Szemölcsök: mit kell tudni róluk?

A jellegzetes érdes tapintású, karfiolszerű kinövésekkel együtt járó szemölcsök nagyon sok embert érintenek. Szerencsére, számos hatékony gyógymód áll a rendelkezésünkre a kezeléséhez.

A közönséges szemölcsök okozója a humán papilloma vírus (HPV). Száznál is több HPV-típus van, ezek közül nagyjából 40 okoz szemölcsöket, a test különböző részein okozva bőrtüneteket, a vírus ugyanis a bőr sejtjeit, a keratinocytákat fertőzi meg, de a nyálkahártyát is megbetegítheti.

A szemölcs ezért alakul ki

A leggyakoribb megbetegedés a közönséges szemölcs (verruca vulgaris), mely 2-5 mm átmérőjű tagolt felszínű, tömött érzetű, de nem fájdalmas csomók formájában jelentkezik. A HPV egy másik típusa okozza a fiatal nők, gyermekek arcán megjelenő apró futószemölcsöket (verruca plana juvenilis). Szemölcs jelentkezhet ezek mellett a talpon, a nemi szerveken vagy a végbél környékén is. A HPV fertőzés nagyon gyakori. Emberről emberre terjed, ritkább esetben az is előfordulhat, hogy háziállatokról (pl. szarvasmarháról) kerül a vírus a bőrre. Állatorvosok, hentesek kezén jelennek meg az állatról emberre terjedő vírusok miatt keletkező szemölcsök.

Tudjon meg mindent a vírusos szemölcsökről!
Tünetek, okok, kezelési lehetőségek

A közönséges szemölcs legtöbbször az ujjakon, végtagokon alakul ki. Ha egy már megjelent, akkor általában a későbbiekben több is kialakul. Gyerekeken különösen gyakori, de felnőtt korban is előfordulhat. Fogékonyabbak a fertőzésre azok, akiknek legyengült az immunrendszere, krónikus betegségben szenvednek, súlyos allergiával, szénanáthával, asztmával vagy ekcémával, atópiás dermatitisszel küzdenek. Verruca vulgaris kialakulhat a talpon is, ilyenkor a bőr mélyebb rétegei felé nő, járáskor nagy fájdalmat okozva. Az arcon kialakuló szemölcsök aprók, vékony, kocsányos, bőrszínű vagy halványbarna, végükön ecsetszerű kinövések, melyek nem fájdalmasak, de igen zavaróak. Ezek a "vadhúsok" megjelenhetnek a nyakon is.

A vírusos szemölcsök általában maguktól, heg hátrahagyása nélkül meggyógyulnak. Azért kell és érdemes mégis kezelni őket, mert igen fertőzőek, könnyen továbbterjedhetnek és más embereket is megfertőzhetünk velük. A számos kezelési lehetőség közül olyat kell választani, ami a legkisebb károsodást okozza az adott területen a környező ép bőrben.

A szemölcsök kezelésére jó a vérehulló fecskefű
A szemölcsök kezelésére jó a vérehulló fecskefű

Elterjedt kezelési forma a folyékony nitrogénes fagyasztás, mely gyors és hatékony, kevés fájdalommal járó módszer. A szemölcsök helyén a fagyasztást követően hólyag képződik, mely sterilen megnyitva néhány nap alatt gyógyul. Szükség lehet 2-3 alkalommal a kezelés ismétlésére. Sebészi úton is lehetőség van a szemölcsök eltávolítására, de ez több veszélyt hordoz magában, például hogy az eltávolítás túl felületes (ilyenkor a szemölcs kiújul), vagy túl mély (ekkor heg képződik).

Vérehulló fecskefű A vírusos szemölcs tüneteit kiválóan enyhíti a vérehulló fecskefű. Hogyan kell alkalmazni? Kattintson!

A kisebb szemölcsök kezelésére alkalmas, a szemölcsöt alkotó keratin feloldását végző, szalicilsav tartalmú ecsetelő a gyógyszertárakban, drogériákban kapható, ám ez nem minden típusú szemölcs kezelésére alkalmas. A szemölcs elhalt, felső részét naponta kíméletesen el kell távolítani, csak erre a célra szánt, fertőtlenített eszközökkel.

A népi gyógyászat számos módszert ismer a szemölcsök ellen, ezek közül a leggyakoribb a vérehulló fecskefű nevű gyógynövény nedvével való ecsetelés.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: