Vizelettartási gondokhoz vezethet a cigi

A 4-10 éves gyerekek különösen érzékenyek a passzív dohányzás káros hatásaira, nagy a kockázata, hogy hólyagirritációban szenved majd és vizelettartási problémái lesznek.

Ha a szülő dohányzik, nagyobb a kockázata annak, hogy gyermeke hólyagirritációban szenved majd - derítette ki egy kisebb kutatás. A 4-10 éves gyerekek különösen érzékenyek a passzív dohányzás káros hatásaira. A hólyagirritáció tünetei közé tartozik a vizelési inger, a gyakoribb ürítés és a vizelettartási képtelenség.

A kutatás szerint a passzív dohányzás súlyosbítja a panaszokat. A kutatócsapatot Dr. Kelly Johnson vezette, a Robert Wood Johnson Egyetemi Kórház és a Rutgers Egyetem együttműködésével dolgoztak. 45 gyermek kérdőívek útján szerzett adatait elemezték. A 4-17 éves betegek mindegyike hólyagirritációban szenvedett.

A betegség súlyossága alapján négy csoportra osztották őket: huszonnégyen tartoztak a közepes vagy nagyon súlyos elváltozásokra panaszkodók közé, 21 gyereket pedig enyhe vagy nagyon enyhe tünetek kínoztak. A középsúlyos és súlyos csoport tagjai általában dohányfüstös környezetből kerültek ki. 23 gyerek anyja cigarettázott, 50 százalékuk pedig rendszeresen szívta a füstöt az autóban, utazás közben. Akik sem az anyjuk, sem más káros szenvedélyének nem itták a levét, azoknál a tünetek csak enyhébb formában jelentkeztek. Az eredményeket az Amerikai Urológiai Szövetség (AUA) atlantai ülésén adták közre.

"A passzív dohányzás a megelőzhető halálesetek vezető oka az Egyesült Államokban" - mondta el Dr. Anthony Atala, a Wake Forest Baptista Kórház gyermek urológusa, az AUA szóvivője. "A tüdőrák, szívbetegség és asztma mellett tudjuk, hogy a dohányfüst a húgyutakra is rossz hatással van, különösen kisebb gyermekek esetében. A kutatás eredményei is bizonyítják, hogy a szülőknek nem lenne szabad gyermekük jelenlétében rágyújtani." Bár a kutatás felfedte a passzív dohányzás és a hólyagproblémák kapcsolatát, nem bizonyította ok-okozati viszonyukat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)