Újabb dologról derült ki, hogy megrövidíti az életet

Egy friss dán kutatás szerint a barátokhoz, rokonokhoz és szomszédokhoz fűződő kapcsolatokból származó aggodalmak, konfliktusok és követelmények hozzájárulhatnak a korábbi halálozáshoz.

"A konfliktusok különösen összefüggésbe hozhatók a halálozás megnövekedett kockázatával, függetlenül attól, hogy ki a konfliktus forrása" - írják a szerzők a szaklapban. "Az aggodalmak és a követelmények csak akkor állnak kapcsolatban a halálozás kockázatával, ha a forrásuk a partnerünk vagy a gyermekünk."

Rikke Lund, a Koppenhágai Egyetem kutatója elmondta, hogy a szociális hálózatok és a szoros rokoni illetve baráti kapcsolatok egészségügyi védőhatását mindenki ismeri. Kevesebbet tudunk azonban a társas kapcsolatokból származó stressz , például a konfliktusok, aggodalmak és követelmények egészségügyi következményeiről.

Az összefüggés vizsgálatához a koppenhágai kutatók egy hosszú távú dán tanulmány adatait elemezték, amelyben 9870 harmincas, negyvenes és ötvenes éveiben járó személy vett részt 2000-től 2011-ig. A kutatók úgy mérték fel a társas kapcsolatokkal kapcsolatos stressz mértékét, hogy összehasonlították az olyan kérdésekre adott válaszokat, hogy ki okoz aggodalmat és konfliktusokat a résztvevő életében (partner, gyerekek, rokonok, barátok vagy szomszédok).

A résztvevők körülbelül 10 százaléka állította azt, hogy mindig vagy gyakran a partnere illetve a gyerekei a követelmények és aggodalmak forrásai. Hat százalék állította azt, hogy mindig vagy gyakran más családtagjaik okozzák a konfliktusokat, két százalék pedig azt, hogy mindig vagy gyakran a barátaikkal vannak konfliktusaik.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Újabb dologról derült ki, hogy megrövidíti az életet

Azok a személyek, akik mindig vagy gyakran a partnerük miatt tapasztaltak aggodalmakat illetve követelményeket az életükben, a halálozás kétszer magasabb kockázatának voltak kitéve, mint azok, akik csak ritkán tapasztaltak ilyeneket. Azok a résztvevők, akik mindig vagy gyakran a gyermekeik miatt tapasztaltak aggodalmakat és követelményeket az életükben, a halálozás 50 százalékkal megnövekedett kockázatának voltak kitéve.

A gyakori konfliktusok is összefüggésben álltak a halálozás fokozott kockázatával. Azok a résztvevők, akik mindig vagy gyakran a partnerüknek vagy a barátaiknak köszönhetően tapasztaltak konfliktusokat , a halálozás több mint kétszer magasabb kockázatának voltak kitéve, ha pedig a szomszédaikkal veszekedtek, a kockázat majdnem a háromszorosára nőtt.

Ha valaki gyakran tapasztalt aggodalmakat és követelményeket személyes kapcsolataiból eredően, és ráadásul munkanélküli is volt, a halálozás 4,5-szer magasabb kockázata leselkedett rá, mint az ilyen problémákat nem tapasztaló emberekre.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: