Mitől izzadhat a talpunk?

A verejtékmirigyek testünk teljes felszínén megtalálhatók, eloszlásuk azonban nem egyenletes, az egyik legsűrűbb terület a talpon található.

Miért izzadunk?

Ha azt veszi észre, hogy hirtelen többet izzad, vagy már egy ideje túlságosan kínozza a probléma, érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis akár hormonzavar is lehet a hátterében .

Élettani szempontból az izzadás nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis nemcsak a megfelelő hőmérséklet biztosításában vesz részt, hanem a szervezet méregtelenítésében is. Két fő típusát határozták meg, az egyik hőhatásra (a külső környezet hőmérsékletének emelkedésével), a másik pszichikai hatásra jelenik meg. Ez utóbbi esetben fokozott verejtékezéssel járhatnak a heves érzelmek, indulatok, így például a harag, a stressz, a félelem, az idegesség vagy az öröm is - ilyenkor elsősorban a homlok, a talp, a tenyér és a hónalj kezd verejtékezni. A túlzottan sok verejték termelődése mögött azonban a vegetatív idegrendszer szimpatikus idegeinek fokozott aktivitása áll (primer hyperhidrosis). Bár ez nem jár kockázattal, az életminőséget negatívan befolyásolhatja, akár a szociális kapcsolatok rovására is mehet.

Amennyiben a láb túlzott mértékben izzad, az az esetek nagy többségében hajlam kérdése
Amennyiben a láb túlzott mértékben izzad, az az esetek nagy többségében hajlam kérdése

Kóros verejtékezés

Izzadással - köztük a talpéval is - jár még a nehéz fizikai munka, bizonyos gyógyszerek (többek között a kortikoszteroidok), az alkoholizmus, a túlsúly és az elhízás, lázas megbetegedések, a diabétesz, vérszegénység, a terhesség, a sokkos állapot, pánikbetegség, szorongás, a szívelégtelenség, a köszvény és a reumás ízületi gyulladás, a Parkinson-kór, a pajzsmirigyhormonok megemelkedett szintje a vérben, de még a gerincvelő sérülése is. Kamaszkorban pedig a hormonháztartás hatására túlműködő izzadságmirigyek okozzák a fokozott izzadást még a talpakon is. Ha a kóros izzadás valamilyen betegség kísérőjelensége, akkor először magát az alapbetegséget szükséges kezelni. Ebben az esetben szekunder hiperhidrózisról van szó.

Mi okozza a túlzott lábizzadást?

Amennyiben a láb túlzott mértékben izzad , a hyperhidrózis pedum esete áll fenn, amely az esetek nagy többségében hajlam kérdése, minden bizonnyal örökletes. A lábizzadás igazán a cipőviselés miatt jelent problémát, a felázott és felpuhult bőr ugyanis a gombafertőzések kialakulásának, a kórokozók elszaporodásának melegágya. A zsírsavképző baktériumok, gombák bomlástermékei pedig sok esetben kellemetlen szagot hoznak létre, ezeken a területeken több szemölcs is képződik.

Mindazonáltal, a túlzott verejtékezésnek több fokozata van. Enyhe esetben mindössze finom csillogás figyelhető meg a talp felületén, ha viszont már cseppek formájában gyöngyözik a túlzott mértékben kiválasztott verejték, súlyosabb a probléma.

Kezelési lehetőségek

Ilyenkor szóba jöhet az iontoforézis kezelés, mely gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket juttat a beteg testrészhez galvánáram segítségével, meggátolva az izzadságmirigyeket működésükben, a beavatkozás 70-90 százalékban eredményes. Gyakran botoxot is használnak a probléma kezelésére, injekció formájában. Mindemellett az antikolinerg gyógyszerek is képesek blokkolni az izzadásért felelős idegeket, ám mellékhatásuk komolyabb bajt okozhat, mint maga a túlzott izzadás.

A lábizzadással járó kellemetlenségek megelőzése érdekében javasolt a megfelelően szellőző lábbeli és zokni viselése, a rendszeres tisztálkodás. Mivel a férfiaknak több verejtékmirigyük van, elsősorban számukra okoz gondot a talpizzadás.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: