Úttörő változás jön a vesekőműtétekben

Könnyebb a beteg altathatósága és kisebb a húgyúti fertőzés kockázata - egyebek mellett ezek az előnyei a háton fekvő vesekőműtétnek, amelyet az országban elsők között a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján szeretnének rutinszerűen bevezetni.

Magyarországon a 2 centiméternél nagyobb vesekövek eltávolítása közben a betegek hason fekszenek, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában azonban szakítani szeretnének ezzel a hagyománnyal - közölte oldalán az intézmény. Májusban végezték el az Urológiai Klinikán az első olyan lézeres vesekőműtétet, amely során a beteg a hátán feküdt. Az új típusú beavatkozást Kiss Zoltán, a klinika szakorvosa vezette be, aki Milánóban Ioannis Kartalas Goumastól, a Vimercatei Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosától sajátította el a módszert.

vesekő, vesekőműtét, műtéti beavatkozás, újítás,
vesekő, vesekőműtét, műtéti beavatkozás, újítás,

Könnyebb lesz a műtét

Paradox módon tradicionális okokból világszerte a hason fekvő vesekőműtét terjedt el, annak ellenére, hogy a háton fekvő beavatkozás számos előnnyel jár mind aneszteziológiai, mind operatív szempontból. A mediterrán országokban viszont már rutinszerűen alkalmazzák a háton fekvő pozíciót a nagyméretű vesekövek kezelésében - mondta Kiss Zoltán. A szakember szerint a Magyarországon jellemző hason fekvő megoldás különösen nehézkessé teszi a műtétet. A személyzetnek ugyanis forgatni kell a beteget műtét közben, ugyanakkor vannak olyan páciensek is, akiket például túlsúly vagy súlyos légzőszervi betegség miatt nem is lehet hasra fordítani.

Így zajlik a műtét

A vesekőnél kevés fájdalmasabb betegség létezik. Tüneteit eleinte sokan összekeverik a húgyúti fertőzésekével, esetleg egy vakbélgyulladáséval, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen jelekre érdemes felfigyelni. Kattintson!

Az itthon úttörőnek számító, új típusú műtét során speciális párnákat használnak, hogy a megfelelő pozícióba kerüljön a beteg, majd a bőrön ejtett 1 centiméteres metszésen keresztül endoszkópos módszerrel távolítják el a vesekövet. Az eljárás legfőbb előnyei között említhető a könnyebb altathatóság, valamint az, hogy a vesében lévő nyomás alacsonyabb, így minimalizálható a műtét utáni húgyútifertőzésesélye. További különlegesség, hogy ez a beavatkozás a húgycsövön keresztüli endoszkópos kőműtéttel is kombinálható.

Az első ilyen típusú műtét óta a debreceni klinikán Kiss Zoltán már többször is alkalmazta az eljárást. Legutóbb szeptemberben az olasz sebész asszisztenciájával három beteg veseköveit távolították el ezzel a módszerrel. "Bár a háton fekvő vesekőműtét Magyarországon még nem egy elterjedt eljárás, előnyei miatt Debrecenben rutinszerűen szeretnénk végezni, és bevezetjük a kombinált műtéteket is" - jelentette ki Flaskó Tibor klinikaigazgató. A Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján évente 180-200 vesekőműtétet végeznek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció