Milyen betegséget okoz a rossz bélbaktérium?

Egy friss, világszerte széleskörű kutatásokkal bizonyított tudományos felfedezés szerint az inzulinrezisztenciát, majd az ebből kialakuló cukorbetegséget a rossz bélbaktériumok okozzák, sőt: a daganatok kialakulásában is szerepük van!

Egy átlagos szervezet bélrendszerében található több mint 2 kilogramm bélbaktérium között megkülönböztethetünk jó és rossz bélbaktériumokat is. Helytelen táplálkozás esetén, a gyorsan felszívódó szénhidrátok a rossz bélbaktériumokat "etetik" így azok elszaporodnak a szervezetünkben, ami komoly negatív következményekkel jár: inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget, vagy akár daganatokat is okozhatnak.

A rossz bélbaktériumok ellen jelenleg gyógyszer nem elérhető, de tudományosan bebizonyították, hogy egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás segítségével az inzulinrezisztencia visszafordítható.

"Korábban csak javasoltuk, hogy tessék lefogyni és rendszeresen mozogni, mert ez pozitív változásokat okoz, de nem tudtuk, hogy maga a változás a szervezetben hol, és hogyan történik meg. Az elmúlt időszak forradalmi tudományos felfedezése, hogy ez a változás a bélbaktériumok összetételében következik be. Leegyszerűsítve: a rossz bélbaktériumok felelősek az elhízás és a következményes cukorbetegségek kialakulásáért" - tudtuk meg Dr. Barna István egyetemi docenstől, a DiaVitas programszakmai vezetőjétől.

Érthetetlen, indokolatlan kellemetlenségek jelentkeznek bőrén, emésztésében, kedélyállapotában, általános állapotában? Gondolt már arra, hogy mindezek hátterében a bélflórájának károsodása is állhat? Milyen tünetekkel jár? Itt elolvashatja! A rossz bélbaktériumok nemcsak a betegségek kialakulásáért felelősek, hanem már abban is szerepet játszanak, hogy milyen táplálékot szeretünk, a rossz bélbaktériumok sarkallnak pl. a cukor, a kenyér és a tésztafélék fogyasztására. Helyes táplálkozással a jó baktériumokat - etetjük - és szaporítjuk, aminek következtében kedvező változásokat tapasztalunk: már 3 hónap alatt visszaáll a bélflóra optimális egyensúlya.

A inzulinszint kóros eltérése a daganatok kialakulásában is nagy kockázatot jelent. Az inzulin kiemelten fontos onkogenikus hormon, a daganatképződés és növekedés szempontjából az inzulin receptor és a mögöttes jelátvitel is meghatározó. A legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy a vércukorszint emelkedése növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát.

A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás az inzulinon keresztül is elvezethet a daganatok kialakulásához, melynek okát vissza tudjuk vezetni a kóros bélflórára. Ez magyarázhatja az elmúlt évszázadban a daganatos betegségek ugrásszerű növekedését is. A közhiedelemmel ellentétben, a daganatos betegségeknél az elhízás negatívan befolyásolja a túlélési esélyeket.

Az inzulinreszisztencia kialakulása

Az inzulin fontos hormon, amely a sejtek számára lehetővé teszi, hogy a vérből cukrot vegyenek fel. Ha a rossz bélbaktériumok következében megnő az inzulinszint, két következménnyel kell számolnunk: egyrészt a szervezet tároló üzemmódba kapcsol, a zsírsejtek megszaporodnak és elhízunk; másrészt a hasnyálmirigy nem bírja az egyre intenzívebb inzulintermelést, kimerül, már nem képes inzulint termelni, így kialakul a cukorbetegség.

Az szénhidrátban dús, rostban szegény táplálkozás hatására általában már a felnőtt kor kezdetén, 18 éves kor tájékán elkezdődik a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése, így 40 éves kor körül már komoly problémák jelentkezésével számolhatunk.

Döbbenetes eredmény, hogy azoknál az embereknél is lehet magas az inzulinszint, akik csak közepesen elhízottak, viszonylag ésszerűen táplálkoznak és rendszeresen mozognak.

Ne etessük a rossz bélbaktériumokat!

A rossz és jó bélbaktériumokra vonatkozó új tudományos eredmények sok eddig nem ismert biológia folyamatra is magyarázatot adnak. Ha például helytelen étkezéssel folyamatosan fenntartjuk a magas inzulinszintünket, akkor szervezetünk tároló üzemmódba kapcsol, így akármennyit is sportolunk, nem tudunk elég kalóriát elégetni, túlsúlyosak maradunk.

Megértettük azt is, miért lehetséges, hogy sovány és túlsúlyos emberek egyaránt lehetnek cukorbetegek. A vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel történt nagyszámú vizsgálat bebizonyította, hogy azoknál, akiknél sikerült az étrendet módosítani és a fizikai aktivitástoptimalizálni, elhagyhatták ezeket a gyógyszereket.

Kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat

Tanácsok életmódváltóknak:

  • Kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mert azok nagyfokú vércukor ingadozást okoznak.
  • Lassan felszívódó szénhidrát tartalmú diéta, és sok mozgás ajánlott.
  • A lassan felszívó szénhidrátok közül a natúr zabpehely nagyon jó választás, ajánlott a fogyasztása, pl. natúr joghurttal.
  • Ajánlott heti 5 alkalommal, legalább 30 perces mozgás, abból legalább 10 perc járjon izzadással.
  • Fontos, hogy élvezze a mozgást: evezés, kerékpározás, tenisz, tánc.
  • Ajánlatos a szőlőt, görögdinnyét, sárgadinnyét, banánt mellőzni, viszont almát, körtét lehet enni.
  • A bélbaktériumok kutatása során derült ki az is, hogy az édesítőszerek is megemelik az inzulinszintet, tehát például a diétás üdítők fogyasztása is kiváltja az inzulinválaszt, megnöveli a szervezet inzulinszintjét. Fokozatos változtatás javasolt: az étrenden mindig csak 10%-ot változtassunk, először pl. az édességet elhagyni, és ha már ez sikerült, utána következhet a fehér kenyér, a krumpli, stb. A 10%-nál nagyobb változtatás könnyen jojó effektushoz, visszahízáshoz vezet.
  • Sem a méz, sem az édesítőszer használata nem javasolt.
  • A rossz bélbaktériumok ellen jelenleg semmilyen gyógyszer nincs, csak diétával és a mozgással lehet a mennyiségüket befolyásolni.

Életmódváltás orvosi felügyelettel!

A orvosi, laboratóriumi vizsgálatok segítségével, az inzulinszint és a bélflóra meghatározásával következtetni lehet a bélbaktériumok összetételére, és ma már személyre szabott, célzott segítséget is lehet nyújtani - helyes étkezéssel, optimális edzésprogrammal, esetleg gyógyszerrel - a baktériumok összetételének megváltoztatására, majd a bekövetkező folyamatokat utánkövetni, monitorozni is. "Azt eddig is tudtuk, hogy a diéta és a mozgás segít, de ennek a személyre szabott alkalmazása és monitorozása egy egészen különleges, a világon is egyedülálló szolgáltatás" - nyilatkozta Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus, a DiaVitas Életmódprogram kiötlője.

A rossz baktériumok kiiktatására elsősorban azoknak a 40-60 év közötti nőknek és férfiaknak van szüksége, akik 10-20 kg súlyfelesleggel küzdenek, másrészt a cukorbetegek. Az elhízás okát érdemes orvosi vizsgálatok segítségével feltárni és kimutatni az összefüggéseket. Ideálisan 3 éves időtartamban tervezzünk: az egészséges testsúlycsökkentés évente átlagosan 8-10 kilogramm, de időt kell hagyni az optimális testsúly és a helyes életmód stabilizálódására is.

Forrás: Diavitas Életmódprogram

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)