Mitől hideg vagy meleg a pajzsmirigygöb?

Akár rosszindulatú elváltozással is veszélyeztethetnek a pajzsmirigyen kialakuló csomók, az úgynevezett göbök. Nem mindegy ugyanakkor, hogy hideg vagy meleg göbről van-e szó. Lássuk, mi a különbség a két típus között!

A pajzsmirigyben kialakuló göbök számos embert érintenek. Kialakulásukban szerepet játszik, hogy Magyarország jódhiányos területnek számít, márpedig a szerv tökéletes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű jód. Hiányában gyakran alakulnak ki kisebb-nagyobb göbök a pajzsmirigyben, amelyeket méretüktől függően akár tapintással is lehet érzékelni. A leggyakoribb panaszok közé a nyelési nehézségek, a gombócérzés a torokban és a rekedtes hang tartoznak. Fontos megjegyezni, hogy a jódkezelést tilos orvossal való konzultáció nélkül elkezdeni. Bizonyos állapotok, így például pajzsmirigy-túlműködés vagy -gyulladás esetén ugyanis a terápia csak ront a helyzeten.

Hogyan kezelhetőek a pajzsmirigygöbök? Részletek itt.

Hogyan diagnosztizálható?

Hogy pontosan meg lehessen állapítani, van-e a pajzsmirigyben göbös elváltozás, ultrahangos vizsgálatra van szükség. Ez azért szükséges, mert csakis a nagyobb göböket lehet kitapintani, a kisebbeket nem. Amennyiben a szakember göböket talált, úgy szükség lehet típusuk meghatározására, méghozzá izotópos vizsgálattal. Ennek során a páciensnek technécium izotópos folyadékot juttatnak intravénásan a szervezetébe. Ezután egy speciális készülékkel azt vizsgálják, hogy a göb milyen mértékben tárolja az izotópot. Meleg göb esetén piros színű képletet látni, ekkor izotóp halmozódik fel, míg hideg göb esetén nem, így üres, kék képet kapunk - mondta el dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A pajzsmirigygöböket biztosan csak ultrahangos vizsgálattal lehet kimutatni
Pajzsmirigygöböket biztosan csak ultrahangos vizsgálattal lehet kimutatni

Mi a különbség?

A hideg és a meleg göbök közti különbség, hogy a meleg göb jelenléte olyan tüneteket okoz, mint heves szívdobogás, idegesség, fogyás normál étvágy mellett - vagyis a pajzsmirigy-túlműködésre jellemző panaszokat sorakoztatja fel. Szerencsére a meleg göbök legtöbbször jóindulatúak, és szinte sosem utalnak rákos elváltozásra. A hideg göbökkel azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel akár rosszindulatúak is lehetnek, így érdemes ezeket szigorúbb ellenőrzés alatt tartani. Fontos tudni azonban, hogy a kivétel olykor erősíti a szabályt: tehát a meleg göbök is lehetnek rákos képletek, és a hideg göbök is lehetnek jóindulatúak. Éppen ezért indokolt esetben biopsziára lehet szükség, hogy ki lehessen deríteni az elváltozás típusát.

Természetesen göbök esetén vérvizsgálat is indokolt, ugyanis a probléma mind alul-, mind pedig túlműködéssel is járhat, amelyet gyógyszeresen kell kezelni. A kisebb göbökkel különösebb teendő nincs (a rendszeres kontrollon kívül), ám meglehet, hogy típusuktól függően esetleg szükség van jódizotópos terápiára vagy műtéti beavatkozásra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra