Mikor szükséges az anyajegy-eltávolítás?

Az ősz a legideálisabb időszak arra, hogy a bőrgyógyászati viziten ellenőriztessük anyajegyeinket, és ha szükséges, anyajegy eltávolítás is történhet. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász arról beszélt, mikor lehetséges és mikor szükséges a beavatkozás.

Szaporodó foltok - szükséges az anyajegy eltávolítás?

A pigmentált anyajegyek többsége ártalmatlan bőrjelenség, és nagyrészük nem okoz gondot, esetleg esztétikai okból, vagy irritáció miatt jelent problémát. Leggyakrabban néhány milliméteresek, közép- vagy sötétbarnák, szabályos alakúak, éles széllel végződnek, a felszínük lehet sima, vagy kissé dudoros.
A testünkön megjelenő anyajegyek számát és szerkezetét örökletes és környezeti faktorok egyaránt módosítják. Az UV-sugárzás mellett, hormonális változások is befolyásolják megjelenésüket, így például serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy többanyajegyjelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek.
Az úgynevezett atípusos anyajegyek esetén gyakrabban találkozunk rosszindulatú irányba változó anyajeggyel, amelyekből bőrrák fejlődhet ki, családi hajlamként öröklődhetnek, tehát fokozott orvosi felügyeletet igényelnek. A pigmentált anyajegyből kialakuló bőrrák (melanoma malignum) keletkezhet újonnan a bőrön, az esetek kisebb részében már meglévő anyajegyekből alakul ki, vagyis akinek több anyajegye van, a kockázata is nagyobb. Ám akinek kevesebb anyajegye van, annak is szükséges a rendszeres ellenőrzés.
Feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha egy meglévő anyajegyünkön változás mutatkozik:
  • megváltozik a mérete, növekszik,
  • korábban lapos felszíne megvastagszik, dudorossá válik,
  • határa elmosódik, alakja aszimmetrikus lesz,
  • vérezni vagy viszketni kezd,
  • begyullad, fájdalmassá válik.
A változó anyajegyeket érdemes bőrgyógyásszal is megnézetni

A változó anyajegyeket érdemes bőrgyógyásszal is megnézetni

Az orvosi ellenőrzés életet menthet

Bőrgyógyászati vizsgálat során a bőrre helyezett tízszeres nagyítást biztosító mikroszkóppal lehet az anyajegy szerkezetét megítélni, amennyiben szükséges eltávolítást javaslunk. Az eltávolított anyajegy szövettani feldolgozása adja meg a végső véleményt az elváltozásról- ismerteti dr. Vincze Ildikó. Akinek több, változatos szerkezetű anyajegye van, illetve a családjában már előfordult rosszindulatú bőrdaganat, esetleg krónikus,immunrendszerfunkcióját is érintő megbetegedése van ajánlott gyakrabban ellenőriztetnie a bőrét.
A megváltozott anyajegyeken kívül javasolható anyajegy-eltávolítás akkor is, ha esztétikai, vagy az elhelyezkedése miatt zavaró - például öltözködésnél, borotválkozásnál visszatérő irritációnak van kitéve. Ha a páciens kérése az anyajegy-eltávolítás, gyakorlatilag bármelyiktől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok. Szakszerű eltávolítás esetében az egészben, ép széllel kimetszett elváltozásokat minden esetben szövettani vizsgálatra küldik. Amennyiben a rosszindulatú elváltozást gyanítunk, akkor onkodermatológiai (bőrgyógyász, onkológus) konzílium történik és tesz javaslatot a műtéti tervre.

Melanoma. Vajon van-e elég információnk erről a betegségről, és felismerjük-e a tüneteit? Hiszen mi magunk is tehetünk annak érdekében, hogy soha ne kelljen megismerkednünk a rák ezen formájával. Ha többet akar megtudni, kattintson!

Anyajegy legbiztonságosabb eltávolítási módszere a sebészeti, szikével történő kimetszés - minden irányban ép széllel, és korrekt szövettani vizsgálattal. A lézerrel történő vaporizálás (vagy a fagyasztás) esetén nem lehet szövettant készíteni, így nem kapunk választ a legfontosabb kérdésekre: volt-e a szövetben rosszindulatúságra utaló jel? Ép széllel, egészben lézerrel is ki lehet metszeni az elváltozást. Ekkor - ha kellő távolságban vezetik a metszést és nem éri az anyajegy határát hőkárosodás - korrekt szövettan is készülhet, de ennek az eljárásnak az a hátránya, hogy a seb bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni.
A gyakorlatban a bőrgyógyász dönti el, hogy milyen bőrelváltozást tart alkalmasnak lézeres eltávolításra (például szemölcs, szarutúltengés, stb.), illetve mit küld sebészi kimetszésre. Az első, akár életmentő lépés tehát mindenképpen a szakorvosi vizsgálat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag