Orvosi szenzáció: talpra állt egy lebénult férfi

Brit tudósoknak köszönhetően nyerte vissza járóképességét az a lengyel férfi, aki a gerincvelő sérülése miatt veszítette el járóképességét.

A 40 éves Darek Fidyka a világ első olyan embere, aki sikeresen épült fel egy ilyen kritikus állapotból, miután egy négy évvel ezelőtti késelésnek köszönhetően mell alatt teljesen lebénult. A kutatók szerint legalább olyan izgalmas ez az orvosi áttörés, mint a holdraszállás.

Az arcideg-bénulás a Tudjon meg többet, kattintson! "A testem felét nem éreztem, teljesen el voltam veszve" - nyilatkozta a páciens, aki a wroclawi Akron Neuro-Rehabilitation Centre rehabilitációs központban lábadozik, "amikor pedig az érzés újra megjelent, olyan volt, mintha mintha újjászülettem volna, hihetetlen érzés, nehéz pontosan megfogalmazni."

Ahogyan az a sérült idegrostok így tudtak összenőni.

Három hónappal a műtétet követően Fidyka bal lábában újra elkezdett nőni az izomszövet, érez benne hőingereket és szúrásokat is. Az orvosok szerint egy évvel később már segítséggel, kapaszkodva is tud majd járni - jelenleg járókerettel közlekedik és vezetni is tud.

Geoff Raisman, a UCL neurológiai intézetének vezető kutatója szerint nagy áttörést hajtottak végre: egy hidat biztosítva képesek idegrostokat visszanöveszteni a gerincvelőben, így a hasonló sérülésen átesett pácienseknek újra képesek visszahozni a mozgás lehetőségét.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)