Mire jó a kávé? Tudjon meg mindent!

Ébredés után az első gondolata egy jó csésze kávé vagy tea? Nincs egyedül: a koffeintartalmú italokat tömegesen fogyasztjuk napi szinten, hogy éberebbek legyünk, hogy jobban tudjunk koncentrálni, vagy éppen hogy kevésbé érezzük fáradtnak magunkat.

A koffein a világon a legelterjedtebb ajzószer: sokan fogyasztják kisebb vagy nagyobb adagokban, és vannak függői is szép számmal. Vannak bizonyítottan pozitív hatásai, ugyanakkor okozhat egészségügyi problémákat is a rendszeres fogyasztása. Tudjon meg most mindent a koffeinről a Medical News Today összeállítása alapján!

Mi a koffein?

A koffein fehér színű, keserű ízű, kristályos vegyület. Kémiai képlete: C8H10N4O2; precíz kémiai elnevezése 1,3,7-trimetil-xantin, de emlegetik még egyszerűen trimetilxantin, tein, illetve methiteobromin néven is. Oldódik vízben és más természetes folyadékokban. Olvadáspontja 235-238 °C körül van, de 178 °C fölött szublimál. Előállítható különböző növényekből, illetve mesterségesen is szintetizálják húgysavból.

Miben található meg a koffein?

Több mint 60-féle növényben: levelükben, magjukban vagy gyümölcsükben - így például a kávébabban, a teacserje levelében, a kakaóbabban, a guarana magjában, a kóladióban, a matétea levelében. A növények számára a koffein védelmet biztosít a különböző paraziták ellen: lebénítja és megöli őket. A koffeint először 1819-ben izolálta egy német vegyész, Friedrich Ferdinand Runge.

Mire jó a koffein?

A koffein táplálékkiegészítőként és gyógyszerként is használatos. Gyógyszerként a fáradékonyság és az aluszékonyság kezelésében, illetve bizonyos fájdalomcsillapítók hatásának felerősítésében van szerepe. Az ételek közül több mindenben megtalálható - így például a kávéban, a teában, a csokoládéban, a kólában és az energiaitalokban.

Adatok a koffeinről

 • Négy rendszeres kávéfogyasztóból három koffeinfüggőnek tekinthető. Már napi 200 mg koffein bevitele függőséget okozhat, ami egyúttal az agy kémiájának megváltozásával is jár.
 • Halálos mérgezést körülbelül 5 grammnyi koffein okoz; ez 30-40 csésze kávénak felel meg.
 • A kávézást abbahagyók fele tapasztal erős, 2-9 napon át tartó fejfájást a leszokáskor.
 • A koffein mintegy 60 féle növényből állítható elő.
 • A koffein addiktív stimuláns szer, azaz olyan ajzószer, amely függőséget okoz. A koffein a központi idegrendszerre hat, annak működését serkenti, ezáltal megnöveli a pulzust és gyorsítja a légzést. Hatására éberebbek leszünk, könnyebben ébren tudunk maradni, jobban tudunk koncentrálni. Ezt a hatást azonban csak akkor váltja ki, ha esetenként fogyasztjuk. A koffeinfogyasztás nem tudja pótolni vagy helyettesíteni a pihenést és az alvást.

  A koffein bizonyos hatóanyagokkal kombinálva használatos a migrénes fejfájások kezelésében. Bizonyos fájdalomcsillapítók (így például az aszpirin) hatását felerősíti. Ezen kívül használják még a koraszülöttek légzési problémáinak a kezelésében, gyerekek műtét utáni légzési nehézségének kezelésében, illetve bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésében.

  Egy egészséges felnőtt számára azonban napi 400 mg koffein, ami körülbelül 4-5 csésze kávénak felel meg, már veszélyes mellékhatásokkal járhat. A gyermekek és a serdülők számára pedig újabb vizsgálatok szerint a koffein fogyasztása kifejezetten ellenjavallott.

  Hogyan hat a szervezetünkre a koffein?

  A koffein - akár élelmiszerként, akár gyógyszer formájában fogyasztjuk - az agyunkra hat, ezáltal van hatása a testünk többi részének működésére: megváltoztatja a viselkedésünket és az érzéseinket. A koffein a központi idegrendszer működését serkenti: ennek eredményeképpen éberebbnek érezzük magunkat. Ugyanakkor a koffein hatására előfordulhat izgalmi állapot és remegés, alvási nehézség , magasabb pulzus, illetve szívritmuszavar, magas vérnyomás, fejfájás, idegesség, szédülés, dehidratáció és függőség is. A koffein az elfogyasztása utáni egy órában kezd el hatni, és a hatása fönnmarad 4-6 órán át. A koffein növeli a gyomorsav termelését, ezért gyomorégést okozhat. Vízhajtó hatása miatt pedig növeli a dehidratáció veszélyét.

  A kávé számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik

  A kávé számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik

  A koffein az emésztőrendszerünkből fölszívódik a vérbe, a vérárammal pedig eljut az agysejtekhez, ahol kifejti a hatását. Az agysejtek számára a koffein éppen olyan, mint az adenozin. Ez utóbbi egy nagyon fontos anyag a testünk biokémiájában; az agyban gátló neurotranszmitterként (azaz ingerületátvivő anyagként) működik. Az adenozin az idegsejtek megfelelő receptoraihoz kapcsolódva csökkenti azok aktivitását, azaz nyugtatóként működik: segíti az alvást. Az adenozin szintje az agyban a nappal ébren töltött órákkal egyre nő.

  A koffein ugyanazokhoz a receptorokhoz kötődik az agyban, amelyekhez az adenozin. Csakhogy a koffein hatása az idegsejt működésére éppen ellentétes az adenozinéval: tehát ahelyett, hogy a sejtek aktivitása csökkenne, épphogy fölpörgeti őket. A koffein tehát "beül" az adenozin helyére - ezzel akadályozva azt, hogy kifejtse lassító, nyugtató hatását.

  Az idegsejtek készenléti állapotát észlelve az agyalapi mirigy hormonokat termel, amelyek serkentik az adrenalintermelést. Ennek hatására a pupillák kitágulnak, a légzés felgyorsul, a szívfrekvencia nő, az erek összeszűkülnek, a vérnyomás nő, a gyomor vérkeringése lassul, a máj raktáraiból pedig felgyorsul a cukorleadás a vér felé. A szervezet tehát készenléti állapotba kerül.

  A koffein hatása azonban nem tartós: miután kiürül az agyból, és lebomlik, az élettani hatásai elmúlnak. Ha viszont valaki rendszeresen fogyasztja, akkor kialakulhat a hozzászokás: ekkor az agy koffein nélkül már nem képes a normál működésének a fenntartására, így a koffein pozitív hatásai már nem érvényesülnek csak akkor, ha növeljük az adagot.

  A komoly koffeinfüggőségnek azonban negatív mellékhatásai is lehetnek, mint például az álmatlanság, idegesség, nyugtalanság, ingerlékenység, gyomorpanaszok, hasmenés, szédülés, hányinger, magas pulzusszám, izomremegés. A koffeinfogyasztás az alvásciklusainkba is beleszól : kevesebb alvásra lesz szükségünk, de ha rendszeresen kevesebbet alszunk, az mindenképpen hatással lesz a nappali éberségünkre.

  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +30, +40 °C
  Minimum: +16, +24 °C

  Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások: