Úttörő változás jön a vesekőműtétekben

Könnyebb a beteg altathatósága és kisebb a húgyúti fertőzés kockázata - egyebek mellett ezek az előnyei a háton fekvő vesekőműtétnek, amelyet az országban elsők között a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján szeretnének rutinszerűen bevezetni.

Magyarországon a 2 centiméternél nagyobb vesekövek eltávolítása közben a betegek hason fekszenek, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában azonban szakítani szeretnének ezzel a hagyománnyal - közölte oldalán az intézmény. Májusban végezték el az Urológiai Klinikán az első olyan lézeres vesekőműtétet, amely során a beteg a hátán feküdt. Az új típusú beavatkozást Kiss Zoltán, a klinika szakorvosa vezette be, aki Milánóban Ioannis Kartalas Goumastól, a Vimercatei Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosától sajátította el a módszert.

vesekő, vesekőműtét, műtéti beavatkozás, újítás,
Új technikát vezetnek be az Urológiai Klinikán. Fotó: unideb.hu

Könnyebb lesz a műtét

Paradox módon tradicionális okokból világszerte a hason fekvő vesekőműtét terjedt el, annak ellenére, hogy a háton fekvő beavatkozás számos előnnyel jár mind aneszteziológiai, mind operatív szempontból. A mediterrán országokban viszont már rutinszerűen alkalmazzák a háton fekvő pozíciót a nagyméretű vesekövek kezelésében - mondta Kiss Zoltán. A szakember szerint a Magyarországon jellemző hason fekvő megoldás különösen nehézkessé teszi a műtétet. A személyzetnek ugyanis forgatni kell a beteget műtét közben, ugyanakkor vannak olyan páciensek is, akiket például túlsúly vagy súlyos légzőszervi betegség miatt nem is lehet hasra fordítani.

Így zajlik a műtét

A vesekőnél kevés fájdalmasabb betegség létezik. Tüneteit eleinte sokan összekeverik a húgyúti fertőzésekével, esetleg egy vakbélgyulladáséval, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen jelekre érdemes felfigyelni. Kattintson!

Az itthon úttörőnek számító, új típusú műtét során speciális párnákat használnak, hogy a megfelelő pozícióba kerüljön a beteg, majd a bőrön ejtett 1 centiméteres metszésen keresztül endoszkópos módszerrel távolítják el a vesekövet. Az eljárás legfőbb előnyei között említhető a könnyebb altathatóság, valamint az, hogy a vesében lévő nyomás alacsonyabb, így minimalizálható a műtét utáni húgyúti fertőzés esélye. További különlegesség, hogy ez a beavatkozás a húgycsövön keresztüli endoszkópos kőműtéttel is kombinálható.

Az első ilyen típusú műtét óta a debreceni klinikán Kiss Zoltán már többször is alkalmazta az eljárást. Legutóbb szeptemberben az olasz sebész asszisztenciájával három beteg veseköveit távolították el ezzel a módszerrel. "Bár a háton fekvő vesekőműtét Magyarországon még nem egy elterjedt eljárás, előnyei miatt Debrecenben rutinszerűen szeretnénk végezni, és bevezetjük a kombinált műtéteket is" - jelentette ki Flaskó Tibor klinikaigazgató. A Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján évente 180-200 vesekőműtétet végeznek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra