A terhességi cukorbetegség veszélyei

Mind a babára, mind az anyára veszélyt jelent a terhességi cukorbetegség, ezért kiemelten fontos annak időben történő felismerése és megfelelő kezelése. Öröm az ürömben, hogy az esetek többségében életmódbeli változtatásokkal is kordában tartható a probléma.

A cukorbetegség a terhességhez társuló egyik leggyakoribb kóros állapot. A várandósság alatt az inzulinszükséglet három-négyszeresére is emelkedhet, aminek hátterében elsősorban a lepény által termelt hormonok hatásai állnak. A normál terhesség során az inzulinszükséglet a 37. hétig növekszik, ezt pedig az úgynevezett Langerhans-szigetek számának és nagyságának növekedése képes biztosítani. Amennyiben a fokozott igény meghaladja a terhes nő hasnyálmirigyének teljesítőképességét, úgy terhességi diabétesz (GDM) alakul ki, leggyakrabban a harmadik trimeszterben. Az étkezés hatására a normális szénhidrát-anyagcseréjű terhes nőknél az inzulinválasz nagyobb, mint a terhességi cukorbetegséggel küzdőknél – foglalta össze dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa.

terhességi diabétesz, magzat, kismama
Kezeletlenül a terhességi diabétesz a magzatra és a kismamára is veszélyes.

A legfontosabb vizsgálatok

A terhességi diabétesz általában nem vagy csak alig okoz észrevehető tüneteket. A legtöbb esetre ezért csupán szűrővizsgálattal derül fény, minden esetben a 24-28. hét között elvégzett terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) alapján: amennyiben az éhomi vércukor 5,6 mmol/l vagy e feletti, illetve a 120 perces érték 7,8 mmol/l vagy magasabb, akkor fennáll a terhességi cukorbetegség.

Nézzük, cukorbeteg maradhat-e a kismama a szülés után.

A rizikócsoportba tartozóknál már korábban, az első trimeszter végén, de legkésőbb a 12-16. héten el kell végezni a cukorterhelést. Amennyiben ez negatív, akkor a 24-28. héten ismételt vizsgálat szükséges. Ez segít abban, hogy minél korábban felismerjék a terhességi diabéteszt, lehetővé téve ezáltal a szövődmények megelőzését. A kockázatnövelő tényezők közé tartozik:

  • a 35 év feletti életkor,
  • a túlsúly és az elhízás,
  • a korábbi terhesség során kimutatott GDM,
  • a családban előforduló cukorbetegség,
  • a policisztás ovárium szindróma (PCOS)
  • és a magas vérnyomás.

Miért fontos a kezelés?

Megfelelő kezelés nélkül a terhességi diabétesz kockázatot jelent mind az anyára, mind a magzatra nézve. A GDM-es anyák gyermekeinél a későbbiekben nagyobb valószínűséggel jelentkezik fiatalkori elhízás, csökkent glükóztolerancia és 2-es típusú diabétesz . A terhességi diabétesz kezelése során gyakran elegendő az életmód-terápia, így a napi öt-hat alkalomra elosztott, megfelelő étrend és a terhelhetőséghez alkalmazkodó fizikai aktivitás. A diéta célja az anya és magzat számára szükséges tápanyagok biztosítása a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartása mellett. A várandósság ideje alatt javasolt magzatvédő vitaminok alkalmazása.

Amennyiben az életmódkezelés nem hozza meg a kívánt vércukorértékeket, úgy gyors hatású inzulin adása szükséges a főétkezések előtt napi 1-3 alkalommal. Előfordulhat, hogy csak reggelihez vagy reggelihez és vacsorához szükséges az inzulin adása.

Alapvető a vércukor önellenőrzése is, amely segíti a beteget és a kezelőorvost egyaránt, mivel tájékoztatást ad az aktuális vércukorértékről, ezáltal növeli a kezelés biztonságosságát, segít annak szükséges módosításában, valamint hozzájárul az anyagcserehelyzet javulásához és ezáltal a szövődmények elkerüléséhez. A vércukor-ellenőrzés gyakoriságát mindig egyénre szabva, a szakorvos által kell megállapított módon kell folytatni, ehhez pedig fontos a rendszeres diabetológiai kontroll.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: