A jövőben nem injekcióval adjuk be az inzulint

Vége lehet a tűszúrásoknak az új módszerrel, amellyel injekció nélkül is megfelelő mennyiségű inzulinhoz juthatnak a cukorbetegek.

A cukorbetegség kezelésében életmentő jelentőségű az inzulin pótlása, ám a mesterséges hormon napi többszöri beinjekciózása sokaknak kellemetlenséget és nehézséget okoz. Ennél sokkal kényelmesebb módszert fejlesztettek ki olasz kutatók, akik tanulmányát a MedicalXpress szemlézte. Az új eljáráshoz a kutatók kifejlesztettek egy bőr alá beültethető inzulinpumpát, amelynek utántöltéséhez elég egy kapszulát lenyelni. A módszer az állatkísérletek során jól vizsgázott.

diabétesz, cukorbetegség, inzulin, inzulinpumpa
A jövőben nem injekcióval adjuk be az inzulint. Fotó: Getty Images

Az eddigi módszerek nem optimálisak

A cukorbetegek szervezetében nem termelődik inzulin , ezért létfontosságú azt külső forrásból pótolniuk. Jelenleg ez háromféleképpen lehetséges:

  • inzulinbelövő pennel történő rendszeres injekciózással, amelytől azonban a szúrások környékén megvastagodhat a kötőszövet, és ez rontja a hatékonyságot;

  • a testen kívül rögzített inzulinpumpával, amelyből egy kanül juttatja az inzulint a bőrbe, ám ennek használata fájdalmat és helyi fertőzést okozhat;

  • testen belüli, azaz implantált adagolóval, amelyet műtéti úton helyeznek el, utántöltése pedig egy bőrön átvezetett csövön lehetséges.

A cukorbetegség tünetei között szerepelhet a szomjúság, a hirtelen fogyás, a zsibbadó végtagok vagy a lassan gyógyuló sebek. Ismerjük meg a cukorbetegség 10 figyelmeztető tünetét!

Forradalmi megoldást fejlesztettek ki

Az olasz kutatók az általuk fejlesztett beültethető inzulinadagoló készüléket sertéseken tesztelték: az állat hasüregében, a vastagbél melletti kiöblösödésben helyezték el a pumpát. A lenyelt inzulinkapszula mágnessel kapcsolódik a vastagbél külső oldalán lévő pumpához, ahonnan egy tű hatol át a bélfalon a kapszulába, hogy leszívja annak tartalmát.

Az üres kapszula a bélmozgás révén természetes módon távozik a szervezetből, a pumpa pedig apránként a hasüregbe engedi az inzulint, ahonnan az felszívódik a véráramba. A pumpa akkumulátora vezeték nélküli töltéssel újratölthető. Az új inzulinadagoló szerkezet a várakozásoknak megfelelően működött a tesztállatokban, ám további fejlesztésekre van még szükség, mielőtt embereken is kipróbálnák - jegyezték meg az olasz kutatók.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: