Úttörő változás jön a vesekőműtétekben

Könnyebb a beteg altathatósága és kisebb a húgyúti fertőzés kockázata - egyebek mellett ezek az előnyei a háton fekvő vesekőműtétnek, amelyet az országban elsők között a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján szeretnének rutinszerűen bevezetni.

Magyarországon a 2 centiméternél nagyobb vesekövek eltávolítása közben a betegek hason fekszenek, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában azonban szakítani szeretnének ezzel a hagyománnyal - közölte oldalán az intézmény. Májusban végezték el az Urológiai Klinikán az első olyan lézeres vesekőműtétet, amely során a beteg a hátán feküdt. Az új típusú beavatkozást Kiss Zoltán, a klinika szakorvosa vezette be, aki Milánóban Ioannis Kartalas Goumastól, a Vimercatei Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosától sajátította el a módszert.

vesekő, vesekőműtét, műtéti beavatkozás, újítás,
Új technikát vezetnek be az Urológiai Klinikán. Fotó: unideb.hu

Könnyebb lesz a műtét

Paradox módon tradicionális okokból világszerte a hason fekvő vesekőműtét terjedt el, annak ellenére, hogy a háton fekvő beavatkozás számos előnnyel jár mind aneszteziológiai, mind operatív szempontból. A mediterrán országokban viszont már rutinszerűen alkalmazzák a háton fekvő pozíciót a nagyméretű vesekövek kezelésében - mondta Kiss Zoltán. A szakember szerint a Magyarországon jellemző hason fekvő megoldás különösen nehézkessé teszi a műtétet. A személyzetnek ugyanis forgatni kell a beteget műtét közben, ugyanakkor vannak olyan páciensek is, akiket például túlsúly vagy súlyos légzőszervi betegség miatt nem is lehet hasra fordítani.

Így zajlik a műtét

A vesekőnél kevés fájdalmasabb betegség létezik. Tüneteit eleinte sokan összekeverik a húgyúti fertőzésekével, esetleg egy vakbélgyulladáséval, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen jelekre érdemes felfigyelni. Kattintson!

Az itthon úttörőnek számító, új típusú műtét során speciális párnákat használnak, hogy a megfelelő pozícióba kerüljön a beteg, majd a bőrön ejtett 1 centiméteres metszésen keresztül endoszkópos módszerrel távolítják el a vesekövet. Az eljárás legfőbb előnyei között említhető a könnyebb altathatóság, valamint az, hogy a vesében lévő nyomás alacsonyabb, így minimalizálható a műtét utáni húgyúti fertőzés esélye. További különlegesség, hogy ez a beavatkozás a húgycsövön keresztüli endoszkópos kőműtéttel is kombinálható.

Az első ilyen típusú műtét óta a debreceni klinikán Kiss Zoltán már többször is alkalmazta az eljárást. Legutóbb szeptemberben az olasz sebész asszisztenciájával három beteg veseköveit távolították el ezzel a módszerrel. "Bár a háton fekvő vesekőműtét Magyarországon még nem egy elterjedt eljárás, előnyei miatt Debrecenben rutinszerűen szeretnénk végezni, és bevezetjük a kombinált műtéteket is" - jelentette ki Flaskó Tibor klinikaigazgató. A Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján évente 180-200 vesekőműtétet végeznek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra