Simogató kezek

Télen sokan - különösen a háztartási munkában jeleskedő nők - szinte le sem merik húzni a kesztyűjüket, elő sem merik venni a kezüket a kabátzsebükből, mert az a hidegben kiszárad, kirepedezik, kivörösödik.

Bár a kezek bőrét folyamatosan igen sok "atrocitás" éri - a különféle hő- és mechanikus hatások, a szennyeződések, a vegyi anyagok mind-mind károsítják -, a téli hideg gyakran nemcsak esztétikai problémákat, hanem "egészségügyi" bajokat is okoz. Ebben az évszakban gyakori, hogy a kezünk bőre kiszárad, a száraz bőrön fájdalmas repedések keletkeznek.

Ennek oka általában a zsírhiány, amit a gyakori szappanos kézmosás, a háztartási munkák (mosogatás, mosás) idéznek elő, mivel a szappanok, a mosó- és mosogatószerek mintegy kioldják a bőr zsírtartalmát.

A háztartási munkáknál használjunk gumikesztyűt.

Ha szervezetünk már képtelen az elveszett zsírtartalmat pótolni és ezt a bőr kisebesedése, érdessé válása is jelzi, használjunk rendszeresen kézápoló készítményeket, krémeket, balzsamokat.

E készítményekkel alkalmanként egész kezünket ápolhatjuk, hiszen segítségükkel eltávolíthatjuk az elhalt sejteket, puhává, üdévé, feszessé varázsolhatjuk kézfejünk bőrét is.

Kivörösödés

A kezek kivörösödése sokaknak jelent komoly szépségápolási feladatot.

A problémát általában a háztartási munka miatti túlzott igénybevétel, illetve az okozza, hogy a bőr tágult hajszálerei több vért tartalmaznak, így a kezekben a vér áramlása lassúbb a kelleténél. A kivörösödött kézfejeket kézbalzsammal kell rendszeresen ápolni, illetve óvakodni kell a nagy hőingadozásoktól, a túl forró és a túl hideg víz használatától.

Télen, mielőtt a szabadba megyünk, mindig krémezzük be a kezünket (várjuk meg, míg a krém beszívódik, s csak azt követően húzzunk kesztyűt).

Körömápolás

Az ápolt körmök a kéz díszei. A szép köröm fényes, sima, áttetsző, fehéres-rózsaszín árnyalatú, lemezének szabadon álló vége fehéres.

A körömápolást mindig fürdés, illetve a körmök langyos vízben történő kiáztatása után végezzük. Ne ollóval kurtítsuk meg a felpuhult szaruréteget, hanem körömreszelővel (ha lehet, naponta igazítsuk formára körmeinket).

A körömágy fölötti bőrt ne vágjuk ki, hanem manikűreszközzel óvatosan toljuk vissza. Csak szárazra törölt körmöt lakkozzunk. Minden réteget hagyjunk megszáradni.

A száraz körmöket egy ideig ne lakkozzuk, tartózkodjunk a vegyszerekkel, tisztítószerekkel történő érintkezéstől (ezek ellen is véd a gumikesztyű).

Akinek repedezik, törik a körme, egyen sok gyümölcsöt, zöldséget, esetleg kérje manikűrös szakember tanácsát. Vitaminkészítményeket csak a háziorvos javaslatára fogyasszunk. VI.évf./12.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés