Megpattant erek: csak esztétikai probléma?

A megpattanó erek feltűnőek az arcon: jellegzetes, pirosas-kékes csíkocskák, hasonlóak a faágakhoz. Távolabbról akár zúzódásnak, véraláfutásnak tűnhetnek, ám nem gyógyulnak olyan könnyen, sőt kifejezetten nehéz a kezelésük. Mit érdemes tudni ezekről?

Az arcbőr alatt rengeteg apró ér hálózata húzódik, ezek az erek látják el oxigéndús vérrel és tápanyagokkal a bőr sejtjeit. Ezek az erek azonban nagyon érzékenyek, könnyen megsérülhetnek. Különböző külső hatások miatt megpattanhatnak, megsérülhetnek, túlságosan kitágulhatnak és így megtörhetnek. Ráadásul, ezek a megpattanó erek nem gyógyulnak meg maguktól.

Mi minden okozhatja az erek megpattanását?
Mi minden okozhatja az erek megpattanását?

Mi minden okozhatja az erek megpattanását?

A fizikai behatások, például a túl erős dörzsölés vagy ütődés mellett minden olyan dolog, amely arra készteti az ereket, hogy kitáguljanak (pl. a túl meleg víz). Nagyon sokszor okoz problémát a napsütés. Ezeket természetesen valamennyire meg lehet előzni, de sok esetben a hajlam is nagy szerepet játszik a probléma jelentkezésében.

Nem csak az erek Az erek megpattanásán kívül súlyos májkárosodásokat is okozhat a túlzott alkoholfogyasztás. Kattintson, kiderül, miket. Azoknál, akik rosaceára hajlamosak, a megpattanó erek is gyakrabban kialakulnak. Emellett minél idősebb valaki, annál jobban látszódnak a megpattant erek, hiszen az idő előrehaladtával a bőr elvékonyodik és a kötőszövetek is gyengébbek lehetnek.

A megpattanó erek kialakulásában nagy szerepe van a genetikai örökségünknek is, vagyis akinek a szüleinél, nagyszüleinél is előfordult ez a probléma, annál nagyobb eséllyel jelennek meg.

A megpattanó erek nagyon gyakran azoknál jelentkeznek, akik túl sok alkoholt fogyasztanak. Az alkohol hatására ugyanis kitágulhatnak a vérerek, megnő a vérnyomás, és ez azok sérülékenységével jár együtt. Emellett a megpattanó erek májproblémákat is jelezhetnek, ami hosszabb ideig, akár évekig tartó túlzott alkoholfogyasztás, alkoholizmus következményeként alakul ki.

A megpattanó erek kezelése hosszadalmas és gyakran igen költséges folyamat, melyhez kozmetológus vagy bőrgyógyász szakember segítségét is igénybe kell venni. A megpattant erek kezelésére például lézert alkalmazhatnak. Azonban arra érdemes felkészülni, hogy akinél egyszer kialakult ez a bőrprobléma, nagy eséllyel vissza is fog térni.

Bár az erek megpattanását nem lehet megelőzni, bizonyos "óvintézkedésekkel" jelentősen csökkenthetjük a megjelenésük esélyét. Használjunk fényvédő krémet és kímélő arctisztítót, ne mossuk az arcunkat túl meleg vízben. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: