Jobb megelőzni a leégést, mint kezelni!

A naptej, az árnyék és a bőrfelület eltakarása rövid és hosszú távon is megvéd a károsodástól - figyelmeztet a szakértő.

A régóta várt nyár beköszönte sokak számára a szabadtéri elfoglaltságok gyarapodásával jár. Ilyenkor különösen fontos megtenni a szükséges lépéseket a bőr védelmének érdekében. A napégés a kellemetlen fájdalom és diszkomfortérzet mellett akár maradandóan is károsíthatja a hámréteget - mondja dr. Elizabeth Martin amerikai bőrgyógyász.

"Noha a napégés átmeneti állapotnak tűnik, hosszú távú károsodást hagy maga után, ami növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát" - összegzi az orvos, aki az Amerikai Bőrgyógyászok Akadémiájának szóvivője is egyben. A tanácsokat az Akadémia sajtóközleményében publikálták. Dr. Martin több tippel is szolgál a napégés megelőzésére, valamint a bőrrák-kockázat csökkentésére.

Kint tartózkodás esetén érdemes hosszú ujjú pólót, hosszú nadrágot, széles karimájú kalapot és napszemüveget viselni. Ajánlott az árnyékban maradni 10 és 14 óra között, amikor a nap sugarai a legerősebbek. Olyan széles spektrumú, vízálló naptejet kell használni, mely legalább 30 faktoros, lehetőleg a teljes fedetlen bőrfelületen. A széles spektrumú naptejek az ultraibolya A és B sugarak ellen is védenek. Körülbelül kétóránként újra be kell kenni magunkat, még felhős napokon is, úszás és verejtékezés esetén pedig még gyakrabban.

Védekezzen a leégés ellen!
Védekezzen a leégés ellen!

"A leégést könnyebb megelőzni, mint kezelni, ám amennyiben mégis megtörténik a baj, fontos azonnal megkezdeni a kezelést. Az első lépés, hogy menjünk el a napról, lehetőleg húzódjunk beltérbe" - mondta Dr. Martin, aki tanácsokkal szolgált a mielőbbi gyógyuláshoz is.

Aki leég a napon, annak több vizet kell innia, hogy megelőzze a kiszáradást, valamint célszerű megfontolni az aszpirin vagy valamilyen ibuprofén-tartalmú gyógyszer szedését a duzzanat, a pír és a húzódás csökkentésére. Hólyagosodás esetén semmiképpen sem szabad az érintett felületet nyomkodni, mert a hólyagosodás természetes folyamata gyógyít és véd a fertőzésektől.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció