meghaladja a terhes nő hasnyálmirigyének teljesítőképességét, úgy terhességi diabétesz (GDM) alakul ki, leggyakrabban a harmadik trimeszterben. Az étkezés hatására a normális szénhidrát-anyagcseréjű terhes nőknél az inzulinválasz nagyobb, mint a terhességi cukorbetegséggel küzdőknél - foglalta össze dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa.

Kezeletlenül a terhességi diabétesz a magzatra és a kismamára is veszélyes
Kezeletlenül a terhességi diabétesz a magzatra és a kismamára is veszélyes

A legfontosabb vizsgálatok

A terhességi diabétesz általában nem vagy csak alig okoz észrevehető tüneteket. A legtöbb esetre ezért csupán szűrővizsgálattal derül fény, minden esetben a 24-28. hét között elvégzett terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) alapján: amennyiben az éhomi vércukor 5,6 mmol/l vagy e feletti, illetve a 120 perces érték 7,8 mmol/l vagy magasabb, akkor fennáll a terhességi cukorbetegség.

A rizikócsoportba tartozóknál már korábban, az első trimeszter végén, de legkésőbb a 12-16. héten el kell végezni a cukorterhelést. Amennyiben ez negatív, akkor a 24-28. héten ismételt vizsgálat szükséges. Ez segít abban, hogy minél korábban felismerjék a terhességi diabéteszt, lehetővé téve ezáltal a szövődmények megelőzését. A kockázatnövelő tényezők közé tartozik:

  • a 35 év feletti életkor,
  • a túlsúly és az elhízás,
  • a korábbi terhesség során kimutatott GDM,
  • a családban előforduló cukorbetegség,
  • a policisztás ovárium szindróma (PCOS)
  • és a magas vérnyomás.

Miért fontos a kezelés?

Megfelelő kezelés nélkül a terhességi diabétesz kockázatot jelent mind az anyára, mind a magzatra nézve. A GDM-es anyák gyermekeinél a későbbiekben nagyobb valószínűséggel jelentkezik fiatalkori elhízás, csökkent glükóztolerancia és 2-es típusú diabétesz. A terhességi diabétesz kezelése során gyakran elegendő az életmód-terápia, így a napi öt-hat alkalomra elosztott, megfelelő étrend és a terhelhetőséghez alkalmazkodó fizikai aktivitás. A diéta célja az anya és magzat számára szükséges tápanyagok biztosítása a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartása mellett. A várandósság ideje alatt javasolt magzatvédő vitaminok alkalmazása.

Amennyiben az életmódkezelés nem hozza meg a kívánt vércukorértékeket, úgy gyors hatású inzulin adása szükséges a főétkezések előtt napi 1-3 alkalommal. Előfordulhat, hogy csak reggelihez vagy reggelihez és vacsorához szükséges az inzulin adása.

Alapvető a vércukor önellenőrzése is, amely segíti a beteget és a kezelőorvost egyaránt, mivel tájékoztatást ad az aktuális vércukorértékről, ezáltal növeli a kezelés biztonságosságát, segít annak szükséges módosításában, valamint hozzájárul az anyagcserehelyzet javulásához és ezáltal a szövődmények elkerüléséhez. A vércukor-ellenőrzés gyakoriságát mindig egyénre szabva, a szakorvos által kell megállapított módon kell folytatni, ehhez pedig fontos a rendszeres diabetológiai kontroll.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: