Van olyan vizsgálat, amire 15 hónapot kell várnunk

Az egyik alapvető vizsgálatra már most lehetetlen eljutni, miközben az orvosok szinte belefulladnak a sok munkába – figyelmeztetett egy Pest megyei háziorvos, aki szerint túl vagyunk az egészségügy összeomlásán.

„Az egészségügy már összeomlott” – így kezdődik egy Pest megyei háziorvos Facebook-posztja, amelyről a 444.hu is beszámolt. A szakember Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkárának korábbi nyilatkozatára reagált, amelyben elhangzott, hogy az egészségügy összeomlása akkor jön majd el, amikor a szolgáltatások színvonala drasztikusan leromlik, a vizsgálatok elérhetősége pedig nehézkessé vagy lehetetlenné válik. Az említett Pest megyei háziorvos szerint erre viszont már nem kell várni, hiszen már túl vagyunk rajta: a hasi ultrahangra küldött betegei közül ketten is arról számoltak be, hogy nem tudtak nekik időpontot adni még 2023-ra sem.

ultrahang
Az egyik alapvető vizsgálatra már most lehetetlen eljutni, miközben az orvosok szinte belefulladnak a sok munkába. Fotó: Getty Images

Belefulladnak a sok munkába

Az orvos beszámolója szerint az ultrahangvizsgálatra várók már szeptember elején is csak késői, 2023-as időpontot kaptak, most viszont már a jövő évre sem tudnak időpontot adni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházhoz tartozó monori szakrendelőben. A hasi ultrahangot végző főorvos arról panaszkodott a háziorvosnak, hogy nem győzik az elképesztő mennyiségű munkát, szinte már megfulladnak tőle.

„Kész, vége, egész egyszerűen nem tudom, hogy mi a megoldás” – írta a posztban a szakember. A 444.hu kérdésére pedig azt mondta, nagyon komoly esetekben a sürgősségi osztályra is küldheti a betegeit, ám ha nem indokolt a sürgősségi ellátás, akkor nem tud mit csinálni. Ahhoz ugyanis, hogy másik ellátóhelyre küldhesse a pácienseket, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) utasítására lenne szükség az általános átirányítással kapcsolatban.

A cikkben kitérnek arra is, hogy egy beutaló egyébként 3 hónapig érvényes. Ha valaki manapság ennyi idő alatt eljut egy szakrendelésre, az már nagyon jónak számít.

Aki megteheti, inkább menjen magánrendelésre?

A problémát egy háziorvosok számára indított Facebook-csoportban is megvitatták a kollégák. Sokan már hónapok óta eleve magánrendelésre küldik a betegeiket, de ezt nem mindenki tartja jó megoldásnak. „Ha kötelező fizetni a tb-t, ne kelljen azt mondani a betegeimnek, hogy menjenek a magán egészségügybe, mert akkor 1-2 héten belül meglesznek a vizsgálati eredmények” – nyilatkozta a Pest megyei háziorvos.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: