Meglepő dolgot csinál a bőrével ez a nő

Egy ritka betegség miatt hiperérzékeny a bőre Ariana Page Russellnek, aki egészen különleges módszert választott arra, hogy minél több emberrel ismertesse meg a kórt.

A diagnózis: dermatográfia

Amennyire vissza tud emlékezni, Ariana Page Russell bőre mindig más volt, mint a legtöbb emberé. "Tinédzserként persze azt gondoltam, csupán érzékeny. Nagyon könnyen bepirosodott, sőt, sokszor élénkpirossá vált, és ha megsérült, például mert megvakartam vagy valamivel megkarcoltam, eltérő formájú és nagyságú duzzanatok jelentek meg rajta. Az is rendszeresen előfordult, hogy ha megdörzsöltem a szemem, pár perc elteltével valaki megkérdezte, mi történt velem, mert úgy nézek ki, mint akit arcon ütöttek" - mesél tapasztalatairól a nő, aki egy véletlennek köszönheti, hogy kiderült, mi áll a tünetei hátterében.

Bőrbetegségek, melyek viszketést okoznak A viszketésnek nagyon sokféle oka lehet. Kiválthatja például hideg, meleg, hirtelen vérbőség vagy vérellátási zavar, hisztaminfelszabadulás (allergia), de különféle kóros állapotok is előidézhetik. Részletek itt.

"Végzős voltam egy művészeti iskolában, és éppen a seattle-i lakásomban fotóztam egy projekthez, amikor véletlenül megkarcoltam a térdem, a sérülés helyén pedig a már megszokott, pirosas duzzanat jelentkezett. Nagyon megtetszett a 'minta', így készítettem róla pár felvételt. Később megmutattam a képeket néhány csoporttársamnak és az egyik tanáromnak, akik azt mondták, még soha nem láttak ehhez hasonlót. Kérdezték, tudom-e, mi miatt reagál így a bőröm, de fogalmam sem volt róla. Akkor döntöttem el, hogy időpontot kérek egy bőrgyászhoz, ő pedig végre nevén nevezte a betegséget, amiben szenvedek" - emlékezett vissza Ariana.

A diagnózis dermatográfia lett, amely a világ lakosságának mintegy 5 százalékát érinti. Lényege, hogy a bőr hiperérzékenyen reagál az érintésre, de a stressz, az étrend és a különféle kemikáliák is látványos nyomot hagyhatnak rajta. Hogy pontosan miért alakul ki, egyelőre még az orvosok sem tudják pontosan, és gyógymód sincsen rá. A lánynak azonban az évek során sikerült kitapasztalnia, hogyan csillapíthatja panaszait. A duzzanatok ugyan nem fájnak, és körülbelül fél óra alatt eltűnnek, de viszketnek, megjelenésüket pedig égő érzés kíséri. Ariana azt mondja, neki a mandula- és kókuszolaj bizonyult a leghasznosabbnak, és arra is rájött, hogy ha visszafogja a stresszt, sokkal jobban van.

Ariana Page Russell dermatográfiás, és így tud "alkotni" a bőrén
Ariana Page Russell dermatográfiás, és így tud "alkotni" a bőrén

Már megbékélt állapotával

Saját bevallása szerint maga a betegség nem gyengítette le, a - többségében negatív - reakciók azonban, amiket másokból kivált, annál inkább. Ezért döntött úgy, hogy megmutatja a világnak, milyen gyönyörű is tud lenni ez az állapot. Mint egy papírra vagy vászonra, úgy kezdett el különféle mintákat rajzolni a bőrére, majd lefotózta az eredményt, a képeket pedig feltöltötte a honlapjára. "Ahelyett, hogy eltitkoltam volna, inkább mindenkinek megmutattam a bőrömet, és rájöttem, hogy ez az, ami segít abban, hogy megbékéljek a betegségemmel" - szögezi le Ariana, aki a közösségi oldalán is megosztotta a fotókat, ennek révén pedig rengeteg hozzá hasonló helyzetben lévő emberrel ismerkedett meg. Sokan például hiába jártak orvostól orvosig, senki sem tudta megmondani, mi okozza a tüneteiket. Ariana képeinek köszönhetően azonban végre rájöttek a titokra.

Bár a nő állapota mostanra sokat javult, a betegsége nem múlt el. Megtanult azonban kíváncsisággal fordulni felé, és tudja, a dermatográfia teszi egyedivé őt. Azt reméli, képeivel másoknak is segíthet abban, hogy elfogadják önmagukat. "Pontosan tudom, milyen az, ha megszégyenítenek a bőröd miatt, de attól, hogy utáljuk magunkat, nem leszünk jobban" - üzeni.

Forrás: womenshealthmag.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció