Mi az a bazálsejtes karcinóma, amivel Joe Bident operálták?

Az a nem festékes bőrrákfajta, amivel az Egyesült Államok jelenlegi elnökét is műtötték, a világon az egyik leggyakoribb daganattípus.

Joe Biden amerikai elnök mellkasáról még februárban, a szokásos orvosi felülvizsgálat során távolítottak el orvosai egy meglehetősen gyanús léziót. A későbbi vizsgálatok igazolták az orvosok gyanúját: az elnök mellkasáról eltávolított szövetben bazálsejtes karcinómát, vagyis egy nem festékes bőrráktípust találtak.

Ez a daganattípus, ellentétben a melanomával, nem a bőr pigmentsejtjeiből, hanem a hámsejtekből indul ki. Az egész világon meglehetősen gyakori és a legfőbb tünete, hogy jellegtelen, nem barna, nem sötét, nem vörös, jellemzően bőrszínű képletek jelennek meg a bőrön, amiket leginkább egy nem gyógyuló sebhez lehet hasonlítani.

A bazálsejtes bőrrák egyébként egy kifejezetten lassan terjeszkedő daganatfajta, éppen emiatt nem is életveszélyes. Kezelni ennek ellenére is fontos és szükséges is, annál is inkább, mert idővel egészen mélyre is eljuthat, károsítva ezzel az útjában lévő idegeket és vérereket.

Az amerikai elnöknek nincs szüksége további kezelésekre (fotó: gettyimages)
Az amerikai elnöknek nincs szüksége további kezelésekre (fotó: gettyimages)

Kevin O’Connor a Fehér Ház orvosa az esettel kapcsolatban elmondta, a beavatkozás során „minden rákos szövetet sikeresen eltávolítottak”. Hozzátette, az elnök sebhelye szépen gyógyult és további kezelésre nem lesz majd szüksége, igaz, továbbra is rendszeres bőrgyógyászati szűréseket kell majd végeztetnie.  

Korábban a first ladyt, Jill Bident is bazálsejtes karcinómával operáltak: esetében az orvosoknak a szemhéjról kellett eltávolítaniuk a rosszindulatú elváltozásokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on! 

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra