Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

A JAMA Dermatology korábban közzétett vizsgálata szerint sokan nincsenek tisztában a naptejeken látható jelölésekkel.

Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa arról beszélt, hogy miért nem elég, ha kizárólag az SPF alapján választunk, és miért fontos figyelni az UVA és UVB jelölésekre is.

Mi az SPF?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis a napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenütt az SPF jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen 2mg/cm2 vastagságban alkalmazva a bőr felszínén. Adott termék SPF-számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV (többségében UVB) sugárzás szükséges egy éppenhogy észrevehető leégés kialakulásához napvédővel és anélkül. Adott esetben ha 10 perc elegendő a leégéshez, napvédő alkalmazásával pedig ez az idő 100 perc, akkor az adott termék SPF száma 10-es. (100/10)

Miért van, hogy míg egyesek barnulás helyett minden nyáron pecsenye vörösre sülnek, addig másoknak szinte alig kell aggódniuk a leégéstől? A válasz a génjeinkben van. Részletekért kattintson!

Az SPF a saját bőrtípusunknak megfelelő legyen!

Hatféle bőrtípus létezik, Európában ebből a 2-es és a 3-as gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, amely jobban is barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leégne: ezt a számot kell felszoroznunk a napvédő krém dobozán látható SPF-számmal. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a maximum - tehát inkább 2 óra az, amit ezzel valaki a napon tölthet. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám 3 órányi biztonságos napozást jelent.

A napvédő használatát ne felejtsük el időnként megismételni
A napvédő használatát ne felejtsük el időnként megismételni

Ha vízálló, akkor sem elég egyszer felkenni!

A vízállóság azt jelzi, hogy a naptej fényvédő hatása negyven percnyi vízben tartózkodás után is megmarad. A rendkívül vízálló termék esetében ez 80 perc. Persze, ez csak abban az esetben érvényes, ha a naptejet az előírások szerint megfelelően, legalább fél órával a strandra érkezés előtt felvittük a bőrre. Fontos, hogy a napvédő használatát ne felejtsük el időnként megismételni, különösen, ha sokat tartózkodunk vízben!

Védelem az UVA és UVB ellen

A naptejekkel kapcsolatban gyakran hallhatjuk a széles spektrumú kifejezést, ami nem jelent mást, mint hogy az adott termék az UVA- és az UVB-sugarak ellen is védelmet nyújt. Miért fontos ez? Az UVA-sugarak a bőr idő előtti öregedését, a ráncok megjelenését okozzák, az UVB-sugarak pedig a bőr leégését. A kettő együtt különösen veszélyes, mivel fokozza a bőrben a daganatos elváltozások kialakulását. A csomagolást böngészve ügyeljünk rá, hogy a termék az ultraibolya sugarak mindkét típusa ellen védelmet nyújtson.

Fizikai vagy kémiai szűrők?

A kémiai szűrők az UV-sugarak elnyelésével fejtik ki hatásukat, és további csoportokba sorolhatóak annak megfelelően, hogy mely sugarak elnyelésére képesek: UVA, UVB vagy mindkettő. A fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverésével vagy szétszórásával fejtik ki hatásukat. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációját tartalmazzák, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak az UVA- és UVB-sugarak ellen egyaránt. A fizikai szűrők hatásosak mind az UVA-, mind az UVB-sugarak elleni védelemben. Két legismertebb fajtájuk a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezen hatóanyagok közel ideális védelmet képesek megvalósítani, mivel vegyileg közömbösek, biztonságosak, és minden fajta UV-sugárzás ellen széleskörű védelmet biztosítanak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)