Angelina Jolie után egyre többen szabadulnak a tetkóiktól

Tetoválásuk eltávolítására 440 százalékkal többet költenek az emberek, miután olyan sztárok, mint Angelina Jolie, Megan Fox és Eva Longoria is megtették ezt.

Szakértők szerint az elmúlt 10 évben a tetoválások eltávolításával foglalkozók bevétele 440 százalékkal emelkedett. A plasztikai sebészettel foglalkozó Michael Kulick szerint a kapcsolatok felbomlása és a munkakeresés játszik leginkább szerepet ezekben a döntésekben.

Mindehhez azonban hozzájárulhatott az is, hogy olyan hollywoodi sztárok, mint Angelina Jolie, Megan Fox és Eva Longoria is eltüntették tetoválásaikat, vagy legalábbis azok egy részét.

A hatgyermekes Jolie például a gyerekei születési helyét tetováltatta volt férje nevének a helyére. Így Billy Bob Thornton nevét ma már főleg a bulvársajtó őrzi, nem a színésznő bőre. Megan Fox pedig Marilyn Monroe-t "radíroztatta le" magáról. De Eva Longoria, Britney Spears és Pamela Anderson is megszabadult hasonló testdíszítésétől.

Mindennek nyomán, vagy ezzel párhuzamosan az átlagemberek is egyre többet költenek a tetoválások eltávolítására. A MarketWatch nevű üzleti portál szerint – amelyet a brit Daily Mail idéz - az iparág forgalma tíz év alatt 75,5 millió dollárra nőtt. A trend töretlen: az IBIS World szakértői szerint a következő négy évben a kiadások 83,2 millió dolláron fognak tetőzni.

A tetoválások eltávolítása azonban nem egyszerű "leradírozás". Korábban fájdalmas orvosi, sebészeti, bőrgyógyászati eljárásokat igényelt ez. A bőrrétegeket lehántó vagy savval lemaró kezelésekre volt szükség. Vagy egyszerűen a kép "kivágására", amikor a bőrt orvosilag pótolták, átültetéssel. Ezek a módszerek akár szörnyű hegeket is hagyhattak maguk után.

Tetoválásuk eltávolítására 440 százalékkal többet költenek az emberek (Fotó: Europress)
Tetoválásuk eltávolítására 440 százalékkal többet költenek az emberek (Fotó: Europress)

Ám ma már e metódusok nem feltétlenül szükségesek. A lézertechnológia körülbelül két évtizeddel ezelőtt forradalmasította a tetoválások eltüntetését. A tetoválásokat tintával készítik, ezt a bőr középső rétegébe, körülbelül egy milliméter mélyen injekciózzák be. Minthogy e réteg nem hámlik le, a tinta tartósan megmarad. A tinta alkotóelemei túl nagyok az immunrendszer számára, így az sem bontja le ezeket.

Az új eltávolítási eljárások viszont lézert használnak. Így a sugárral a tintát kisebb darabokra hasítják, e darabkák pedig már lebomlanak a szervezetben, vagyis természetes módon tűnnek el. A különböző színeket, festékeket különböző fényű lézerek képesek eltávolítani. A piros fényű például a kék, a fekete és a vörös tintát távolítja el hatékonyan. A zöld a vörösre és a narancsra hat.

A San Franciscó-i plasztikai sebész, Michael Kulick a Marketwatchnak most elmondta, hogy az emberek többnyire 30-40 éves korukban döntenek úgy, hogy eltávolíttatják a tetoválásaikat. Ami huszonévesen attraktív, az már nem annyira az a harmincas években - magyarázta az orvos.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés