Nőket támadó véralvadási zavar

Létezik egy autoimmun betegség, amely nemcsak trombózist eredményezhet, hanem gyakran vetéléseket is okoz.

Az antifoszfolipid szindróma (APS) autoimmun betegség, amelynek jellemzője, hogy azimmunrendszerhibás működése a véralvadási rendszer foszfolipidjei (illetve foszfolipidekhez kapcsolt fehérjéi) ellen termel antitesteket: ezek az antifoszfolipid antitestek. Az antifoszfolipid antitestek azután a vér alvadási zavarához, mégpedig fokozott véralvadáshoz vezetnek. Ilyenformán az antifoszfolipid szindróma a trombózishajlam egyik fontos oka. Az érintettek többsége fiatalabb nő. A betegséget tehát az immunrendszer hibás működése okozza, ugyanakkor nem tudjuk, hogy magát az autoimmun betegséget mi indítja el. Ellenben jó hír, hogy a betegség minden esetben szerzett, vagyis nem lehet sem örökölni, sem pedig továbbörökíteni.

Vérhígítókra lehet szükség
Vérhígítókra lehet szükség

Az antifoszfolipid szindróma tünete a vénás vagy artériás trombózis (beleértve a tüdőembóliát, a stroke-ot és a szívinfarktust), illetve az ismételt vetélés lehet. Vannak tünetek, amelyek utalhatnak rá: a furcsán márványozott bőrrajzolat például nagyon feltűnő is lehet. Mindazonáltal a diagnózis fölállítása elég komplex feladat. Egyrészt szükség van szerológiai vizsgálatra, amely közvetlenül kimutatja az antitesteket, másfelől alvadási vizsgálat is kell. Ami a kezelést illeti, az orvosok kezében az egyetlen eszköz, hogy az antitestek miatt kibillent alvadási rendszert alvadásgátló gyógyszerekkel - laikus szóhasználattal élve vérhígítókkal - visszabillentsék.

A pozitív laboreredmények egyébként még nem feltétlenül jelentenek komoly problémát - erről és az antifoszfolipid szindróma egyéb jellemzőiről Betegségek A-Z rovatunkban olvashatnak részletes cikket!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: