A bőr szerepe

A bőrünk klímaberendezés, érzékszerv, raktár, ápol és eltakar, véd, az immunrendszer előretolt helyőrsége. "Hány bőrt lehet még lehúzni róla?" Hogyan képes ennyi feladatot tökéletesen ellátni?

A bőr sokrétű - feladata

Három alapvető rétegét különítettük el a bőrnek, melyek szerint - ahogy erre a bőr felépítésénél utaltunk is - a feladatok is megoszlanak. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a bőr burkol, véd a sérülésektől és a mikroorganizmusok okozta fertőzésektől, az irharéteghez kötődik, hogy az izzadságmirigyek által párologtatva hűt, és kapilláris erei átmérőjének változtatásával - a kitágult erekkel hőt ad le, vagy éppen fordítva, gondosan óvja a hőtartalékokat, izzadságmirigyeivel méregtelenít is, faggyúmirigyeivel védőréteget képez a bőrfelszínen. A bőralja helyet ad az energiaraktáraknak.

A bőr saját antibiotikumot is termel, amellyel szabályozza a bőrön kimutatható mikroorganizmusok életét, ha túlszaporodnának, elpusztítja őket.

A bőr "szerves részünk"

És aki nem hitte volna, hogy a bőrünk nem pusztán testünk ruhája, hanem egy nagyon is sokrétű működésre kialakított, bonyolult szerv, azt még emlékeztetjük a napsugárzás hatására a bőrben előanyagaiból létrejövő D-vitaminra, ami alapján méltán nevezhetjük a bőrt vitamin-gyárnak is.

A bőrben szükség szerint képződő melanin pedig abban segít a bőrnek, hogy a szervezetet hatékonyan megvédje a káros sugárzásoktól.

Mégis csak fontos a bőrszín?!

Se szeri, se száma a szólásoknak, amelyek jól kifejezi, milyen szerteágazó feladatai vannak bőrünknek. A bőr elárulja az alatt élő test és lélek állapotát is; Hogy nem ég le a képéről a bőr!, "a bőre alatt is pénz van", valaki "jó bőr", vagy éppen "rossz bőrben van", mert csont és bőr. A bőr pigment-tartalma és vérellátottsága együttesen határozzák meg a bőr színét, amely a laikusnak és az orvosnak bár különböző, de egyaránt hasznos információkat nyújthatnak.

Jó vérkeringésre utal az egészséges piros pozsgás arcbőr, vérszegénységre, vashiányra vagy pillanatnyi rosszullétre a sápadt arc. A kórosan sárgás bőrszín pedig májbetegségre utal.

A bőr megmutatja a pillanatnyi lelkiállapotot is, kipirulhat az arcból a dühtől vagy a zavartól.

A bőrnek nem csak a színe, az illata is változik. A faggyú és az izzadság egyéni és aktuális összetételén túl a bőr az általa kiválasztott hormonok segítségével is kommunikál, taszít vagy vonz, ami a szexualitásban is fontos szerepet játszik. Nem véletlen, hogy a parfümreklámokban mindig is nagy szerep jutott a bőrfelület vonzó ábrázolásának.

"Tapintatos" téma

Nem ejtettünk még szót a bőrről, mint érzékszervről, mely a tapintás helye. A bőr irharétegében helyezkednek el azok az idegvégződések, amelyek segítségével a hideget, meleget, valamint az egyes felületek felszínének jellegzetességeit mechanikai ingerek formájában érzékeljük. Hat különböző receptor különböző sűrűséggel van jelen az egyes testtájakon. A kezeken és a száj környékén négyzetmilliméterenként kb. 1000 receptor veszi fel az ingereket, a háton ennek alig tizede van belőlük.

A hám alatt, az alaphártyához közel találhatók a Merkel-féle tapintótestek, amelyek a nyomásingereket érzékelik, az irha felső rétegeiben a Meissner-féle tapintótestek és a hagymára emlékeztető szerkezetű Vater-Pacini féle receptorok - elsősorban a tenyér és talp bőrében -, melyek a rezgések, simogatások, nyomásingerek érzékelői. Ugyancsak fontosak az érzékelésben a heves ingereket, fájdalmat, hideget és meleget érzékelő szabad idegvégződések, melyek végei faágakhoz hasonlóan ágaznak el. Gyenge ingereknél miattuk érzünk viszketést.

A szőrös bőrfelület alatt találhatók a Ruffini-féle receptorok, melyek elsősorban a tartós nyomásra és valószínűleg a forróságra reagálnak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)