Súlyos betegség vált gyógyíthatóvá

A hemofíliaként is ismert, súlyos vérzékenység is hatékonyan gyógyíthatóvá vált egy új terápiának köszönhetően.

Brit orvosoknak egy nemrég kifejlesztett génterápia segítségével sikerült meggyógyítaniuk egy hemofília B-ben szenvedő beteget. A kezelés korrigálja azt a genetikai hibát, amely miatt az emberek vére nehezen alvadhat meg – írja a BBC .

Tízből kilenc beteget meggyógyított az új terápia

A terápia egy olyan fehérje (az úgynevezett IX-es alvadási faktor) termelését serkenti a szervezetben, amelynek kulcsszerepe van a megfelelő véralvadásban . Ennek hiányában a vérzés nem áll el, így a betegekre még egy apróbb sérülés is súlyos veszélyt jelenthet.

véralvadás, hemofília
A terápia rengeteg hemofíliás betegnek segíthet. Fotó: Getty Images

Az eljárással egy brit beteget, Elliott Masont sikerült meggyógyítani, akinek elmondása szerint gyakorlatilag az egész életét "burokban" kellett leélnie attól tartva, hogy a legkisebb sérülés is végzetes lehet a számára. Egész életében szeretett volna rögbizni, egészségi állapota azonban ez idáig nem engedte meg neki. Kétnaponta injekcióval kellett a szervezetébe juttatni a IX-es alvadási faktort, hogy elkerülje a végzetes vérzést. Sikerült azonban tünetmentesnek maradnia, ellentétben sok más hemofíliás emberrel, akiknek súlyos ízületi károsodásokkal kell szembenézniük a vérzés miatt.

Elliot egy mesterséges vírust kapott, amelybe a kutatók kódolták a hiányzó IX-es faktor előállítására vonatkozó utasításokat. A vírus úgy működik, mint egy mikroszkopikus postás, amely eljuttatja a tervrajzokat a májhoz, amely aztán elkezdi termelni a véralvadást elősegítő fehérjét. Az eljárást más betegen is sikerrel alkalmazták: a New England Journal of Medicine-ben megjelent eredmények szerint 10 terápiában részesülő betegből kilencnek már nem volt szüksége a IX-es véralvadási faktor injekciójára.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: