"Szerencse, hogy működik a pajzsmirigyem"

Felmérések szerint az elmúlt évtizedekben világszerte megnövekedett a Hashimoto-betegségben szenvedők száma, illetve a kórkép ma is a leggyakoribb pajzsmirigyet érintő autoimmun megbetegedés. De vajon hogyan lehet együtt élni ezzel a krónikus betegséggel? Egy érintettel beszélgettünk a témáról.

A pajzsmirigy egy apró, mindössze 10-20 gramm tömegű, lepke formájú szerv az ádámcsutka alatt, a légcső előtt. Dacára szerény méreteinek, rendkívül fontos szerepet tölt be testünk általános működésében. A pajzsmirigy által kiválasztott hormonok, így a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3), alapjaiban határozzák meg az anyagcserét, de kihatással vannak például a nemi működésre, a keringésre, az idegrendszer vagy éppen a csontozat fejlődésére egyaránt. Amennyiben a szükségesnél kevesebb hormont termel a szerv, úgy pajzsmirigy-alulműködésről, ha pedig túl sokat, akkor -túlműködésről beszélünk. Egyik véglet sem szerencsés egészségügyi szempontból.

A probléma hátterében igen gyakran autoimmun folyamatok állnak, azaz az immunrendszer súlyos tévedése, amelynek nyomán lényegében saját maga ellen fordul a szervezet. Így aztán előfordulhat, hogy antitestekkel megtámadja a T4 és T3 hormonok termelését szabályozó thyreoideastimuláló hormon (TSH) receptorait, aminek következtében túlzottan sok hormont termel a pajzsmirigy, függetlenül a szervezet valós szükségleteitől. Ezt nevezzük Graves-Basedow-kórnak , amely tehát pajzsmirigy-túlműködést eredményez. Megeshet ugyanakkor az is, hogy az immunrendszer nem a TSH-receptorokkal, hanem kifejezetten a pajzsmirigy alkotóelemeivel szemben lép fel agresszíven, a szerv krónikus gyulladását kiváltva ezáltal. Az így kialakuló Hashimoto-betegség enyhébb esetekben lehet tünetmentes, rosszabb esetben viszont rendszerint alulműködést, ritkábban túlműködést vált ki.

"A nőgyógyásznál derült ki, hogy rosszak a laborértékeim"

A pajzsmirigy-alulműködés, illetve a Hashimoto-betegség felfedezését nagyban megnehezíti, hogy önmagukban a tünetek nem túl beszédesek. Előfordulhat egyebek mellett erős fáradékonyság, fázékonyság, emésztési panaszok, elsősorban székrekedés, gyengébb étvágy melletti súlygyarapodás, de felléphet ízületi és izomfájdalom, illetve izomgyengeség, fokozott hajhullás és körömgondok, valamint testszerte kialakuló duzzanatok egyaránt. A betegség negatív hatással lehet a hangulati életre, a szellemi működésre és a libidóra, továbbá lassíthatja a pulzust. E szimptómák együttes fennállása már jellegzetes klinikai képet alkot, de ha csak néhány jelentkezik közülük, úgy könnyű elsiklani a probléma gyanúja felett.

Hashimoto-betegség, pajzsmirigy-alulműködés tünetei, hormonzavar, pajzsmirigybetegség, T4, T3, TSH

"Akárcsak a tesóm, én is mindig nagyobb darab voltam gyerekként, 17 évesen 80 kilogrammot nyomtam. Gyakran éreztem magam depressziósnak, 15 évesen pedig, amikor gimnáziumba kerültem, megfájdult a térdem, ekkor megállapították a kórházban, hogy mindez porckopás miatt van. Sosem bírtam a hideget, meg tiniként vastagok voltak az ujjaim és dundi az arcom. Így utólag nem tudom megmondani, hogy ezek közül melyikek lehettek biztosan a Hashimoto tünetei, mindenesetre valószínű, hogy már akkor is megvolt ez a betegségem" - emlékezett vissza a 27 éves Ágnes, akinél egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával merült fel a pajzsmirigyprobléma gyanúja. "Először 13 évesen jött meg a menstruációm, majd aztán soha többet. Végül 19 évesen kísért el édesanyám nőgyógyászhoz, aki labor- és ultrahangos vizsgálat alapján kimutatta, hogy policisztás ovárium szindrómám ( PCOS ) van, és hogy nagyon magas a TSH-szintem. Ekkor mondták először, hogy alulműködik a pajzsmirigyem, és beutaltak az endokrinológiára."

Kifejtette, innentől hosszú és rögös út vezetett odáig, mire ténylegesen kiderült, hogy mi lehet a funkciózavar forrása. Az orvosok felfedezték ugyan, hogy a pajzsmirigy egyik lebenye sorvadásnak indult, de csupán annyi történt, hogy a szerv alulműködése ellensúlyozása céljából egy szintetikus pajzsmirigyhormont, levotiroxint tartalmazó gyógyszert írtak fel neki, továbbá a menstruáció beállítására fogamzásgátló szedését is javasolták. Rövid ideig minden rendben ment, egyszer azonban besárgult, így ismét visszakerült az akkori lakóhelye szerinti megyeszékhely kórházába. A sürgősségi osztályról a belgyógyászatra, majd onnan az infektológiai osztályra küldték, keresve az aggasztó tünet kiváltó okát. A jelek mononukelózisra utaltak, és bár ez végül nem nyert igazolást, az elvégzett laborvizsgálatok tükrében ugyanakkor a kezelőorvosai kijelentették, hogy autoimmun betegségben biztosan nem szenved, ahogy a későbbi kontrollvizsgálatok is ezt az eredményt hozták. Végül az akut megbetegedéssel egy hétig feküdt kórházban, ez idő alatt a sárgaság fokozatosan elmúlt, így hazaengedték, de érdemi diagnózis nem született az ügyben.

"Az endokrinológiai rendelésre rendszeresen visszajártam, ahol ismét fogamzásgátlót javasoltak. Kaptam egy másik szert, aminek elvileg kisebb a hatóanyagtartalma, de a májam ezt sem bírta. Megmondtam az orvosomnak, hogy inkább nem szeretnék fogamzásgátlót szedni, de ő erre csak egy hanyag vállrándítással reagált. Ekkor döntöttem úgy, hogy inkább keresek egy magánorvost, mert az állami ellátásban egyszerűen nem kapok válaszokat arra, hogy vajon mi lehet a bajom pontosan" - árulta el Ágnes.

Az addigra vaskos paksamétává bővülő leleteit először egy ismerősi körből ajánlott immunológusnak mutatta meg, aki továbbirányította őt egy fővárosi intézetben dolgozó kollégájához. "Szerencsére sikerült bejutnom a rendelésre. Nagyjából másfél órán át tartott az első kivizsgálás, a doktornő tényleg minden apró részletre kitért, addig sosem volt részem olyan profi kivizsgálásban, mint akkor. Így derült ki végre, hogy Hashimoto-betegségem van, négy évvel azt követően, hogy először mutatott ki magas TSH-értéket a laborvizsgálat."

Hashimoto-betegség, pajzsmirigy-alulműködés tünetei, hormonzavar, pajzsmirigybetegség, T4, T3, TSH
A pajzsmirigy-alulműködés hátterében igen gyakran autoimmun folyamatok állnak. Fotó: iStock

"Gyakran nem értik, miért nem veszek a süteményből"

A Hashimoto-betegség okozta pajzsmirigy-alulműködés kezelése során élethosszig tartó hormonpótlásra van szükség, hiszen a szerv gyulladása következtében fellépő pusztulás nem visszafordítható folyamat. Emellett a betegeknek életmódjukat is meg kell változtatniuk annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a gyulladás heves fellángolása. Fontos megemlíteni, hogy a Hashimoto-betegség gyakran jár együtt egyéb olyan autoimmun kórképekkel, így például 1-es típusú cukorbetegséggel vagy cöliákiával (gluténérzékenységgel), amelyek önmagukban is speciális diétát igényelnek. Emellett, bár a pontos ok-okozati összefüggés még nem tisztázott, de pajzsmirigy-alulműködéssel küzdő betegeknél gyakrabban fordul elő inzulinrezisztencia is, továbbá általában ajánlott számukra, hogy mérsékeljék vagy kerüljék a tej és tejtermékek fogyasztását azok kazeintartalma miatt. Összességében tehát a helyes diéta igen szerteágazó szabályokon alapulhat.

"Miután meglett a diagnózis, a doktornő javaslatára egy endokrinológus szakorvos magánrendelésére kezdtem el járni, aki szintén megerősítette, hogy Hashimoto-betegségem van. Az addigi gyógyszeremet rögtön lecserélte egy kevesebb segédanyagot tartalmazó tablettára, és adott néhány tippet a diétázáshoz is. Tőle tudtam meg például, hogy a glutén és a kazein beindíthatja a pajzsmirigy-gyulladást, így elkezdtem glutén- és tejmentesen étkezni. Rövid úton jobban is lettem tőle: fogytam és több lett az energiám. Korábban, ha például takarítottam, legfeljebb egy órát tudtam dolgozni, utána máris le kellett dőlnöm, annyira kifárasztott. Amióta viszont elkezdtem a diétát, végre már van annyi energiám, mint egy normális huszonévesnek. Igyekszem ezt az étrendet annyira szigorúan tartani, amennyire csak lehet, mert érzem a pozitív hatásait. Persze nem mindig könnyű elmagyarázni másoknak, hogy nem azért nem kérek például a frissen kisült süteményükből, mert allergiás lennék valamelyik összetevőre. Nem puffadok fel tőle, nem lesznek kiütéseim, egyszerűen csak begyullad a pajzsmirigyem. Ezt még mindig nagyon sokan nem értik meg" - mondta el Ágnes.

Hozzátette, új kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizte a TSH-érték mellett a szabad T3 és T4, valamint a prolaktin szintjét, továbbá két, az immunrendszer által a pajzsmirigy összetevői ellen termelt antitest, az anti-TG és az anti-TPO szintjét. Ez utóbbiak csökkentése érdekében a szakember szelén szedését javasolta, illetve beutalta Ágnest egy csontsűrűségmérésre , mivel a pajzsmirigy-alulműködés zavart okozhat a csontanyagcserében is. Bár a vizsgálat nem mutatott ki rendellenességet, azóta is szed megelőzési céllal kalciumot és D-vitamint. "Már két éve kezelt a doktor úr, közben diétáztam és rendszeresen sportoltam is, mire életemben először normálisan beállt a menzeszem. Ebből sejtettem, hogy valószínűleg tényleg jó irányba haladunk."

"Úgy döntöttem, nem költök tovább endokrinológusokra"

A terápia tehát hatásosnak bizonyult, Ágnes állapota javult, panaszai enyhültek. Elmondása szerint kezelőorvosa megbízató munkát végzett, félévente ellenőrizte a pajzsmirigye állapotát ultrahanggal, és lényegében egészen addig minden rendben volt, amíg a szakembert váratlanul el nem küldték az állami fenntartású kórházból, ahol addig főállásban dolgozott. "Innentől nagyon felvitte az árakat a magánrendelésén, és akadtak egyéb furcsaságai is, mintha teljesen bekattant volna. Egy alkalommal például megállapította, hogy nagyon be van gyulladva a pajzsmirigyem, ami érthető is volt, mivel akkoriban sok stressz ért a munkahelyemen. Ahelyett viszont, hogy tablettás formában adott volna gyulladáscsökkentőt, inkább azt javasolta, hogy próbáljunk meg egy kockázatosabb kezelést. Két injekciót szúrt volna egyenesen a pajzsmirigyembe, amiért összesen félmillió forintot kért. Ezen felül folyamatosan arra gyanakodott, hogy agydaganatom van. Még egy furcsa tesztet is elvégeztetett volna rajtam emiatt, amihez első körben négy agystimuláló tablettát adott. Miután bevettem az első pirulát, olyan pánikrohamom lett tőle, hogy ismét kórházba kerültem. Később olvastam csak az interneten, hogy a doki sok más betege is hasonlókra panaszkodott, többen fel is jelentették. Végül tehát jobbnak láttam, ha megszakítom vele a kapcsolatot" - emlékezett vissza a fiatal nő. Hozzátette, talán korábban is feltűnhettek volna neki ezek a viszontagságok, ám annyira örült, hogy végre talált egy orvost, aki képes válaszokat adni az egészségügyi problémáira, hogy emiatt sokáig figyelmen kívül hagyta a menet közben fellépő intő jeleket.

Miért fontos a megfelelő pajzsmirigyfunkció teherbeeséskor? Részletek itt.

Az azóta eltelt időben egy másik, vidéki endokrinológus magánrendelésével kapcsolatban is negatív - és igen költséges - tapasztalatokat szerzett, ezért Ágnes elhatározta, hogy más megoldás után néz. "Úgy döntöttem, hogy nem költök tovább endokrinológusokra. Most már magánúton ellenőriztetem azokat a laborértékeket, amelyeket mindenképpen figyelnem kell, ez ugyanis csak 17 ezer forintomba kerül negyedévente. A gyógyszeremet a háziorvosom írja ki, sőt, adott esetben be tud utalni pajzsmirigy-ultrahangra is. Egyszer el is mentem így a helyi állami kórházba, de ott közölték velem, hogy hat évvel korábban már voltam náluk ultrahangon, ezért nem értik, mit szeretnék. Egyébként is többször belefutottam már, hogy olykor az egészségügyi dolgozók sem tudják, mi az a Hashimoto-betegség. Szóval igyekszem inkább magánorvost találni a félévente szükséges ultrahangos vizsgálathoz. Egyelőre úgy látom, hogy amíg nem szeretnék gyermeket, nincs is feltétlenül szükségem endokrinológusra. Másfél éve magamnak intézek mindent, és teljesen jól vagyok. A gyógyszerem jól van beállítva, tartom a diétát, szedem a vitaminokat és rendszeresen mozgok. Ennyi a titok."

A fiatal nő kifejtette, szerencsésnek érzi magát, amiért viszonylag időben felfedezték nála a betegséget, és hogy a pajzsmirigye egyik fele még működik. "Több tematikus csoportnak vagy a tagja Facebookon, és látom mások beszámolóiból, hogy sokkal több bajt is okozhat a Hashimoto, akár göbök is kialakulhatnak. Szerencsére nekem ilyen problémáim nincsenek. Saját tapasztalatból tudom viszont, hogy lelkileg is át kell hangolnia magát az embernek, hogy ne érezze magát betegnek. Szerintem az életmódváltás kötelező annak, akinek Hashimotója van. Figyelnünk kell magunkra, arra, hogy mit eszünk meg és mit nem. Másként ez nem megy."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra