Mikor segít a CRP-vizsgálat?

Meglepő, mi mindent mutathat ki egészségi állapotunkról egy egyszerű vérvizsgálat: a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok például a CRP szintjének ellenőrzésével is felfedezhetőek. Mikor érdemes elvégeztetni ezt a tesztet?

A CRP, azaz a C-reaktív protein olyan fehérje, amelyet a szervezetben zajló gyulladás esetén májunk kezd termelni, és amely segíti a fehérvérsejtek egy típusának működését. Mivel ezek a sejtek a fertőzések, azaz a kórokozók leküzdésében játszanak szerepet, a CRP szintjének növekedése arra utal, hogy a testen belül valahol ádáz harc dúl, pontosabban mondva gyulladás alakult ki. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa hangsúlyozta azonban: a gyulladás helyéről önmagában a magas CRP-érték semmit sem árul el, ezért a laboreredmény önmagában nem, csak a többi vizsgálati lelettel és a beteg panaszaival összevetve ad iránymutatást a diagnózishoz. Lássuk, milyen esetekben nyújt segítséget a CRP szintjének vizsgálata!

Vírus vagy baktérium?

Mi a különbség a vírusok, baktériumok és paraziták között? Részletek itt.

Az őszi-téli időszakban gyakori megbetegedéseknél például segítséget nyújthat ez a vizsgálat. Torokfájás esetén nehéz eldönteni, hogy szükség van-e antibiotikumos kezelésre, a felesleges gyógyszerszedés azonban elkerülhető, ha ellenőriztetjük a CRP szintjét. Ha ugyanis magas értéket kapunk, akkor feltehetőleg - amennyiben a beteg egyéb tünetei is erre utalnak - bakteriális fertőzéssel állunk szemben, ennek kezeléséhez pedig valóban antibiotikumra van szükség.

A C-reaktív protein szintje a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokról árulkodik
A C-reaktív protein szintje a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokról árulkodik

Meddig kell szedni a gyógyszert?

A CRP-szint azt is elárulja, hogy antibiotikumkúra esetén mikor lehet abbahagyni a gyógyszer szedését. E proteinek aránya ugyanis a gyulladás létrejötte után hat órával emelkedik meg, a gyulladás elmúltával pedig 24 óra után kezd el csökkenni. Ennek tükrében tehát érthető, miként tud iránymutatást nyújtani a szintváltozás a kezelőorvos számára a gyógyszeres kezelés befejezéséről vagy folytatásáról. Ez hasznos lehet például egy tüdőgyulladás esetén, amikor a tünetek jellemzően hosszan, a gyulladás lezajlását követően is fennállnak.

Elhúzódó láz, hőemelkedés

A lázcsillapításról számos tévhit kering a köztudatban. Lássuk, melyek a leggyakoribbak, és hogy mit mondanak ezekről a szakértők!

"A láz legtöbbször valamilyen vírusos vagy bakteriálisfertőzésvelejárója, de okozhatja autoimmun betegség, valamely szerv gyulladása, a hőszabályozás zavara, hormonbetegség, daganatos betegség, sőt még gyógyszerhatás is. Mire a betegek immunológushoz kerülnek, többségük már túl van egy-két antibiotikumkúrán is, a láz azonban továbbra is fennáll" - számolt be tapasztalatairól dr. Kádár János. A tartós láz mellé gyakran gyengeség, fáradtság, csökkent teljesítőképesség, fokozott verejtékezés és étvágytalanság is társul. Más vizsgálatokkal kiegészítve a CRP-szint ellenőrzése elhúzódó lázas állapot esetén is fontos támpontot nyújthat a diagnózishoz.

Ízületi fájdalmak

Ízületifájdalomhátterében állhat akár autoimmun betegség vagy éppen rheumatoid arthritisz, más néven sokízületi gyulladás is. Utóbbi kezelésében nagyon fontos a korai diagnózis, mivel így lehet megelőzni a betegség egyéb, ritkább megjelenési formáit és szövődményeit. Fontos tehát az ízületi fájdalom okának felderítése, a CRP pedig ebben is segítséget nyújthat: az ízületi kopás ugyanis nem, a rheumatoid arthritisz viszont megemeli értékét a szervezetben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)