Te is rosszul kened a naptejet? Így a helyes

Sokan gondolják tévesen, hogy a fényvédőszereken feltüntetett magas faktorszám, avagy SPF-szám nagyobb védelmet nyújt. Pedig könnyen lehet, hogy az ilyen naptejek, ha rosszul használjuk, csak növelik a napkárosodás veszélyét. A Tudatos Vásárlók Egyesülete összeszedte, hol lehet hibázni a napvédelemben, illetve mire figyeljünk, ha gyerekeket védenénk a káros sugárzástól.

A magas SPF-értékű, 50-es vagy annál magasabb faktorszámú fényvédők használata a legyőzhetetlenség hamis érzetét keltheti. Arra késztethet, hogy tovább maradjunk a napon anélkül, hogy újra bekennénk magunkat – figyelmeztetnek a Tudatos Vásárlók. Számos vizsgálat alátámasztja: függetlenül attól, hogy milyen fényvédő faktorszámot használnak az emberek, két klasszikus hibát rendszeresen elkövetnek:

  • kevesebb naptejet (legyen az krém, spray vagy stift) használnak, mint amennyi az optimális védelemhez szükséges,
  • nem használják azokat elég gyakran újra.

A napvédelem második védelmi vonala

A naptejek hatékony használatának egyetlen és legjobb módja, ha a fényvédőket, naptejeket, krémeket a napvédelem kiegészítő eszközének tekintjük – mutatott rá dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos. A legbiztosabb fényvédelmet ugyanis valójában nem a naptej, hanem elsősorban más megoldások biztosítják:

  • tűző napra ne menj 11 és 15 óra között;
  • fontos továbbá az árnyék,
  • kalap,
  • napszemüveg,
  • ruházat.

Ha kisgyermekkel mész nyaralni, akkor a legfontosabb szabály, hogy egyéves korig nem ajánlott semmiféle krémet, habot, naptejet kenni a csecsemők bőrére. Náluk kizárólag az első védelmi vonal jöhet szóba.

fényvédelem, naptej, kislány, édesanya, strand, vízpart
A gyerekek fényvédelmére fontos kellő figyelmet fordítani szülőként. Fotó: Getty Images

Mennyiség és gyakoriság

Azt is fontos tudni, hogy az alkalmazás mennyisége és gyakorisága szinte többet számít, mint a faktorszám. Ez annyit jelent, hogy a gyakorlatban egy SPF 15-ös krém, amelyet kellő mennyiségben és gyakran használunk gyermekünkre vagy magunkra, jobban véd, mint egy SPF 50+-os krém, amelyet naponta csak egyszer kenünk fel.

A Tudatos Vásárlók legfrissebb tesztjében is 50-es és 50+-os naptejek szerepelnek. Azt ellenőrizték, hogy a csomagoláson hirdetett módon, megfelelően védik-e a gyermekek bőrét. Önkéntesek segítségével értékelték, milyen jól használhatók a gyakorlatban; megnézték, tartalmaznak-e nemkívánatos anyagokat. Vizsgálták környezeti hatásukat is, és ellenőrizték a termékek címkéjén található információtartalmat.

De mit is jelent pontosan a bőségesen és a gyakran, ha naptejről van szó? A legjobb, ha a naptejet legalább 15-20 perccel a napozás előtt alkalmazzuk, mert a leghatékonyabb hatás eléréséhez időre van szüksége, hogy beszívódjon. Ez a szabály attól függetlenül érvényes, hogy milyen típusú fényvédőt használunk, legyen az kémiai, ásványi vagy kombinált készítmény. Az újbóli bekenést vízben tartózkodás, izzadással járó tevékenység vagy egy-két óra elteltével kell elvégezni attól függően, hogy melyik következik be előbb.

Ha azonban kint vagyunk, a gyerek után kell futkározni a strandon, vízparton, vagy sportolunk, nehéz lehet észben tartani és betartani a fényvédő újbóli felvitelét. Ha egyszerűbb módszerre van szükségünk ahhoz, hogy ne felejtsük el újra bekenni magunkat és a gyereket, íme egy – bár nem tökéletes, de viszonylag jól működő – kétlépcsős terv.

  1. Az első réteget 15-20 perccel a napozás előtt vigyük fel.
  2. A második réteget a napozás utáni első órában vigyük fel. (Beállíthatunk egy időzítőt a telefonon, hogy emlékeztessen az újbóli felvitelre.)

Mennyi fényvédő kell és hova?

Felnőtteknek nagyjából két evőkanálnyi, gyereknél ez természetesen kevesebb. Ez a mennyiség magába foglalja az arcra felvitt fedettséget is. Ami a fényvédelmet illeti, a hagyományos fényvédők és az arcvédő fényvédők ugyanazok. Ha az arcot külön fényvédőkrémmel kenjük be, negyedakkora mennyiség elegendő az arcra, a nyakra és a fülekre.

És mi a helyzet a nehezen elérhető helyekkel? Régimódi tanács, de igaz: ha valaki más keni be a hátunkat naptejjel, az jelentősen jobb védelmet nyújt, mintha magunk próbáljuk elérni az elérhetetlen helyeket, például a hátunk közepét. Talán meglepő, de egy tanulmány szerint a test azon részei, amelyek jellemzően a legrosszabb fényvédelmet kapják, a fülek és a lábfej.

A naptej felvitele gyerekeknél

Kevés olyan frusztráló szülői feladat van, mint amikor egy olyan gyereket próbálunk bekenni naptejjel, aki semmi mást nem akar, mint azonnal kiszabadulni a markunkból és berohanni a vízbe. Itt jegyezzük meg azt is, hogy bár csábító lehet a permetszerű, spray csomagolású fényvédők használata, ezt sem a hatékonyság, sem pedig a biztonság miatt nem ajánlják a Tudatos Vásárlók. Ráadásul a folyamatos permetezéssel sokkal nehezebb felmérni, hogy mennyi naptejet vittünk fel.

Ha mégis a sprayt választjuk, a megfelelő fényvédelem elérése érdekében szélcsendes, de jól szellőző helyen permetezzük. Érdemes először a terméket a tenyerünkbe fújni, majd úgy felkenni magunkra – így elkerülhető a pazarlás és a szemmel való érintkezés.

Szintén fontos, hogy a fényvédőt a befújás után azonnal és határozottan kenjük szét, még akkor is, ha a reklámok szerint nem szükséges. Ha a gyerek már elég idős ahhoz, hogy maga kenje be magát naptejjel, tartsuk szem előtt: egy 5 és 12 év közötti gyermekek bevonásával készült tanulmány szerint a gyerekek nagyobb valószínűséggel visznek fel több fényvédő krémet, ha pumpával adagolják a terméket, mintha egy tubusból nyomnák ki.

Napvédelem egész évben

Egészségük és jólétük érdekében a kicsiknek egész évben szükségük van napvédelemre, nem csak nyáron. Törekedjünk a fent említett első védelmi vonal használatára, és ezen felül váljon szokássá, hogy a gyermekek 30 és 50 közötti fényvédő faktorszámú naptejet viselnek, amikor a szabadban tartózkodnak, függetlenül az évszaktól – ajánlják a Tudatos Vásárlók.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, és a csapadék is megszűnik. Ugyanakkor a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az északkeletire, keletire forduló szél döntően mérsékelt lesz. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra