Minden második magyar szív- és érrendszeri betegségben hal meg

A magyar lakosság 41,7 százaléka szenved valamilyen krónikus megbetegedésben - derült ki a Royal Philips Electronics egészségügyi felméréséből, melynek eredményeit szerdán ismertették egy fővárosi sajtótájékoztatón.

A válaszadók arra a kérdésre, hogy milyen betegségektől félnek leginkább, ha az elkövetkező 5 évre előre tekintenek, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket (36 százalék) és az onkológiai jellegű megbetegedéseket (12,1 százalék) említették nagy számban. A félelmek nem alaptalanok, hiszen hazai adatok alapján minden második ember halálát valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés okozza, mely éppen a kétszerese a daganatos betegségekben elhunytak számának.

Dr. Erőss György, a felmérést készítő cég egészségügyi részlegének vezetője több trendet is felvázolt a vállalat éves sajtótájékoztatóján. Így többek között azt, hogy a Föld lakossága eddig ismeretlen gyorsasággal öregszik: 2000-ben a hatvan év felettiek száma már megközelítette a 600 millió főt, amely 2006-ra körülbelül 700 millióra emelkedett. A szám 2050-re valószínűleg meg fog háromszorozódni, addigra gyakorlatilag 2 milliárd ember tartozik majd a hatvan felettiek kategóriájába. Következésképpen 2100-ra a fejlett világ fele krónikus betegségekben fog szenvedni.

"Úgy véljük, az egészségügynek túl kell lépnie a hagyományos, helyzeti kezeléseken. Olyan megoldásokat keresünk, amely a kórházi és otthoni környezetben egyaránt a megelőzést, a szűrést, a diagnózist, a kezelést, valamint a megfigyelést szolgálják. Alapvető fontosságú továbbá a magyar társadalom egészségtudatosságának növelése, és olyan szociális intézmények létrehozása, amelyek elsősorban a proaktív megelőzésre, szűrésre és diagnózisra szakosodnak, továbbá a kórház központú szolgáltatástól a betegközpontú ellátás felé közelítenek" - mondta a szakember.

A kutatás adatai szerint a megkérdezettek 42 százaléka valamilyen krónikus betegség meglétéről számolt be, ebből a 40-59 éves korosztály közel fele jelezte, hogy tartós, krónikus egészségügyi problémái vannak. Mindezt alátámasztják a statisztikai adatok is, a hazai lakosság születéskor várható életkora nők esetében három, míg férfiak esetében öt évvel marad el az EU-s átlagtól, míg a születéskor várható egészséges élettartam (azaz a krónikus betegségek nélküli életvitel) még nagyobb különbséget mutat, a magyar férfiaknál ez 55 év, míg az EU átlag 61, nők esetében pedig 57 év az átlagos európai 62 évvel szemben.

CT"A megelőzéssel legalább annyit kell törődnünk, mint a kezeléssel. Az egészségtudatos nevelés egyre fontosabbá válik a terjedő krónikus betegségek veszélye miatt. Az embereket meg kell ismertetni az életformájukból adódó lehetséges következményekkel, ezáltal ösztönözhetjük őket egy egészséges és betegségektől mentes életmód kialakítására" - emelte ki dr. Erőss György, aki mindezek mellett megemlítette, hogy amíg Európában 100 ezer lakosra átlagosan 1,8 CT berendezés jut, addig hazánkban ez az érték 0,7 készülék, míg az MRI esetében az átlagos európai készülékszám éppen háromszoros. A kórházi ágyak tekintetében ugyanakkor az EU átlagnál majdnem harmadával több férőhely áll a magyar betegek rendelkezésére.

A vállalat szakértői hangsúlyozták, hogy olyan megközelítésre van szükség, amely a betegnek és kezelőinek kapcsolatára koncentrál. Hozzátették érdemes a maga ciklikusságában értelmezni az egészségügyet, amely a megelőzést elősegítő szűrésre, diagnózisra és kezelésre épül, és ezek újabb megfigyelési és megelőzési folyamatokat vonnak maguk után.

Animáció: HáziPatika.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

Délnyugat felől vastagabb felhősáv érkezik, amely szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra