Súlyos bajt jelezhet a kábultság

Nem csak a magas, az alacsony vérnyomásra is oda kell figyelni. A szédülés, kábultság, látászavar pajzsmirigy és mellékvese problémákat, vagy épp mérgezést jelezhet, de okozhatja egyszerűen egy gyógyszer is.

Bár rendszerint a magas vérnyomás veszélyeire hívják fel a figyelmet, komoly egészségügyi probléma az is, ha alacsony. Krónikusan alacsony vérnyomásról beszélhetünk, ha a vérnyomás első, azaz szisztolés értéke tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t. Ez elsősorban a fiatalok betegsége.

Sokan, főképp 65 év felettiek szenvednek ezzel szemben a helyzetváltoztatás kapcsán esetlegesen fellépő vérnyomáseséstől (orthostaticus hypotonia). Ilyenkor a nyugalmi értékhez képest, a felállást követően a szisztolés vérnyomás legalább 20 Hgmm-rel, a "per" érték (diasztolés vérnyomás) legalább 10 Hgmm-rel lesz alacsonyabb. A jelenség az idősek mintegy negyedét érinti.

Mire utalhat az alacsony vérnyomás?

Az alacsony vérnyomásúak körében a leggyakoribb az úgynevezett esszenciális vagy primer forma. Ilyenkor a betegség okát pontosan nem lehet megállapítani. Legtöbbször családi halmozódást mutat, leginkább vékony alkatú, magas fiatal nőket érint, a fizikai aktivitás hiánya és a stressz növeli az előfordulás gyakoriságát. Számos olyan alacsony vérnyomásos panasz is létezik, ahol ismert a betegség kialakulásának pontos oka. Ilyenek a hormonális eredetű hypotoniák, melyek például pajzsmirigy-alulműködésben, mellékvese-, agyalapimirigy-elégtelenségben alakulnak ki. De lehet szíveredetű is a probléma, ilyennel találkozhatunk aortaszűkületben, szívelégtelenségben, bizonyos ritmuszavaroknál, a szív működését akadályozó szívburokgyulladásnál. Fertőzések, mérgezések esetén is lehet tünet az alacsony vérnyomás. Ezen felül hosszan tartó fekvés után gyakran lehet alacsony vérnyomásos panaszokkal találkozni, de bizonyos gyógyszerek is okozhatnak alacsony vérnyomást.

Vérnyomásnapló Vérnyomása változásairól vezessen naplót a HáziPatika.com-on! Helyzetváltoztatáshoz kötött alacsony vérnyomás a fentiek bármelyikében előfordulhat, ezeken felül még kísérheti a súlyos visszértágulatot, illetve trombózis utáni szindróma része lehet. A leggyakoribb azonban azokban a cukorbetegekben, akiknél a tartósan magas vércukorszint idegrendszert károsító hatása a vegetatív idegrendszer szabályozásának e részét támadta meg. Ilyenkor a nyugalmi vérnyomás alacsony, normális vagy akár magas is lehet.

Ezek mutatják, ha alacsony

Alacsony vérnyomás esetén elsősorban az agyi keringés zavarai észlelhetők, mely szédülés, kábultság, látászavar, fejfájás, ájulás formájában jelentkezhetek. A rosszullétet a szimpatikus idegrendszer kompenzációja követi, mely szapora szívveréssel, hideg, sápadt végtagokkal, émelygéssel, izzadással jár. Alacsony vérnyomás tartós fennállása esetén a teljesítőképesség csökkenése, fáradékonyság, hosszan tartó reggeli ébredés, koncentrációzavar léphet fel. További panasz lehet az alvászavar, a depresszió, a fejfájás, a fülzúgás is.

Helyzetváltoztatáshoz kötött alacsony vérnyomásnál fekvésből történő felálláskor jelentkezhet szemkáprázás, szédülés, homályos látás, ájulás. A helyzetváltoztatás kapcsán kialakult alacsony vérnyomás különösen súlyos formája, amikor a rosszullét tünete szívmegállás, melyet eszméletvesztés kísér.

Az Ön ideális vérnyomása Kalkulátorunkkal kiszámolhatja, mekkora az Ön ideális vérnyomása!

Lehet kezelni

Ha ismert a kiváltó ok (például gyógyszer-mellékhatás), annak kiküszöbölésével oki kezelés végezhető; ennek hiányában tüneti kezelésre lehet szorítkozni. Általánosságban az alacsony vérnyomás tüneteinek enyhítésére jól beválik a fokozott só- és folyadékfogyasztás (2-3 l/nap). Fontos, hogy az étkezések (különösen a reggeli) ne legyenek túl bőségesek. Emellett az alkoholfogyasztást is vissza kell fogni.

Ha éjszaka alváskor a felsőtestet kissé megemeljük, az éjszakai vizelet mennyisége csökkenhet, így a reggeli helyzetváltoztatással kapcsolatos vérnyomásesés valószínűsége is kisebb lesz. Segíthet az ágynyugalomból való lassú, fokozatos felkelés, kompressziós gyógyharisnya viselése is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: